BC BROWAR DOMOWY Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 (edited) Witam Warze w stylu Pilsnera z receptury w Piwowarze pierwsza warka wyszła fajna, przyjemna, jednak teraz chciał bym zrobić mocne chmielenie i lepiej pójść w gorycz czy aromat - proszę o podpowiedzi. Edited December 18, 2019 by BC BROWAR DOMOWY literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Ale jakich podpowiedzi oczekujesz?Jeśli wolisz bardziej goryczkowe piwo - daj wiecej chmielu na goryczkę.Jak wolisz bardziej aromatyczne - daj więcej na aromat.Przecież to zależy tylko od Twoich upodobań. I ma być dalej pilzner czy inny styl? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 18, 2019 Author Share Posted December 18, 2019 Dalej to samo ale myśle, że pójde w delikatną gorycz. Dziękuję za szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 Proszę odpowiedzieć w jaki sposób nagazował Pan Pilsa ? Tzn Ile czasu w jakiej temp. i z jaką ilością cukru na ilość piwa ? Chciałbym się poradzić bo mój Pils nie ma gazu ani piany po 7 dniach temp. pokojowej i 2 tyg. leżenia w 10 st C. Robiłem na słodzie pilzneńskim i drożdżach w34/70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 18, 2019 Author Share Posted December 18, 2019 (edited) Standardowo na około 22 litry gotowego piwa daję 50 g cukru w roztworze 500 ml wody sprawdza mi się to, fermentacja i refermentacja oscyluje w granicach 10 - 13 stopni jak na moje możliwości to jest najlepsze co da mi się osiągnąć co chodzi o temperaturę, nie są to warunki do końca prawidłowe ale piwo jest dobre z fajną pianką i nie mam granatów. Edited December 18, 2019 by BC BROWAR DOMOWY literówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted December 18, 2019 Share Posted December 18, 2019 8 godzin temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: Standardowo na około 22 litry gotowego piwa daję 50 g cukru w roztworze 500 ml wody sprawdza mi się to Nic się aby nie przekłamało? 2,3g na litr? czy tez 1.15g na butelke? Zakładając nawet temperature piwa 10°C to i tak daje nagazowanie na poziomie około 1.8vol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 19, 2019 Author Share Posted December 19, 2019 2,3 g na litr - jeszcze w zależności jaki jest stopień odfermrntowania, ale chcę to robić bezpiecznie żeby uniknąć granatów, piwa mam nagazowane, pijalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 Moja hipoteza jest taka, że butelkujesz niedofermentowane piwa. 50g cukru na 22l to bardzo mało co powinno dać w efekcie śladowe nagazowanie. Z drugiej strony dobrze przynajmniej, że Ci się to sprawdza. Juniorek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 50g cukru na 22l piwa z założeniem rozpuszczonego wcześniej CO2 dla 13C to otrzymasz maksymalnie nagazowanie ok 1,65 Vol. To jest bardzo niskie nagazowanie, dobrze się komponuje z bardzo gęstymi piwami 25P+. Jeśli piszesz że pils nagazował się idealnie to szacuję że miał jakieś 2 - 2,5 Vol za tym idzie to o czym pisze @Jancewicz że był niedofermentowany. Uważaj na to i spróbuj to poprawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.