Jump to content

Chmiel dodany do całej fermentacji


roberto_g
 Share

Recommended Posts

Cześć,

W dzisiejszym RIS'ie miałem chmielić:

Columbus - 90 minut.

Chinook - 0 minut.

 

Przez gapiostwo nie dodałem Chinook'a i zorientowałem się dopiero po przelaniu do fermnetora.

Żeby nie cofać się do ponownego gotowania postanowiłem wrzucić chmiel (pelet) bezpośrednio do fermentora. Z założeniem, że zostanie na całą fermentację (~4 tygodnie).

Chmielu dałem odrobinę mniej (20% mniej), aby zrównoważyć, że będzie cały czas w kontakcie z piwem.

 

Czy zrobiłem dobrze, czy też nie wolno zostawiać chmielu na fermentację?

Mogę jeszcze cofnąć i powtórzyć gotowanie, drożdże dodam dopiero za kilka godzin. Ale jeśli nie muszę to oczywiście wolę tego nie robić.

 

Pozdrawiam,

Robert

Edited by roberto_g
Link to comment
Share on other sites

Rozumiem, że nie ma żadnych negatywnych reperkusji związanych z tym, że chmiel leży z piwem dłużej?

Pytam, bo np. czytałem, że przy chmieleniu na zimno nie rekomenduje się trzymania chmielu zbyt długo, zwykle max. 5 dni.

 

Link to comment
Share on other sites

Super, super opracowanie, dzięki!

Po lekturze widzę jedno ryzyko, dodałem chmiel zaraz po rozlewie do fermentora, a drożdże kilka godzin później, po schłodzeniu.

Mam nadzieję, że nie będzie infekcji z chmielu...

 

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, x1d napisał:

Wszystko wolno :)

Ja tak chmielę vermonta, ostatnio bez przelewania na cichą, potem dosypuję jeszcze chmiele na koniec.

No bo vermonty tak się chmieli w przeciwieństwie do risa o którym mowa. 

Odpusciłbym to chmielenie całkowicie. Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie. Jeśli już bym się uparł na chmielenie to na ostatnie kilka dni fermentacji. Chmiel w risie nie ma znaczenia, poza chmieleniem na goryczke. 

Link to comment
Share on other sites

Niestety za późno...

O ile się nie przejmuję tą utratą aromatu to bardzo się przejmuję potencjalną infekcją z chmielu. Kurcze, nie wiem co mnie podkusiło to tego, abym dodał ten chmiel bez wcześniejszej analizy i konsultacji...

Link to comment
Share on other sites

No tak... nie wiem co mi się w głowie urodziło.

NIe pozostaje nic innego jak zostawić na na burzliwej 2-3 tygodnie (bo to RIS) lub zostawić na cały okres planowany okres (tylko burzliwa 4-6 tygodni) i skonfrontować się z mitycznymi trawiastymi posmakami :)

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, anatom napisał:

Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie

3 godziny temu, roberto_g napisał:

mitycznymi trawiastymi posmakami

.

Jest szansa, że ewentualne niechciane posmaki również znikną.

No i jeszcze kwestia ilości chmielu i objętości warki.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.