Jump to content

Recommended Posts

Witam 

Warze w stylu Pilsnera z receptury w Piwowarze pierwsza warka wyszła fajna, przyjemna, jednak teraz chciał bym zrobić mocne chmielenie i lepiej pójść w gorycz czy aromat - proszę o podpowiedzi.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale jakich podpowiedzi oczekujesz?
Jeśli wolisz bardziej goryczkowe piwo - daj wiecej chmielu na goryczkę.
Jak wolisz bardziej aromatyczne - daj więcej na aromat.

Przecież to zależy tylko od Twoich upodobań. I ma być dalej pilzner czy inny styl?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proszę odpowiedzieć w jaki sposób nagazował Pan Pilsa ? Tzn Ile czasu w jakiej temp. i z jaką ilością cukru na ilość piwa ? Chciałbym się poradzić bo mój Pils nie ma gazu ani piany po 7 dniach temp. pokojowej i 2 tyg. leżenia w 10 st C.

Robiłem na słodzie pilzneńskim i drożdżach w34/70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standardowo na około 22 litry gotowego piwa daję 50 g cukru w roztworze 500 ml wody sprawdza mi się to, fermentacja i refermentacja oscyluje w granicach 10 - 13 stopni jak na moje możliwości to jest najlepsze co da mi się osiągnąć co chodzi o temperaturę, nie są to warunki do końca prawidłowe ale piwo jest dobre z fajną pianką i nie mam granatów.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

Standardowo na około 22 litry gotowego piwa daję 50 g cukru w roztworze 500 ml wody sprawdza mi się to

Nic się aby nie przekłamało? 2,3g na litr? czy tez 1.15g na butelke? Zakładając nawet temperature piwa 10°C  to i tak daje nagazowanie na poziomie około 1.8vol. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja hipoteza jest taka, że butelkujesz niedofermentowane piwa. 50g cukru na 22l to bardzo mało co powinno dać w efekcie śladowe nagazowanie. Z drugiej strony dobrze przynajmniej, że Ci się to sprawdza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

50g cukru na 22l piwa z założeniem rozpuszczonego wcześniej CO2 dla 13C to otrzymasz maksymalnie nagazowanie ok 1,65 Vol.

To jest bardzo niskie nagazowanie, dobrze się komponuje z bardzo gęstymi piwami 25P+.

Jeśli piszesz że pils nagazował się idealnie to szacuję że miał jakieś 2 - 2,5 Vol za tym idzie to o czym pisze @Jancewicz że był niedofermentowany.

Uważaj na to i spróbuj to poprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...