Jump to content

Pszeniczne ze słodów BA - uzysk 9 Blg zamiast deklarowanych 13


dentharg
 Share

Recommended Posts

Witajcie!

 

Robiłem ostatnio pszeniczne z zestawu słodów BA. Deklarowana gęstość to 13 Blg - ja uzyskałem 9. I dumam skąd taka różnica.

 

Całość słodów poszło do gara na 10l wody. Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora. Nachmielona brzeczka uzupełniona do 20l miała w 26 C ~ 9 Blg.

 

I tu pytanie: co zwaliłem :)

Podpowiedzcie coś...

 

Dzięki!

Edited by dentharg
Link to comment
Share on other sites

No tak; zapomniałem dopisać, że uzupełniłem do 20l zimną wodą :) Sorki.

 

Cięzko mi będzie zmierzyc w 20 C bo chłodzę "naturalnie" (i nie mam wanny), czyli mam temp. pokojową.

Edited by dentharg
Link to comment
Share on other sites

sprawdzic cukromierz, czy sprawny,

i mierzyc w temp. 20 °C bo tak pewnie jest wyskalowany.

Ile tego śłodu było, bo coś mało tego piwa ci wyszło ?

różnica między 20* a 26°C nie będzie wielka, poniżej 0,5 blg

kwestia dlaczego zrezygnowałęś z wysładzania?? zrobiłeś do do 12l zamiast do 20(uzupełniając zimną wodą) więc może to jest odpowiedź- dużo dobra zostało w młócie??

A próbę jodową robiłeś?? Może proces nie został przeprowadzony do końca??

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem wysładzaj aż do uzyskania oczekiwanego BLG - 2 stopnie. Na początku możesz mieć trochę zabawy ze sprawdzaniem gęstości, ale po kilku warkach dojdziesz do takiej wprawy, że będziesz czuł kiedy kończyć wysładzanie.

Link to comment
Share on other sites

Próba jodowa wyszła ok.

Wysładzam tylko do 12l bo gar mam 15l.

 

W planach zakup taboretu gazowego, bo na szklaną płytę gazową 30l gar boję się postawić...

 

Wydaje mi się, że dobrze się odfiltrowało, przy wysładzaniu zawsze utrzymuję ok 2cm. płynu nad młótem.

Ale następnym razem faktycznie bedę sprawdzał gęstość przy wysładzaniu - tyle, że temperatura "trochę" za duża...

Link to comment
Share on other sites

Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora

Wysładzam. Tylko do mniejszej ilości.

Link to comment
Share on other sites

Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora

Wysładzam. Tylko do mniejszej ilości.

dodaj do mniejszej ilości blg :):)

Link to comment
Share on other sites

Wysładzam tylko do 12l bo gar mam 15l.

Osobiście jak wysładzam to spuszczam do plastikowych 5 i 6 litrowych baniek na wodę mineralną (w których przynoszę wodę, bo kranówa jest kiepska) więc może gotowanie zrób na 2 raty, podczas wysładzania możesz już połowę brzeczki z połową chmielu gotować, po zakończeniu drugą połowę (a w tym czasie pierwszą połowę chłodzić)

Link to comment
Share on other sites

poniżej 80- nie wolno przekraczać tej granicy, bo źle wpływa to na jakość, ja wysładzam 60-75°C

miękną co najwyżej nieco w miejscu gdzie jest wylot wężyka, poza tym zmian nie zauważyłem. Natychmiast po napełnieniu zakręcam więc mogę czasem odłożyć gotowanie na drugi dzień (gdy zacieram wieczorem a wysładzam nocą :) )

Link to comment
Share on other sites

Witajcie!

 

Robiłem ostatnio pszeniczne z zestawu słodów BA. Deklarowana gęstość to 13 Blg - ja uzyskałem 9. I dumam skąd taka różnica.

 

Całość słodów poszło do gara na 10l wody. Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora. Nachmielona brzeczka uzupełniona do 20l miała w 26 C ~ 9 Blg.

 

I tu pytanie: co zwaliłem :)

Podpowiedzcie coś...

 

Dzięki!

to są przyczyny

Link to comment
Share on other sites

A jeśli tak - to jak wysładzać?

jeśli nie dysponujesz większym garnkiem ' date=' rób mniejsze warki

Lub wysładzaj do tych 20l i gotuj na 2 razy[/quote']

dwudziestu paru- trzeba wliczyć stratę objętości na odparowanie przy gotowaniu

Link to comment
Share on other sites

Hmm.. Ale czy teoretycznie nie powinnienem uzyskać gęstszej niż 13 Blg przy wysładzaniu mniejszą ilością wody?

A jeśli tak - to jak wysładzać?

zapewne uzyskałeś ' date=' ale rozcieńczyłeś zwykłą wodą[/quote']

Hmm.. Jakby było 17-18 Blg przy 12l...

 

Ale faktycznie trzeba będzie pomyśleć o wysładzaniu całości od razu i gotowaniu na 2 razy...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.