Skocz do zawartości

Stout jako dodatek do RIS - potrzebne wsparcie odnośnie chmielenia.


roberto_g

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zakończyłem właśnie wysładzania do RIS'a i wydajność wyszła mi ponad plan.

W związku z tym chcę podzielić warkę na:

~ 22l. RIS, 21 blg.

~ 10 l. Stout, pewnie około 12 blg

 

Nie mam drugiego gara do chmielenia więc chcę zrobić chmielenie jedno główne, a potem odlać 5l. do Stouta i rozcieńczyć z odlaną z wysładzania 5l. brzeczką 4blg.

 

Nie wiem jak podejść do chmielenia.

W oryginale na 24 l. RIS'a daję Columbus 29g. i Chinook 17g. 

Natomiast po rozcieńczeniu Stout będzie dwa razy mniej nachmielony od RIS'a. Czy to nie za mało?

 

Dodam, że Stout w dużym stopniu dla żony, a ona lubi bardzo mało chmielone i gorzkie. Wiec może to będzie ok?

 

Pozdrowienia,

Robert

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.