Jump to content
butters91

Fermentacja stanęła na 6 Blg z 13

Recommended Posts

Cześć, robiłem 3 tygodnie temu Owsianego Stouta z zestawu z Browamatora. Drożdże US-04, Blg 13, temperatura fermemtacji 17-20 stopni. Problem w tym że przez 3 tygodnie zjechało tylko do 6 Blg. Zacireranie w 67 stopniach. Po dwoch tygodniach  zaczalem robic rozne "sztuczki", typu mieszanie fermentatotmrem oraz wrzuciłem 1/4 szklanki cukru, żeby pobudzić drożdże do pracy, podniósłem też temperaturę w pomieszczeniu do 21, ale dalej nic. Myślicie żeby butelkowac, zadać nowe drożdże, czy jeszcze jakieś inne pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałeś o tych drożdżach?

Ludzie piszą że dla nich standard to z 13 blg do 4blg, u ciebie zeszło do 6 ciu.

Ale ty zacierałeś w 67 stopniach, potem 72 stopnie. 72 stopnie to nie Mash out, ten jest w 76-78 stopniach.

62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) powinieneś zacierać w 64.

Więc jak dla mnie zatarłeś na słodko i drożdże zrobiły co miały i koniec.

Zostaw to piwo w spokoju w temp. 16 stopni, przez tydzień.

Jak nie zejdzie niżej to zlej znad osadu i butelkuj.

Ewentualnie daj odrobinę mniej cukru do nagazowania, najwyżej będziesz miał mniejsze nagazowanie.

 

 

Edited by Pabllo_Lodz

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.12.2019 o 10:26, Pabllo_Lodz napisał:

Kolego czym mierzysz od-fermentowanie?

Czy masz 100% pewności że termometr nie przekłamuje? Z 67 do 72 stopni nie daleko.

 

 

 

Ja właśnie sprawdziłem swój alkoholowy kupiony w Browamatorze. https://browamator.pl/termometr-uniwersalny-20-do-110-c,3,21,1359 Bo mi podobnie z 13 spadło na lekko poniżej 6. 

Zaufałem i no kurwa na zimnej (10-20C) wodzie pokrywa się z innym, ale im wyższa temperatura, tym bardziej się rozchodzi, przy wrzącej wodzie jest różnica 5-6C (drugi, cyfrowy pokazuje 99.3-99.6C, ten alkoholowy 94-95C), przy temperaturach zacierania 4-5C. Mam jeszcze inny, więc sprawdzę 3 na raz, ale na różnica przy wrzącej wodzie chyba nie pozostawia wątpliwości.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, slodowy_rycerz napisał:

Ja właśnie sprawdziłem swój alkoholowy kupiony w Browamatorze

A jak głęboko go zanurzałeś podczas pomiaru? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Mibor napisał:

A jak głęboko go zanurzałeś podczas pomiaru? 

 

A jak głęboko potrzeba? Końcówkę z główną pulą płynu i dodatkowo co najmniej kilka cm, zazwyczaj tyle ile mogę (a ze względu na skalę im niższa temperatura, tym mniej termometru da się zanurzyć, żeby dało się odczytać wynik).  

Share this post


Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, slodowy_rycerz napisał:

A jak głęboko potrzeba?

Ten termometr trzeba zanurzać do wartości jakie wskazuje, czyli im cieplej tym głębiej. Chodzi o to żeby cały alkohol (z zasobnika i rurki wskaźnika) był zanurzony w mierzonej cieczy, wtedy odchyłki są zdecydowanie mniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minut temu, Mibor napisał:

Ten termometr trzeba zanurzać do wartości jakie wskazuje, czyli im cieplej tym głębiej. Chodzi o to żeby cały alkohol (z zasobnika i rurki wskaźnika) był zanurzony w mierzonej cieczy, wtedy odchyłki są zdecydowanie mniejsze.

 

Czyli w praktyce lepiej używać czegoś, co nie jest tak kłopotliwe w obsłudze. Zresztą stosunek objętości cieczy w czubku termometru do objętości cieczy w słupie do odczytu powinien załatwić ten problem. Jeśli nie mogę zmierzyć poprawnie temperatury cieczy, bo jest jej za mało, żeby zanurzyć termometr odpowiednio głęboko, to lepiej od razu używać czegoś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, slodowy_rycerz napisał:

Czyli w praktyce lepiej używać czegoś, co nie jest tak kłopotliwe w obsłudze. Zresztą stosunek objętości cieczy w czubku termometru do objętości cieczy w słupie do odczytu powinien załatwić ten problem. Jeśli nie mogę zmierzyć poprawnie temperatury cieczy, bo jest jej za mało, żeby zanurzyć termometr odpowiednio głęboko, to lepiej od razu używać czegoś innego.

Jak wykonywać pomiary tym termometrem, o ile dobrze pamiętam, było jasno napisane w instrukcji obsługi, której zwykle nikt nie czyta bo przecież każdy wie jak używać termometru. Ten termometr został tak zbudowany ze trzeba go zanurzyć razem ze słupem. Zawsze można użyć innego termometru, który daje pomiary dokładniejsze i zwykle szybsze, ale ten termometr zwykle kupują osoby rozpoczynające swoją przygodę z piwowarstwem ze względu na jego cenę oraz dostępność. Nie możemy mówić, że te termometry się do niczego nie nadają i nie da się z ich pomocą zrobić piwa w domu. Egzemplarz który mam w domu daje powtarzalne wyniki przy prawidłowo przeprowadzonym pomiarze i są one zbieżne z odczytami z innych termometrów, których używam lub miałem okazję używać.

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...