roberto_g 3 Posted December 28, 2019 (edited) Cześć, W dzisiejszym RIS'ie miałem chmielić: Columbus - 90 minut. Chinook - 0 minut. Przez gapiostwo nie dodałem Chinook'a i zorientowałem się dopiero po przelaniu do fermnetora. Żeby nie cofać się do ponownego gotowania postanowiłem wrzucić chmiel (pelet) bezpośrednio do fermentora. Z założeniem, że zostanie na całą fermentację (~4 tygodnie). Chmielu dałem odrobinę mniej (20% mniej), aby zrównoważyć, że będzie cały czas w kontakcie z piwem. Czy zrobiłem dobrze, czy też nie wolno zostawiać chmielu na fermentację? Mogę jeszcze cofnąć i powtórzyć gotowanie, drożdże dodam dopiero za kilka godzin. Ale jeśli nie muszę to oczywiście wolę tego nie robić. Pozdrawiam, Robert Edited December 28, 2019 by roberto_g Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted December 28, 2019 24 minuty temu, roberto_g napisał: nie wolno Wszystko wolno Ja tak chmielę vermonta, ostatnio bez przelewania na cichą, potem dosypuję jeszcze chmiele na koniec. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 28, 2019 Rozumiem, że nie ma żadnych negatywnych reperkusji związanych z tym, że chmiel leży z piwem dłużej? Pytam, bo np. czytałem, że przy chmieleniu na zimno nie rekomenduje się trzymania chmielu zbyt długo, zwykle max. 5 dni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted December 28, 2019 1 roberto_g reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 28, 2019 Super, super opracowanie, dzięki! Po lekturze widzę jedno ryzyko, dodałem chmiel zaraz po rozlewie do fermentora, a drożdże kilka godzin później, po schłodzeniu. Mam nadzieję, że nie będzie infekcji z chmielu... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted December 28, 2019 4 godziny temu, x1d napisał: Wszystko wolno Ja tak chmielę vermonta, ostatnio bez przelewania na cichą, potem dosypuję jeszcze chmiele na koniec. No bo vermonty tak się chmieli w przeciwieństwie do risa o którym mowa. Odpusciłbym to chmielenie całkowicie. Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie. Jeśli już bym się uparł na chmielenie to na ostatnie kilka dni fermentacji. Chmiel w risie nie ma znaczenia, poza chmieleniem na goryczke. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 28, 2019 Niestety za późno... O ile się nie przejmuję tą utratą aromatu to bardzo się przejmuję potencjalną infekcją z chmielu. Kurcze, nie wiem co mnie podkusiło to tego, abym dodał ten chmiel bez wcześniejszej analizy i konsultacji... Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted December 28, 2019 Z chmielu nie będziesz miał infekcji. Chmiel jest antyseptyczny. Wniesie natomiast dużo niewiadomą jakich smaków w stylu trawa i Bóg wie co jeszcze. Nie słyszałem jeszcze o trzymaniu chmielu miesiąc w fermentorze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 29, 2019 Hmm, to może przelać po jakimś tygodniu na wczesniejszą cichą (której wcale nie planowałem)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 154 Posted December 29, 2019 Drożdże muszą przefermentować całość lub prawie całość. Nie można wcześniej brzeczki od nich oddzielać. Tak więc na cichą możesz przelać po skończonej fermentacji. Przypuszczam że w tydzień się nie wyrobią. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 29, 2019 No tak... nie wiem co mi się w głowie urodziło. NIe pozostaje nic innego jak zostawić na na burzliwej 2-3 tygodnie (bo to RIS) lub zostawić na cały okres planowany okres (tylko burzliwa 4-6 tygodni) i skonfrontować się z mitycznymi trawiastymi posmakami Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted December 29, 2019 14 godzin temu, anatom napisał: Po roku, podczas degustacji niewiele z tego zostanie 3 godziny temu, roberto_g napisał: mitycznymi trawiastymi posmakami . Jest szansa, że ewentualne niechciane posmaki również znikną. No i jeszcze kwestia ilości chmielu i objętości warki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 29, 2019 NIe było tego chmielu dużo. Najważnejsze, aby nie było infekcji, tego się najbardziej obawiam. Mądry Polak po szkodzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 144 Posted December 29, 2019 Mocne piwo, dużo drożdży, powinny wyeliminować konkurencję, jeżeli się nawet pojawi. Byłbym dobrej myśli. Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 29, 2019 Drożdzy było dużo, to fakt. Dodałem 200g gęstwy z poprz. AIPA. Quote Share this post Link to post Share on other sites