Jump to content
mietekii

Garnek OBS z nierdzewki vs indukcja

Recommended Posts

Witam po dłuższej nieobecności, bo ostatni rok bawiłem się w budowlańca zamiast w piwowara.

Co za tym idzie zmieniły się warunki i pojawiła się indukcja w kuchni. Żona sobie chwali,  ale ja nie wiem jak to ugryźć.

Jedyny krok we właściwym kierunku to płyta indukcyjna Electrolux, w której można łączyć pola więc ogarną duży garnek.

Co prawda doradca w MM najpierw patrzył na mnie jak na debila, potem nie mógł pojąć, że piwo w domu, i już tradycyjnie, że jak to ten kapsel na ta butelkę?!

Ostatecznie doradził i zapewnił, że płyta wytrzyma i nie trzaśnie. No ale to tyle.

Zacząłem szukać garnków z nierdzewki 30-35 l bo jestem raczej detalistą.

Patrzyłem też żeby sobie ułatwić robotę i trafiłem na to

http://piwoszarnia.pl/garnek-355-l-z-kranikiem-i-termometrem-obs-p-1355.html

Czy może ktoś miał do czynienia? Czy ta cena jest realna?

Czy może coś innego?

Na co zwrócić uwagę?

 

Miłego wieczoru

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuty temu, mietekii napisał:

Witam po dłuższej nieobecności, bo ostatni rok bawiłem się w budowlańca zamiast w piwowara.

Co za tym idzie zmieniły się warunki i pojawiła się indukcja w kuchni. Żona sobie chwali,  ale ja nie wiem jak to ugryźć.

Jedyny krok we właściwym kierunku to płyta indukcyjna Electrolux, w której można łączyć pola więc ogarną duży garnek.

Co prawda doradca w MM najpierw patrzył na mnie jak na debila, potem nie mógł pojąć, że piwo w domu, i już tradycyjnie, że jak to ten kapsel na ta butelkę?!

Ostatecznie doradził i zapewnił, że płyta wytrzyma i nie trzaśnie. No ale to tyle.

Zacząłem szukać garnków z nierdzewki 30-35 l bo jestem raczej detalistą.

Patrzyłem też żeby sobie ułatwić robotę i trafiłem na to

http://piwoszarnia.pl/garnek-355-l-z-kranikiem-i-termometrem-obs-p-1355.html

Czy może ktoś miał do czynienia? Czy ta cena jest realna?

Czy może coś innego?

Na co zwrócić uwagę?

 

Miłego wieczoru

 

 

Garnek z tego linku to przerobiony garnek produkowany przez firmę Szron. Te garnki mają grube ścianki czuć to po ich wadze. Ze swojego jestem bardzo zadowolony, mam trochę większy bo 50l. Też kupowałem z Piwoszarni jak była obniżona cena. Wg mnie cena tego przerobionego garnka jest atrakcyjna. Swój garnek mam przerobiony na kociołek. Spawacz był zadowolony z grubości ścianki, bo łatwo się go obrabiało.

 

Co do indukcji to będzie działo, warzyłem tak na początku. Z czasem kupiłem gastronomiczną kuchenkę indukcyjną o mocy 3,5kW o wiele wygodniejsza sprawa i porządny zapas mocy. Teraz grzałka robi swoje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę ze będziesz zadowolony, to dobra cena. Mialem taki, tylko ze bez termometru i zapłaciłem trochę więcej. Mialem tez problem z cieknącym kranikiem na zewnątrz przy ściance, ale do ogarnięcia. Przesiadłem się na automat GF i jestem zadowolony 🙂

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepię się do tematu bo też szukam czegoś dobrego pod indukcję. Czytałem, że dużo osób poleca głownie garnki Stalgast oraz AMBITION VITALUX. Ale rzeczywiście ten garnek z oferty PIWOSZARNIA wygląda bardzo profesjonalnie i cena niższa razem z osprzętem od dwóch wcześniej wymienionych. Przy przeglądaniu oferty sklepu PIWOSZARNIA natknąłem się na jeszcze bardzie rozbudowany garnek razem z chłodnicą? http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-35l-p-1517.html. Cena o 220 zł większa, ale zestaw razem z chłodnicą. Czy używał ktoś tego zestawu? Czy lepiej zainwestować w zwykłą chłodnicę z Browamatora za 167 zł?

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, franko napisał:

Podczepię się do tematu bo też szukam czegoś dobrego pod indukcję. Czytałem, że dużo osób poleca głownie garnki Stalgast oraz AMBITION VITALUX. Ale rzeczywiście ten garnek z oferty PIWOSZARNIA wygląda bardzo profesjonalnie i cena niższa razem z osprzętem od dwóch wcześniej wymienionych. Przy przeglądaniu oferty sklepu PIWOSZARNIA natknąłem się na jeszcze bardzie rozbudowany garnek razem z chłodnicą? http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-35l-p-1517.html. Cena o 220 zł większa, ale zestaw razem z chłodnicą. Czy używał ktoś tego zestawu? Czy lepiej zainwestować w zwykłą chłodnicę z Browamatora za 167 zł?

 

6m cienkiej prostej rurki z nierdzewki nie wygląda zbyt optymistycznie. Lepiej poszukać jakiejś z nierdzewki, ale karbowanej, ewentualnie z rurki miedzianej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, franko napisał:

Podczepię się do tematu bo też szukam czegoś dobrego pod indukcję. Czytałem, że dużo osób poleca głownie garnki Stalgast oraz AMBITION VITALUX. Ale rzeczywiście ten garnek z oferty PIWOSZARNIA wygląda bardzo profesjonalnie i cena niższa razem z osprzętem od dwóch wcześniej wymienionych. Przy przeglądaniu oferty sklepu PIWOSZARNIA natknąłem się na jeszcze bardzie rozbudowany garnek razem z chłodnicą? http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-35l-p-1517.html. Cena o 220 zł większa, ale zestaw razem z chłodnicą. Czy używał ktoś tego zestawu? Czy lepiej zainwestować w zwykłą chłodnicę z Browamatora za 167 zł?

Też patrzyłem na ten garnek, ale ja mam już chłodnicę. Z doświadczenia wiem, że zwykła chłodnica trochę utrudnia mieszanie, ta w garnku zostawia miejsce na prawie całym obwodzie do wzięcia zamachu, więc powinna być wygodniejsza jeżeli chodzi o samo chłodzenie. Jednak chłodnicy używasz tylko przez 15-30 min całego procesu zacierania i chmielenia. A weź zrób skuteczne zacieranie jak coś ci tam w środku wisi i przeszkadza. Dodatkowo wbudowana chłodnica to 2 dziury w garnku więcej a było wspomniane o problemie ze szczelnością, no i pytanie czy można to skutecznie umyć skoro jest na stałe w garnku? Czy może trzeba to rozkręcać do każdego mycia, wtedy wg mnie gra nie warta świeczki.

 

Jeżeli chodzi o moje pytanie z pierwszego postu, to dziękuję wszystkim za radę. Dzisiaj został zlecony zakup wspomnianego garnka w ramach prezentu urodzinowego :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, mietekii napisał:

Też patrzyłem na ten garnek, ale ja mam już chłodnicę. Z doświadczenia wiem, że zwykła chłodnica trochę utrudnia mieszanie, ta w garnku zostawia miejsce na prawie całym obwodzie do wzięcia zamachu, więc powinna być wygodniejsza jeżeli chodzi o samo chłodzenie. Jednak chłodnicy używasz tylko przez 15-30 min całego procesu zacierania i chmielenia. A weź zrób skuteczne zacieranie jak coś ci tam w środku wisi i przeszkadza. Dodatkowo wbudowana chłodnica to 2 dziury w garnku więcej a było wspomniane o problemie ze szczelnością, no i pytanie czy można to skutecznie umyć skoro jest na stałe w garnku? Czy może trzeba to rozkręcać do każdego mycia, wtedy wg mnie gra nie warta świeczki.

 

Jeżeli chodzi o moje pytanie z pierwszego postu, to dziękuję wszystkim za radę. Dzisiaj został zlecony zakup wspomnianego garnka w ramach prezentu urodzinowego :)

 

 

W takim razie czekamy na recenzję nowego garnka. Z mojej strony najbardziej interesuje mnie poprawność działania termometru gdyż w innym temacie pojawił się niepochlebny komentarz na jego temat. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.