Jump to content
Sign in to follow this  
dentharg

Pszeniczne ze słodów BA - uzysk 9 Blg zamiast deklarowanych 13

Recommended Posts

Witajcie!

 

Robiłem ostatnio pszeniczne z zestawu słodów BA. Deklarowana gęstość to 13 Blg - ja uzyskałem 9. I dumam skąd taka różnica.

 

Całość słodów poszło do gara na 10l wody. Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora. Nachmielona brzeczka uzupełniona do 20l miała w 26 C ~ 9 Blg.

 

I tu pytanie: co zwaliłem :)

Podpowiedzcie coś...

 

Dzięki!

Edited by dentharg

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawdzic cukromierz, czy sprawny,

i mierzyc w temp. 20 °C bo tak pewnie jest wyskalowany.

Ile tego śłodu było, bo coś mało tego piwa ci wyszło ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak; zapomniałem dopisać, że uzupełniłem do 20l zimną wodą :) Sorki.

 

Cięzko mi będzie zmierzyc w 20 C bo chłodzę "naturalnie" (i nie mam wanny), czyli mam temp. pokojową.

Edited by dentharg

Share this post


Link to post
Share on other sites
sprawdzic cukromierz, czy sprawny,

i mierzyc w temp. 20 °C bo tak pewnie jest wyskalowany.

Ile tego śłodu było, bo coś mało tego piwa ci wyszło ?

różnica między 20* a 26°C nie będzie wielka, poniżej 0,5 blg

kwestia dlaczego zrezygnowałęś z wysładzania?? zrobiłeś do do 12l zamiast do 20(uzupełniając zimną wodą) więc może to jest odpowiedź- dużo dobra zostało w młócie??

A próbę jodową robiłeś?? Może proces nie został przeprowadzony do końca??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Następnym razem wysładzaj aż do uzyskania oczekiwanego BLG - 2 stopnie. Na początku możesz mieć trochę zabawy ze sprawdzaniem gęstości, ale po kilku warkach dojdziesz do takiej wprawy, że będziesz czuł kiedy kończyć wysładzanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próba jodowa wyszła ok.

Wysładzam tylko do 12l bo gar mam 15l.

 

W planach zakup taboretu gazowego, bo na szklaną płytę gazową 30l gar boję się postawić...

 

Wydaje mi się, że dobrze się odfiltrowało, przy wysładzaniu zawsze utrzymuję ok 2cm. płynu nad młótem.

Ale następnym razem faktycznie bedę sprawdzał gęstość przy wysładzaniu - tyle, że temperatura "trochę" za duża...

Share this post


Link to post
Share on other sites

No kolego bez wysładzania jest lipa. Duża ilość cukrów zostaje w młócie. Zdecydowanie korzystniej wysładzać, niżą uzupełniać czystą wodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak pobierzesz niewielką ilość brzeczki schłodź ją pod bierzącą wodą i dopiero sprawdź pomiar.

Gotować możesz na dwa gary.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora

Wysładzam. Tylko do mniejszej ilości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora

Wysładzam. Tylko do mniejszej ilości.

dodaj do mniejszej ilości blg :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wysładzam tylko do 12l bo gar mam 15l.

Osobiście jak wysładzam to spuszczam do plastikowych 5 i 6 litrowych baniek na wodę mineralną (w których przynoszę wodę, bo kranówa jest kiepska) więc może gotowanie zrób na 2 raty, podczas wysładzania możesz już połowę brzeczki z połową chmielu gotować, po zakończeniu drugą połowę (a w tym czasie pierwszą połowę chłodzić)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to jakieś rozwiązanie. A te plastikowe butle to się nie wyginają za mocno jak do nich wlewasz taki 80C płyn?

Share this post


Link to post
Share on other sites

poniżej 80- nie wolno przekraczać tej granicy, bo źle wpływa to na jakość, ja wysładzam 60-75°C

miękną co najwyżej nieco w miejscu gdzie jest wylot wężyka, poza tym zmian nie zauważyłem. Natychmiast po napełnieniu zakręcam więc mogę czasem odłożyć gotowanie na drugi dzień (gdy zacieram wieczorem a wysładzam nocą :) )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witajcie!

 

Robiłem ostatnio pszeniczne z zestawu słodów BA. Deklarowana gęstość to 13 Blg - ja uzyskałem 9. I dumam skąd taka różnica.

 

Całość słodów poszło do gara na 10l wody. Wysładzanie z użyciem filtratora z oplotem i ok 7l. wody dało ca. 12l brzeczki do nachmielenia. Przy wysładzaniu pierwsze 3 litry wróciło do fermentora. Nachmielona brzeczka uzupełniona do 20l miała w 26 C ~ 9 Blg.

 

I tu pytanie: co zwaliłem :)

Podpowiedzcie coś...

 

Dzięki!

to są przyczyny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. Ale czy teoretycznie nie powinnienem uzyskać gęstszej niż 13 Blg przy wysładzaniu mniejszą ilością wody?

A jeśli tak - to jak wysładzać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm.. Ale czy teoretycznie nie powinnienem uzyskać gęstszej niż 13 Blg przy wysładzaniu mniejszą ilością wody?

A jeśli tak - to jak wysładzać?

zapewne uzyskałeś , ale rozcieńczyłeś zwykłą wodą

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdybyś zmierzył °Blg mając te 12 litrów, było by wyższe. Po dolaniu surowej wody wiadomo spada.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jeśli tak - to jak wysładzać?

jeśli nie dysponujesz większym garnkiem , rób mniejsze warki

Lub wysładzaj do tych 20l i gotuj na 2 razy

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jeśli tak - to jak wysładzać?

jeśli nie dysponujesz większym garnkiem ' date=' rób mniejsze warki

Lub wysładzaj do tych 20l i gotuj na 2 razy[/quote']

dwudziestu paru- trzeba wliczyć stratę objętości na odparowanie przy gotowaniu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hmm.. Ale czy teoretycznie nie powinnienem uzyskać gęstszej niż 13 Blg przy wysładzaniu mniejszą ilością wody?

A jeśli tak - to jak wysładzać?

zapewne uzyskałeś ' date=' ale rozcieńczyłeś zwykłą wodą[/quote']

Hmm.. Jakby było 17-18 Blg przy 12l...

 

Ale faktycznie trzeba będzie pomyśleć o wysładzaniu całości od razu i gotowaniu na 2 razy...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ale faktycznie trzeba będzie pomyśleć o wysładzaniu całości od razu i gotowaniu na 2 razy...

I to by się zgadzało , a reszta nie wysłodzonego cukru poszła w kanał

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.