Jump to content
Jasiu

przenośna płyta indukcyjna

Recommended Posts

Myśle nad zmianą sprzętu do warzenia na przenośną płytę indukcyjną. Może jest tu ktoś kto coś takiego robił i rozwieje kilka moich wątpliwości. Sprzęt tego typu:

 

https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/

 

Małe warki, garnek 20-25l o średnicy ok. 30 cm, z płaskim dnem (stal-aluminium-stal).

 

1. Czy 2000W indukcji da radę gotować 15-20 litrów brzeczki? Na Coobrze używam mocy 1500W i jest ok, ale nie wiem jak się to ma do indukcji.

2. Czy jest jakiś problem z długim gotowaniem (np. 2h) na takim sprzęcie?

3. Czy ciężar rzędu 20-25 kg jest realny na takiej przenośnej płycie?

 

Ewentualnie jeśli ktoś jeszcze widzi jakieś minusy będę wdzięczny za info, bo może pomijam jakiś aspekt.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, Jasiu napisał:

Myśle nad zmianą sprzętu do warzenia na przenośną płytę indukcyjną. Może jest tu ktoś kto coś takiego robił i rozwieje kilka moich wątpliwości. Sprzęt tego typu:

 

https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/

 

Małe warki, garnek 20-25l o średnicy ok. 30 cm, z płaskim dnem

Moim zdaniem da spokojnie radę, sam używam podobnej kuchenki (kupiłem używaną 2000W) uwarzyłem na niej kilkanaście 20 l warek, teraz 12 litrowe i kuchenka sprawuje się wyśmienicie. Ciężar wytrzymuje bez problemu, dno gara ( 25 litrowy zaizolowany) trochę wystaje poza kuchenkę, ważne aby nie zasłaniał pola sterowania. Gotowanie wolne na 3/8, intensywne na 4/8 poziomu mocy, doprowadzenie do wrzenia na "8", można się wspomóc grzałką zanurzeniową, ale dawno tego nie robiłem bo zanim się zakończy filtracja i wysładzanie to brzeczka prawie zaczyna wrzeć (filtruję do małego wiaderka i sukcesywnie przelewam do gara warzelnego. Wcześniej zacierałem i gotowałem na gazie, ale teraz zacieram na zwykłej elektrycznej ze sterownikiem, a na indukcji tylko gotowanie i u mnie jest to optymalna opcja.

Odnośnie czasu gotowania, to może jest jakieś zabezpieczenie, moja wyłącza się po kilku, może 4 godz ciągłej pracy niezależnie od nastawionej mocy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po remoncie kuchni,zostałem eksmitowany na balkon z warzeniem piwa.
Przede mną był wybór,albo kupno taboretu gazowego,albo właśnie taka indukcja,którą już posiadałem na stanie.


Płyta bez problemu wytrzymuje nacisk garnka z 30 litrami brzeczki .
Co do zagotowania,używam grzałki zanurzeniowej,żeby przyśpieszyć proces,ale spokojnie powinno się zagotować bez niej.
Obydwie warki które robiłem z indukcją,gotowałem mniej niż godzinę,więc nie wiem jak zachowuje się przy dłuższym użytkowaniu.

Śmiało warz,bez objawień.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do użytkowników tej indukcji. Czy taki zestaw z garnkiem z linku będzie odpowiedni? Poj. 35l, średnica 36cm. Chodzi zarówno o zacieranie jak i gotowanie. Planowane warki 20-25l. Z góry dziękuję za pomoc. 

https://www.szron.eu/garnki-wysokie/2515-garnek-nierdzewny-z-pokrywka-poj-35-5-l-sr-36-cm.html

 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega @Thorgall jesteś w stanie mi poradzić? 

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega [mention=16921]Thorgall[/mention] jesteś wstanie mi poradzić? 
Rzeczywiście różnica w wielkości garnka i maszynki,bywa kłopotliwa. Przy zmianie mocy grzania,trzeba trochę garnek przesunąć na krawędź.
No chyba,że ma się paluszki jak pianistai wciśnie się w tą drobną szczelinę.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 29.12.2019 o 16:41, Jancewicz napisał:

Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega @Thorgall jesteś w stanie mi poradzić? 

 

Właśnie grzałem 17l litrów brzeczki w garze o średnicy 40 cm na indukcji o szerokości 30 cm (2000W) i nie ma żadnych problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy gotował ktoś z Was na indukcji z hopstopperem na dnie garnka? Są jakieś problemy z przypaleniami? Hopstopper jest z nierdzewki, blisko dna, więc pewnie przy indukcji zadziała trochę jak grzałka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.