Piotr Ba 19 Posted December 25, 2019 Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted December 25, 2019 30 minut temu, Piotr Ba napisał: Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? oznaczenie 40N nie oznacza że zrobisz 40l piwa, powiedzmy że 30 to max Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted December 25, 2019 To trochę nie na temat, ale w 30 L zrobię 25 L i to tylko jeśli podtrzymam moją wydajność garnkową. 10 butelek piwa więcej to różnica zwłaszcza jeśli zakłada się wykorzystanie gęstwy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted December 25, 2019 3 godziny temu, Piotr Ba napisał: Który sprzęt zakupić? Gdzie będzie wyższa wydajność? Czy na kotle można wysładzać i filtrować z koszem w środku tzn odkręcić kran? Dlaczego większy kocioł jest tańszy? Czy jest gorzej wykonany ? Który kupić? jeden piwowar powie że coobre a drugi że royala. Oba działaja na podobnej zasadzie. Odnośnie wysładzania i filtrowania z koszem w środku to widziałeś taki garnek w akcji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted December 25, 2019 Nie rozumiem pytania Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted December 25, 2019 3 minuty temu, Piotr Ba napisał: Nie rozumiem pytania czy widziałeś taki działający garnek na żywo lub w necie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grim 2 Posted December 25, 2019 (edited) Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem. Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry. Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów. Ale dostałem dobry patent na jej zwiększenie od sprzedawcy, a zarazem osób często używających tego typu sprzętu - zawracanie brzeczki. Po wyjęciu kosza nad kocioł przez jakieś 10 min. wysładzamy młóto brzeczką. Po tym czasie wysładzamy normalnie wodą używając pompy. Efektywność zacierania na poziomie 75-80%. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Edited December 25, 2019 by Grim 1 Sven reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 733 1 Items Posted December 25, 2019 10 minut temu, Grim napisał: Można wysładzać z koszem wewnątrz - rozumiem że kocioł ma "działać" jak fermentor z podwójnym dnem. Ale jeżeli chodzi ogólnie to robi się inaczej. Kosz zacierny wiesza się nad kotłem i wysładza się przelewając wodę pompą przez młóto od góry. Dlatego często mowa o marnej efektywności wysładzania przy zastosowaniu kotłów. ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grim 2 Posted December 25, 2019 31 minut temu, anteks napisał: ja nie leje wody przez pompę (?) tylko garnuszkiem Ja normalnie grzeję wodę w garnku obok kotła, wkładam wężyk od pompki i ustawiam spokojny przepływ wody. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 147 Posted December 26, 2019 Godzinę temu, Grim napisał: wkładam wężyk od pompki W royalu tego nie zrobisz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grim 2 Posted December 26, 2019 14 minut temu, x1d napisał: W royalu tego nie zrobisz. Ano racja, nie wspomniałem że Cobry używam Quote Share this post Link to post Share on other sites
jac007 34 1 Items Posted December 26, 2019 Jak już kupować to coobrę cb5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Piotr Ba 19 Posted December 28, 2019 Czyli jednak kobra jest lepsza tak? Quote Share this post Link to post Share on other sites