Jump to content
Sign in to follow this  
Piotr Ba

Royal Catering RCBM-40N czy Coobra CB3 2019 r.

Recommended Posts

Który sprzęt zakupić?

Gdzie będzie wyższa wydajność?

Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran?

Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Piotr Ba napisał:

Który sprzęt zakupić?

Gdzie będzie wyższa wydajność?

Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran?

Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ?

oznaczenie 40N nie oznacza że zrobisz 40l piwa, powiedzmy że 30 to max

Share this post


Link to post
Share on other sites

To trochę nie na temat, ale w 30 L zrobię 25 L i to tylko jeśli podtrzymam moją wydajność garnkową.

10 butelek piwa więcej to różnica zwłaszcza jeśli zakłada się wykorzystanie gęstwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Piotr Ba napisał:

Który sprzęt zakupić?

Gdzie będzie wyższa wydajność?

Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran?

Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ?

Który kupić? jeden piwowar powie że coobre a drugi że royala. Oba działaja na podobnej zasadzie. Odnośnie wysładzania i filtrowania z koszem w środku to widziałeś taki garnek w akcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem.
Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry.
Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów. Ale dostałem dobry patent na jej zwiększenie od sprzedawcy, a zarazem osób często używających tego typu sprzętu - zawracanie brzeczki. Po wyjęciu kosza nad kocioł przez jakieś 10 min. wysładzamy młóto  brzeczką. Po tym czasie wysładzamy normalnie wodą używając pompy. Efektywność zacierania na poziomie 75-80%.


Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
 

Edited by Grim

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minut temu, Grim napisał:

Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem.
Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry.
Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów.


 

ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minut temu, anteks napisał:

ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem

Ja normalnie grzeję wodę w garnku obok kotła, wkładam wężyk od pompki i ustawiam spokojny przepływ wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...