Jump to content
roberto_g

Stout jako dodatek do RIS - potrzebne wsparcie odnośnie chmielenia.

Recommended Posts

Cześć,

Zakończyłem właśnie wysładzania do RIS'a i wydajność wyszła mi ponad plan.

W związku z tym chcę podzielić warkę na:

~ 22l. RIS, 21 blg.

~ 10 l. Stout, pewnie około 12 blg

 

Nie mam drugiego gara do chmielenia więc chcę zrobić chmielenie jedno główne, a potem odlać 5l. do Stouta i rozcieńczyć z odlaną z wysładzania 5l. brzeczką 4blg.

 

Nie wiem jak podejść do chmielenia.

W oryginale na 24 l. RIS'a daję Columbus 29g. i Chinook 17g. 

Natomiast po rozcieńczeniu Stout będzie dwa razy mniej nachmielony od RIS'a. Czy to nie za mało?

 

Dodam, że Stout w dużym stopniu dla żony, a ona lubi bardzo mało chmielone i gorzkie. Wiec może to będzie ok?

 

Pozdrowienia,

Robert

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...