Jump to content
eltomek

Zakwaszanie kwasem mlekowym - próg wyczuwalności

Recommended Posts

Hej,

Na https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Zakwaszanie napisano, że kwasu mlekowego nie powinno się dawać więcej niż 5ml, bo powyżej tej ilości wpłynie on na smak piwa.

Te 5ml to na ile litrów piwa/zacieru? :)

 

Beersmith podaje mi, że dla osiągnięcia Ph 5,4 przy mojej wodzie musiałbym dolać 7ml kwasu mlekowego o stężeniu 80%, chcąc zejść do Ph 5,2 musiałbym wlać 13ml tego kwasu.

 

Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawałem i 10 ml na 20 L i nie było tego czuć w piwie. Wszystko zależy od składu wody u Ciebie w kranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, eltomek napisał:

Do jakiej ilości na 20-litrową warkę można się bawić w kwas mlekowy, a kiedy przejść na kwas solny?

Również robię warki 20 litrowe i u mnie standardem jest użycie ok 13ml kwasu mlekowego 80% i nie jest to wyczuwalne, przeważnie 8ml używam do zacierania i 5ml do wysładzania. Pamiętam że kiedyś w jednym z pierwszych zakwaszanych piw szwankował mi ph metr i dodałem łącznie 25ml...coś z tego wypiłem ale reszta poszła w kanał także przy takich ilościach bym już uważał chociaż to zależy od stylu. Nie tak dawno warzyłem też Gose z dodadkiem moreli do którego poszło 30ml i piwo wyszło bardzo przyjemne lekko kwaśne.

Edited by dan737

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, eltomek napisał:

a jak jest wyczuwalne to w jaki sposób? Po prostu kwaśne czy jakieś specyficzne smaki/aromaty?

Tak po prostu kwasne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...