Ituriel Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 Ahoj, moi drodzy. Przepłukałem butelki piro, tylko nie mam ich jak ustawić, żeby resztki sobie kulturalnie wypłynęły, więc musiałem ustawić je standardowo szyjką do góry. Czy te resztki, które zostały w butelce są w jakiś sposób w stanie zaszkodzić piwu czy ludziom? Rozpuszczałem 10g piro w ~2l wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 możesz odwracać butelki w skrzynce na piwo, ewentualnie kup skrzynkę na oranżadę i po wycięciu niektórych elementów, odwróceniu skrzynki do góry nogami, tworzy się z tego świetny ociekacz na 12 szt butelek, szyjki wiszą w powietrzu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 Pirosiarczyn potasu jest dopuszczonym konserwantem żywności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ituriel Posted December 29, 2019 Author Share Posted December 29, 2019 Skrzynkę na piwo mam, ale jest... średniej czystości, wyciągnięta z otchłani piwnicy z butelkami z krotoszyńskiego browaru jeszcze... spłukałem ją z pajęczyn i tyle póki co co do konserwantu - jasne, ale czy nie powstrzyma mi refermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 Spokojnie myśle ze jak tak nie duża ilość zostanie to nie zaszkodzi i nie zatrzyma refermentacji polecam kupić sobie dedykowana suszarkę na butelki plus sterylizator Ituriel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ituriel Posted December 29, 2019 Author Share Posted December 29, 2019 Na kolejną warkę obczaję jakąś suszareczkę - teraz po prostu nie chciałem przeinwestować w razie, gdyby mi nie wyszło i bym się zniechęcił. Używam w większości sprzętu, który mam do wyrobu wina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts