Koczi 0 Posted December 21, 2019 Pierwszy mój post tutaj, więc wypadało by się przywitać i przedstawić Także witam wszystkich serdecznie! Parę warek w życiu już zrobiłem. Wiadomo zaczynałem od brew kitów, potem ważenie z ekstraktów, a ostatnio zacieranie. Jako, że temperatura w garażu spadła mi do 12 stopni, to uznałem że warto by zrobić pierwszego lagera. Mam mało wydajną chłodnicę, więc schłodziłem nią brzeczkę do 30 stopni i postanowiłem resztę zbić zostawiając fermentor w wannie. Planowałem rano wyjąć fermentor z wanny i zadać drożdże. Zawsze robię na fermentisach, więc przy Ale do brzeczek 20-25l wystarczała jedna saszetka. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem na etykiecie, że paczka S-23 jest na jakieś 10-15l. 😶 Pytanie moje do Was co zrobić? Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
vmario 35 Posted December 21, 2019 36 minutes ago, Koczi said: Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie? O ile mi wiadomo, temperatura otoczenia jest o kilka stopni za wysoka. Jeżeli ktoś ma Ci oszacować ilość drożdży, to podaj chociaż objętość i ekstrakt początkowy brzeczki. Ja bym w ciemno czym prędzej zadawał drożdże — co może stać się gorszego po zadaniu za małej ilości drożdży niż po pozostawieniu brzeczki samej sobie i infekcji przypadkowymi mikrobami? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Koczi 0 Posted December 22, 2019 7 godzin temu, vmario napisał: Jeżeli ktoś ma Ci oszacować ilość drożdży, to podaj chociaż objętość i ekstrakt początkowy brzeczki. 20l, BLG 12 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anatom 149 Posted December 22, 2019 Dwie paczki minimum Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 547 1 Items Posted December 23, 2019 2 paczki to minimum + temperatura na lagera za wysoka. Ciężko powiedzieć co zrobić w tej sytuacji, na pewno nie zwlekać z zadaniem drożdży bo to proszenie się o infekcję. Quote Share this post Link to post Share on other sites