Jump to content
Sign in to follow this  
Juniorek

Mały garażowy Browar domowy.

Recommended Posts

 Witajcie w zapiskach mojego mini browaru. Postanowiłem dzielić się z resztą swoimi działaniami piwowarskimi. Swoją przygodę piwowarska zacząłem odrazu od zacierania ziarna, sprzęt cały czas wymieniam doposażam i tak się "rozwijam" :D

Wpisy będą się pojawiać na bieżąco można powiedzieć ze od teraz.
Na aktualna chwilę brak osiągnięć prawie tak samo jak brak aktywności w konkursach jednak mam nadzieje że rok 2020 dostarczy dużo ciekawych miłych wrażeń :D

Warze na zwykłym nierdzewnym garze podgrzewam na taborecie, filtracja odbywa się we wiadrze które jest przeznaczone do tego i tylko tego. Chłodzenie przeprowadzam wymiennikiem ciepła który wedlug mnie spisuje się na medal. Fermentacja każdego górniaka w boxie styropianowym natomiast dolniaki każde w lodówce, ewentualna przerwa diacetylowa w boxie.

Czas przedstawić moje piwka

Sezon 2018

Warka nr1 Polskie Ale

Warka nr2 Bezstylowiec pszeniczny

Warka nr3 Poslkie Ale#2

Sezon 2019

Warka nr4 Schwarzbier (pierwsze podejście do dolniaków)

Warka nr5 Irish Red Ale (z receptury Dori)

Warka nr6 Polskie Ale (w którym to pierwszy raz chmieliłem na zimno)

Warka nr7 Polski Lager

Warka nr8 Hefeweizen

Warka nr9 Lager #2

Warka nr10 Porter Bałtycki (Niestety ostatnio wypiłem jedna zapomnianą butelkę, czas zadziałał na duzy PLUS jednak byłem zbyt ciekawy i nie doczekał)

Warka nr11 Single Hop Mosaic

Warka nr12 Coffee Stout

Warka nr13 Porter Bałtycki #2

Warka nr14 Grodziskie

Warka nr15 American IPA

Warka nr16 Polski Lager #2

Warka nr17 SMaSH Oktawia niestety pierwsza w życiu infekcja

Warka nr18 Sweet Stout

Warka nr19 Berliner Weisse z malina

Warka nr20 Lager #3 (na rozkręcenie drożdzy do portera

Warka nr21 Świąteczne

Warka nr 22 Porter Bałtycki z dodatkiem wędzonej śliwki

Warka 23 Witbier

Warka nr 24 Porter Bałtycki

Warka nr 25 Dry Stout

Warka 26 Russian Imperial Stout

Warka 27 Grodziskie+ Wariancja

Warka 28 Porter Bałtycki

Warka 29 Milkshake Mango IPA

Warka 30 Saison

Warka 31 Kopia Warki Strong

Warka 32 Russian Imperial Stout

Warka 33 Porter Mazurski

Warka 34 Dry Stout 2

Warka 35 Session IPA Nelson

Warka 36 Niskoalkoholowe

 

Rok 2020 planuje rozpocząć z dużym balingiem. Na pierwszy ogień prawdopodobnie pójdzie RIS około25BLG, za nim Barley Wine również granica 25BLG, a przed końcem zimy w planach ostatnia warka Portera Bałtyckiego przed nadejściem cieplejszych dni.

 

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 22  Porter Bałtycki

Piwo miało zakładany ekstrakt początkowy 21BLG niestety wyszło 19 przez co otrzymał nazwę Portuś

llość: 12 L

Ekstrakt początkowy: 19 B:LG

Ekstrakt końcowy: 4 BLG

Alkohol: około 8%

Data warzenia: 23.10.2019

Data rozlewu: 22.12.2019

 

Woda:

  • 20l do zacierania
  • 4g chlorku dodane przed gotowaniem

Słód:

Lp.

 

Rodzaje użytych słodów/surowców

 

EBC

 

Ilość

 

1.

 

Viking Malt Słód pilzneński

3

2.20kg

2.

 

Viking Malt Słód Monachijski I

12

1.50kg

3.

 

Viking Malt Słód Wiedeński

7

1.20kg

4.

 

Viking Malt Słód Karmelowy 30

 

30

0.12kg

5.

 

Viking Malt Słód Karmelowy 300

300

0.30kg

6.

 

Viking Malt Słód karmelowy 600

600

0.20kg

7.

 

Weyermann Słód Carafa special II

1100

0.10g

8.

 

Fawcett Chocolate Malt

1100

0.10kg

9.

 

Viking Malt Słód barwiący*

 

1400

0.10kg

10.

 

Płatki błyskawiczne owsiane

~5

0.20kg

Zacieranie:

  1. 68°C - 60 min
  2. 78°C - 5 min

Gotowanie: 120min

Chmiel:

  1. Marynka 22g 6.8% 60min
  2. Lubelski 15g 3.8% 10min

Drożdze: Gęstwa W34/70 300ml


Fermentacja burzliwa przeprowadzona w temperaturze 10-11°C, cicha w 5°C.

14.12.19r. Dodano 250g wędzonej śliwki.


Rozlew:

...

 

Słów Kilka:

20.12.2019r. zmierzone spławikiem BLG wynosiło 4, w smaku super śliwka, dość fajna nie nachalna wędzonka na drugim planie lekka czekolada oraz kawa, jeszcze mocno alkoholowe. Według mnie piwo ma potencjał do leżakowania. Dzisiejszy pomiar również pokazał 4BLG, FFT również zakończył na 4. Jutro butelkowanie i zapominam o nim na okres minimum 20tyg. Na majówke powinno być zdatne do pierwszej degustacji. Jednak na słoneczne i ciepłe dni planuje lekka APE, grodziskie i jakiegoś Saisona, ale o tym później.Zabutelkowane z użyciem 2g cukru na 0.5l wysycenie postanowilem

ze będzie bardzo niskie. Jak narazie zapowiada się zacnie, w teraz czas leżakować. 

 

71CDD68E-0994-4BC0-97FE-DBFC0B508137.jpeg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 23  Witbier

llość: 20 L

Ekstrakt początkowy: 12 BLG

Ekstrakt końcowy:  2,6BLG

Alkohol: około 4,9%

Recepture załączam w załączniku, oraz zdjęcie podglądowe uzyskanego efektu po 2.5tygodnia po butelkowaniu. Robiąc w przyszłości witka dodałbym więcej skórek oraz kolendry.

 

recepta.png

witek.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 24  Porter Bałtycki

llość: 20 L

Ekstrakt początkowy: 22 BLG

Ekstrakt końcowy:  4,4BLG

Alkohol: około 9,0%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

3

3,00kg

Viking Malt Słód Monachijski I

16

3.00kg

Viking Malt Słód Monachijski II

 

22

1.00kg

Viking Malt Słód Wiedeński

7

2.00kg

Viking Malt Słód karmelowy 300

300

0.40kg

Viking Malt Słód karmelowy 600

600

0.40kg

Kupiec Płatki Jęczmienne błyskawiczne

~5

0.40kg

Fawcett Słód czekoladowy

 

100

0.20kg

Weyermann®  Słód Carafa®

 

1100

0.20kg

Viking Malt Słód Barwiący

 

1400

0.10kg

 

Zacieranie:

58  ̊C

Zasyp

52  ̊C

10min

62  ̊C

25min

72  ̊C

35min

76  ̊C

10min

 

Zasyp czekoladowego słodu po negatywnej próbie, bądź 15min przed końcem przerwy nr 4.

10g kredy dodane do zacieru.

 

Chmielenie:

Gotowanie 100min

Sybilla

38.0g

8.8%

60min

Lubelski

35.0g

3.8%

10min

Drożdze

Gęstwa 500ml W34/70 fermentacja 8°C przez około 3 miesiące

porter.jpg

Porter Bałtycki.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 25  Dry Stout

llość: 20 L

Ekstrakt początkowy: 11 BLG

Ekstrakt końcowy: 2 BLG

Alkohol: około 4,6%

 

Zasyp:

MaltEurop MepPils

3

3.50kg

Viking Malt Monachikski I

14

0.60kg

Viking Malt czekoladowy

1200

0.25kg

Viking Malt jęczmień prażony

1000

0.25kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne

3

0.40kg

 

Zacieranie:

70  ̊C

zasyp

66-67  ̊C

60min

70  ̊C

10min

78  ̊C

10min

Do zacierania dodano 5g węglanu wapnia.

Chmielenie:

Fuggles

35g

4.5%

60min

Fuggles

10g

4.5%

10min

 

 

Drożdze:

FM13 Irlandzkie ciemności, zrobion 1L starter.

 

Fermentacja  w 16* przez cały tydzień, następnie zlane na cichą przez 2 tygodnie 18-20°C.

 

1.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 26  Russian Imperial Stout

llość: 10 L

Ekstrakt początkowy: 28 BLG

Ekstrakt końcowy: 5.5 BLG

Alkohol: około 11,6%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

3

4.50kg

Viking Malt Słód Monachijski I

16

1.00kg

Viking Malt Słód Żytni jasny

 

7

0.50kg

Viking Malt Słód karmelowy 50

 

50

0.25kg

Viking Malt Słód karmelowy 300

300

0.50kg

Viking Malt Jęczmień prażony

1200

0.40kg

Thomas Fawcett czekoladowy

1000

0.40kg

Płatki Owsiane

4

0.40kg

Zacieranie:

74  ̊C

Zasyp

67  ̊C

90min

76  ̊C

10min

78  ̊C

filtracja

Do zacierania dodano 10g węglanu wapnia

Chmieleni:

Gotowanie 120min

Iunga

25.0g

10.0%

70min

Sybilla

15.0g

6.0%

30min

Sybilla

15.0g

6.0%

15min

Drożdze:

Gęstwa #2 FM13 Irlandzkie Ciemności 250ml, fermentacaj w temperaturze 16-18* przez cały proces.

 

Uwagi:

RIS bardzo mocno wytrawy, mocne intensywne nuty czekoladowe kawowe ale za to nie sa to mocno palone nuty. Napewno musie się ułożyć co najmniej rok.

 

RIS.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 27  Grodziskie+ Wariancja

llość: 20 L

Ekstrakt początkowy: 8 BLG

Ekstrakt końcowy:  xBLG

Alkohol: około x%

 

Receptura jest z zapsików Czesława Dziełaka, inne zastosowana chmiele oraz drożdze.

Zasyp:

Weyermann® Słód Grodziski

 

6

2.04kg

Viking Malt Słód wędzony wiśnia

 

4

0.38kg

Weyermann® Carapils

 

3

0.27kg

Zacieranie:

55  ̊C

Zasyp

66  ̊C

60min

72  ̊C

15min

76  ̊C

5min+filtracja

Chmieleni:

Gotowanie 75min

Marynka

15.0g

6.8%

60min

Lomik

15.0g

4.0%

30min

Lomik

25.0g

4.0%

1min

Drożdze:

S-33 przed zadaniem uwodnione, fermentacja burzliwa w 16*, cicha w 18*

Uwagi:

Po 7 dniach rozlano piwo na dwa fermentory, po 10l w każdym. Jeden jest czystym grodziskim, drugi natomiast jego wariancja z płatkami dębowymi po burbonie moczonymi w Jack Danielsu 25g, oraz suszoną śliwka 60g. Jednak wariancja nie była dobrym pomysłem piwo wyszło słabe, nie rozlałem i poszło w kanał. Natomiast samo grodziskie jest jak dla mnie bardzo smaczne, jedna troche za mało klarowne

grodzisz.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 28  Porter Bałtycki

llość: 20 L

Ekstrakt początkowy: 23 BLG

Ekstrakt końcowy:  4,8BLG

Alkohol: około 9.4%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

3

3,00kg

Viking Malt Słód Monachijski I

16

3.00kg

Viking Malt Słód Wiedeński

 

7

3.00kg

Viking Malt Słód karmelowy 300

300

0.50kg

Viking Malt Słód karmelowy 600

600

0.50kg

Castle Malting Coffe Light

 

 

0.40kg

Fawcett Słód czekoladowy

 

1000

0.30kg

Weyermann®  Słód Carafa®

 

1100

0.25kg

Viking Malt Słód Barwiący

 

1400

0.15kg

 

Zacieranie:

58  ̊C

Zasyp

52  ̊C

10min

62  ̊C

25min

72  ̊C

35min

76  ̊C

10min

Zasyp czekoladowego słodu po negatywnej próbie, bądź 25min przed końcem przerwy nr 4.

10g kredy dodane do zacieru

 

Chmieleni:

Gotowanie 120min

Sybilla

30.0g

6.0%

60min

Marynka

25.0g

6.8%

15min

 

Drożdze:

SafLager W34/70, z racji braku gęstwy zadane suchary w ilości 50g, które udało mi się pozyskać od pomocnych kolegów z innego browaru. W czasie jak brzeczka się chłodziła do 8* w lodówce drożdze rozkręciłem na mieszadle. tak wiem suchary i starter, ale zobaczymy co z tego wyjdzie, solidne napowietrzenie oraz taka ilość drożdzy myśle ze da dobre efekty :) Porter rozlany, efekt naprawde zapowiada się ciekawy, jednak czeka go długie leżakowanie.

Uwagi:

Porter Bałtycki.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka  29 Milkshake Mango IPA

llość: 18l

Ekstrakt początkowy:  16.4BLG (razem z laktozą)

Ekstrakt końcowy:  6,4BLG

Alkohol: 5.2%

 

Zasyp:

1.

MaltEurop MepPils

4

4.00kg

2.

Płatki jęczmienne

4

1.00kg

3.

Płatki owsiane

4

0.60kg

 

Zacieranie:

1.

  Ciepła woda

Zasyp płatków

2.

100  ̊C

+10l wody

3

70  ̊C

Zasyp słód

4.

66-68  ̊C

40min

5.

72  ̊C

10min

6.

78  ̊C

filtracja

 

Podczas zacierania dodano 4g gipsu

Chmielenie:

1.

Laktoza

500g

-----

10min

2.

Ekuanot

50g

13,6%

0min

3.

 Mosaic

50g

12,3%

2dni

Gotowanie 65min

 

Drożdże:

Uwodnione US-05 start fermentacji w 16*, maksymalna temperatura przed zlewaniem na cicha 18*

 

Uwagi:

Piwo bardzo dobre na upalne lato, jednak mimo wszystko następnym razem użyję mango do Kwasu.

 

Mango IPA.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 30 Saison (receptura Doroty Chrapek)

llość: 20l

Ekstrakt początkowy:  14.6BLG

Ekstrakt końcowy: 1BLG

Alkohol: 7.0%

 

Zasyp:

MaltEurop Słód mepPils

4

2.70

Viking Malt Słód Wiedeński

8

0.80

Viking Malt Słód Pszeniczny

5

0.70

Weyermann Słód Carahell

25

0.20

Weyermann Słód Caraaroma

400

0.20

Weyermann Słód zakwaszający

 

0.10

 

Zacieranie:

65-66  ̊C

zasyp

64  ̊C

60min

72  ̊C

15min

78  ̊C

filtracja

 

Chmielenie:

Iunga

15g

10.0

60min

lubelski

20g

3.0

15min

Curacao

20g

0

15min

Cukier

300g

0

0min

lubelski

10g

3.0

0min

 

Drożdże:

Fm21 Odkrycie sezonu, 1l starter.

 

Uwagi:

Piwo ciekawe na upalne dni, jednak bardzo zdradliwe, osobiście uważam że drożdże zrobiły świetną robotę, alkohol ukryty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 31 Kopia Warki Strong

llość: 12l

Ekstrakt początkowy: 13BLG

Ekstrakt końcowy: xBLG

Alkohol:  xBLG

 

Zasyp:

Viking Malt Słód pilzneński zero

3

3.00kg

Viking Malt Słód karmelowy 300

300

0.20kg

Viking Malt  Jęczmień prażony

1100

0.10kg

 

Zacieranie:

52  ̊C

Zasyp+ 10min

62  ̊C

20min

72  ̊C

30min

76  ̊C

5min

 

Gotowanie:

60min

Chmielenie:

Sybilla

13.0g

5.0

60min

 

Drożdże:

Fermentis SafLager S-23 start w 9* i tak przez dwa tygodnie, następnie zlane na cichą w 6*

 

Uwagi:

Piwo nadal leżakuje, aktualnie nie ma rewelacji i się jej nie spodziewam. Probleme tutaj jest chyba zbyt twarda woda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 32 Russian Imperial Stout

llość: 16l

Ekstrakt początkowy: 26BLG ( w sumie z cukrem)

Ekstrakt końcowy: 4.6 BLG

Alkohol:  około 11%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

 

4

3.00kg

Viking Malt Słód Pale Ale

 

6

1.50kg

Castlemalting Słód Special B

315

0.40kg

Thomas Fawcett Słód Amber

300

0.40kg

Thomas Fawcett  Słód czekoladowy

 

1200

0.40kg

Weyermann Jęczmień prażony

 

1000

0.40kg

Weyermann pszenica prażona

800

0.30kg

Viking Malt  Słód barwiący

 

1400

0.10kg

Weyermann Słód żytni

 

7

0.20kg

 

Zacieranie:

             67   ̊C

Zasyp+ 100min

78  ̊C

10min

Przed zacieraniem dodano 15g węglanu wapnia, wszystkie słody od momentu zasypy do filtracji.

 

Gotowanie:

120min

 

Chmielenie:

Iunga

30.0g

10.0%

60min

Sybilla

25.0g

6.0%

15min

 Sybilla

25.0g

6.0%

5min

 

Drożdże:

Gęstwa Danstar Nottingham 300ml

 

Uwagi:

Po upływie 7dni fermentacji burzliwej dodane zostało 800g cukru kandyzowanego własnej produkcji. Po fermentacji burzliwej rozlano RISa na dwa pojemniki, jeden 10l jest bez dodatków, natomiast do 6L powędrowały płatki po Burbonie w ilości 20g.

RIS BA.jpg

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 33 Porter Mazurski*

llość: 22l

Ekstrakt początkowy: 21BLG

Ekstrakt końcowy:xblg

Alkohol: xblg

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński zero

4

8.00kg

Viking Malt Słód karmelowy 50

 

50

0.20kg

Viking Malt Słód karmelowy 300

300

0.30kg

Thomas Fawcett pale chocolate

 

650

0.30kg

Weyermann słód pszeniczny czekoladowy

 

800

0.30kg

Weyermann Słód Carafa Special II

 

900

0.30kg

Viking Malt Słód barwiący

 

1400

0.10kg

 

Zacieranie:

58  ̊C

Zasyp

52  ̊C

10min

62  ̊C

35min

72  ̊C

25min

78  ̊C

5min

W momencie podgrzewania wody dodane 9g węglanu wapnia, Słód barwiący w "skarpecie"  zabarwiąjacy wode do wysładzania, po czym dodany na filtracje. Wszystkie słody od samego początki

Gotowanie:

100min

 

Chmielenie:

Lubelski

25.0g

4.0%

60min

Marynka

25.0g

8.0%

30min

 

Drożdże:

Gęstwa SafLager s-23

 

Uwagi:

Piwo nadal na cichej, jednak wstępnie jest to najlepiej smakujący porter jak uwarzyłem.

*Porter Mazurski ze względu że nie jest to stylowy Porter Bałtycki.

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 34 Dry Stout 2

llość: 22l

Ekstrakt początkowy: 12BLG

Ekstrakt końcowy: 2.6BLG

Alkohol: 4.9%

 

Zasyp:

Viking Malt  Pale Ale

7

3.50kg

Viking Malt Monachikski I

14

0.80kg

Fawcett czekoladowy

 

1200

0.25kg

Weyermann jęczmień prażony

1000

0.30kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne

3

0.40kg

 

Zacieranie:

70  ̊C

zasyp

66-67  ̊C

60min

70  ̊C

10min

78  ̊C

10min

8g Węglanu wapnia

 

Gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

Fuggles

35g

4.5%

60min

Fuggles

15g

4.5%

10min

 

Drożdże:

Starter 2stopniowy z 1ml drożdży FM13 Irlandzkie ciemności przetrzymywanych w soli ponad 6miesięcy. Po dodaniu do brzeczki ruszyły w około 4h. Odfermentowanie prawidłowe, oraz w smaku obiecująco, lecz napewno będzie lepszy po około 3miesiącach w butelce jak poprzedni Dry Stout

 

Uwagi:

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 35 Session IPA NELSON (zwycięksa receptura WKPD)

llość:  12l

Ekstrakt początkowy:  12BLG

Ekstrakt końcowy: 2 BLG

Alkohol: 5.0%

 

Zasyp:

Malt Europ słód pilzneński

3

3.00kg

Weyermann Słód Carapils

5

0.10kg

 

Zacieranie:

68  ̊C

Zasyp

66  ̊C

40min

72  ̊C

20min

78  ̊C

filtracja

4g gipsu do zacierania

Gotowanie:

70min

 

Chmielenie:

Iunga

24.0g

10.0%

30min

Amarillo

50.0g

----

3dni

 Nelson Sauvin

100.0g

----

3dni

 

Drożdże:

US-05 świeża saszetka

 

Uwagi:

Piwo przed rozlewem o silnym aromacie nafty.

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 36 Niskoalkoholowe

llość: 12l

Ekstrakt początkowy: 6.6BLG

Ekstrakt końcowy: 4.2BLG

Alkohol: 1.2%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

3

1.10kg

Viking Malt Słód pszeniczny

40

0.2kg

Weyermann Słód żytni jasny 

3

0.20kg

Płatki owsiane  

4

0.20kg

 

Zacieranie:

76  ̊C

Zasyp

72  ̊C

5min

76  ̊C

55min

78  ̊C

filtracja

 

Gotowanie:

60mi

 

Chmielenie:

Iunga

12.0g

10.0%

15min

Izabella

40.0g

6. 0%

3dni

Oktawia

40.0g

9.0%

3dni

Citra

20.0g

12.0%

3dni

Drożdże:

Us-05 100ml gęstwy

 

Uwagi:

Bardzo mocno gorzkie piwo po chmieleniu na zimno, aktualnie nagazowuje się w butelce, jednak aromaty chmielowe są bardzo obiecujące

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 37 Milk Stout

llość: 12l

Ekstrakt początkowy:  12BLG

Ekstrakt końcowy: ?

Alkohol: ?

 

Zasyp:

Viking Malt Słód pilzneński

4

1.60kg

Viking Malt Słód karmelowy 30

30

0.15kg

Weyermann Słód pszeniczny czekoladowy

1050

0.14kg

Viking Malt Słód pszeniczny jasny

5

0.14kg

Viking Malt Słód czekoladowy jasny

400

0.12kg

Viking Malt jęczmień prażony

1050

0.12kg

Weyermann Słód zakwaszający

5

0.05kg

 

Zacieranie:

64  ̊C

Zasyp

62  ̊C

20min

72  ̊C

40min

76  ̊C

15min

Gotowanie: 70min

Chmielenie:

Iunga

10.0g

10.0%

60min

Laktoza

400g

---

15min

Drożdże:

 Fm13 Irlandzkie Ciemności gęstwa 100ml

Uwagi: Kompletnie zapomniane przez prace sezonową, zostawione na 4miesiące przez co delikatnie kwaśne wyszło, niestety wylane w kanał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 38 Hefeweizen

llość: 22l

Ekstrakt początkowy: 11.4BLG

Ekstrakt końcowy: 2.6BLG

Alkohol: około 4.5%

 

Zasyp:

Viking Malt słód pszeniczny

4

2.70kg

Viking Malt słód pilzneński

5

1.70kg

Weyermann Słód Carapils

5

0.10kg

Zacieranie:

             48   ̊C

Zasyp

45  ̊C

60min

55  ̊C

10min

62  ̊C

30min

72  ̊C

30min

 

Gotowanie: 60minut

 

Chmielenie:

Lubelski

20.0g

5.0%

60min

Drożdże:

 Fm41 Gwoździe i banany starter

Uwagi:

Bardzo mocna siarka po skończonej fermentacji burzliwej (6dni)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 39 RIS

llość: 15l

Ekstrakt początkowy: 24BLG

Ekstrakt końcowy: 6.4BLG

Alkohol: 9.8%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pilzneński

3

5.40kg

70

Viking Malt Słód Żytni jasny

7

0.30kg

4

Viking Malt Słód Red Active

35

0.23kg

3

Viking Malt Słód karmelowy 600

600

0.23kg

3

Viking Malt Jęczmień prażony

1050

0.54kg

7

Viking Malt słód czekoladowy

900

0.54kg

7

Płatki owsiane

---

0.45kg

6

Zacieranie:

74  ̊C

Zasyp

67  ̊C

90min

76  ̊C

10min

78  ̊C

filtracja

Gotowanie: 100min

Chmielenie:

Iunga

25.0g

10.0%

70min

Iunga

20.0g

6.0%

30min

Drożdże:

 Fm13 Irlandzkie Ciemności gęstwa 250ml

Uwagi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 40 Rosanke

llość: 12l

Ekstrakt początkowy: 10blg

Ekstrakt końcowy: 2.5BLG

Alkohol: 3,8%

 

Zasyp:

Optima Słód Monachijski jasny

16

1.10kg

49

Weyermann Słód wędzony bukiem

10

0.20kg

9

Płatki żytnie

4

0.30kg

13

Castle Malting Słód owsiany

5

0.20kg

9

Pszenica niesłodowana

4

0.20kg

9

Viking Malt Słód Red Active

35

0.10kg

5

Castle Malting Słód Special B

300

0.10kg

5

Weyermann Słód zakwaszający

5

0.03kg

1

Zacieranie:

70-65   ̊C

Kleikowanie

20-30min

68  ̊C

Zasyp + 60min

78  ̊C

filtracja

Gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

Lubelski

10.0g

5.0%

60min

Lubelski

25.0g

5.0%

10min

Gałązki sosny

70g

----

10min

Jałowiec

30g

----

10min

 

Drożdże:

Kveik HotHead 50ml gęstwa

Uwagi:

Rosanke jak to Rosanke, w smaku nic specjalnego. Było na konkursie, odpadając w eliminacjach, przyczyna "Zbyt mało wyeksponowane cechy stylu". Dominujące estry owocowe, niska ziołowość, niska słodowość, jednocześnie nie posiadające wyraźnych wad technicznych oraz sensrycznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 41 Session Ipa

llość: 20l

Ekstrakt początkowy: 12BLG

Ekstrakt końcowy: 2 BLG

Alkohol: 5.0%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód pilzneński

4

4.75kg

94

Wyermann Słód Carapils

4

0.20kg

4

Viking Malt Słód red active

30

0.10kg

2

8g gipsu dodane do zacierania

 

Zacieranie:

68  ̊C

Zasyp

66  ̊C

40min

72  ̊C

20min

78  ̊C

filtracja

 

Gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

Iunga

35.0g

10.0%

60min

 

Drożdże:

 

 Fm52 Amerykański Sen starter

Uwagi:

Po fermentacji burzliwej przelane do dwóch fermentorów.

Fermentor 1 15L- 50g+50g+50g- Citra, Mosaic, Amarillo na 15L. Wyszło 12l po filtracji i jest to pierwsze zakegowane piwo. Rozeszło się praktycznie odrazu, bardzo dobre piwo!

Fermentor 2 7L- mokra szyszka 85g Marynka 70g Sybilla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 42 Session Ipa

llość: 20l

Ekstrakt początkowy: 12blg

Ekstrakt końcowy: 2blg

Alkohol: 5.0%

 

Zasyp:

Malt Europ słód pilzneński

3

4.20kg

89

Weyermann Słód Carapils

5

0.23kg

5

Viking Malt Słód Red Activ

35

0.10kg

2

Płatki owsiane błyskawiczne

---

0.20kg

4

Zacieranie:

68  ̊C

Zasyp

66  ̊C

40min

72  ̊C

20min

78  ̊C

filtracja

 

Gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

Iunga

30.0g

10.5 %

30min

Amarillo

50.0g

8.4

4dni

 Nelson Sauvin

150.0g

11.3%

4dni

Drożdże:

Gęstwa FM52 Amerykański sen 150ml

 

Uwagi:

Po chmieleniu uzyskane 17l, wszystko poszło do kega, piwo świetne na letnie dni, napewno powtórze!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 43 Podwójny Rauchbock

llość: 12

Ekstrakt początkowy: 22

Ekstrakt końcowy: 5,4

Alkohol: 8,4%

 

Zasyp:

Viking Malt Słód wędzony bukiem

10

2.70kg

55

Viking Malt Słód Monachijski

15

1.50kg

30

Castle Malting Słód Biscuit

50

0.25kg

5

Castle Malting Słód Melanoidy

80

0.20kg

4

Weyermann Słód Caramunich typ II

120

0.15kg

3

Weyermann Słód Cararoma

300

0.15kg

3

 

Zacieranie:

70  ̊C

Zasyp

66  ̊C

10min

72  ̊C

50min

78  ̊C

filtracja

 

Gotowanie: 100min

 

Chmielenie:

Sybilla

18.0g

6.0%

60min

 

Drożdże:

W34-70 gęstwa 250ml

 

Uwagi: Słodki, lecz mało wędzony, słody z Vikinga nie mają dobre wędzonki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 44 Barley Wine

 

llość: 12l

Ekstrakt początkowy: 30BLG

Ekstrakt końcowy: 5,5BLG

Alkohol: 12.6BLG

 

 

 

Zasyp:

Viking Malt Słód Pale ALE

4

4.70kg

80

Viking Malt Słód Monachijski I

14

0.60kg

10

Castle Malting Słód  Special B

300

0.30kg

5

Castle Malting Słód Biscuit

50

0.30kg

5

 

 

 

 

Zacieranie:

67  ̊C

zasyp

67  ̊C

70min

78  ̊C

5min+ filtracja

 

 

 

 

Gotowanie: 150min

 

 

 

Chmielenie:

Iunga

25g

10.0

60 min

 

 

 

 

Drożdże:

Gęstwa Fm52 Amerykański Sen 200ml

 

 

Uwagi:

Bardzo mocno alkoholowe piwo, fermentacja przeprowadzona przez 1miesiac w temperatrurze 16°C przez co profil jest "czysty". Ilość alkoholu raczej sugeruje o przekłamaniu sprzętu którego używam do pomiarów. Zabutelkowane z drożdzami do refermentacji, butelka dostała etykietę, oraz kapturek, planuje spróbować po około roku.

image.thumb.png.1357613d592398ba88bf8ab5adb5015b.png

Edited by Juniorek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.