MichalBs 0 Posted December 27, 2019 Witam, Jako że to moja 1 warka z własnej receptury wcześniej były gotowe zestawy z BA. Jestem ciekaw co z tego wyjdzie ? Jakieś uwagi, co można ulepszyć? Czy to mieści się w stylu? Pale Ale 1 Gęstość 12.6 BLG ABV 5.1 % IBU 25 SRM 9.7 Styl Belgian Pale Ale - ? Oczekiwana ilość gotowego piwa 20 L Rozmiar ze stratami z fermentacji 21 L Czas gotowania 65 min Ilość gotowanej brzeczki 25.5 L Zacieranie Stosunek wody do ziarna 3 L / kg Ilość wody do zacierania 15 L • Temp 67 C, Czas 60 min Wysładzanie 15.5 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 25.5 L brzeczki Surowce fermentujące Ziarno Simpsons - Maris Otter 4 kg (80%) 81 % 5 Ziarno Cara Gold Castlemalting 0.5 kg (10%) 78 % 120 Ziarno Biscuit Malt 0.5 kg (10%) 79 % 50 Chmiele Gotowanie Marynka 22 g 60 min 7.4 % Gotowanie Huell Melon 20 g 15 min 6.8 % Aromat (koniec gotowania) Huell Melon 15 g 0 min 6.8 % Drożdze Mangrove Jack's -M15 Empire Ale suche 10g Dodatki Czynnik do wody Gips 5 g Zacieranie 60 min Klarowanie Whirlfloc 1.2 g Gotowanie 15 min Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 528 2 Items Posted December 27, 2019 (edited) Do Belgian Pale Ale potrzebne by były inne drożdże. Te są bardziej brytyjskie. Zasyp imo zbyt karmelowy, obciąłbym przynajmniej o połowę cara i biscuit. I zarówno dla wersji brytyjskiej jak belgijskiej ten chmiel na smak/ aromat chyba umiarkowanie pasuje. Na forum zbierał raczej słabe opinie. Edited December 27, 2019 by zasada Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 27, 2019 Jak na tych drozdzach to piekny Pale Ale. Jak Marynka to sugeruje jakis polski aromat pulawski/lubelski i bedzie Polish Pale Ale :))) Quote Share this post Link to post Share on other sites