Jump to content

Prośba o poradę w sprawie chmielenia


pt123
 Share

Recommended Posts

W najbliższy piątek zaplanowałem warzenie Black IPY z ekstraktów według przepisu dołączonego do zestawu oferowanego przez jeden ze sklepów piwowarskich. Niestety sklep ten wystawił mnie do wiatru i od ponad 1.5 tygodnia nie jest w stanie wysłać zamówienia. Ponieważ chcę jednak coś uwarzyć przed świętami zdobyłem jasny i ciemny ekstrakt oraz chmiele Falconer's Flight, Simcoe i Amarillo (po 30g). Są to inne chmiele niż te z zestawu oferowanego przez sklep. To będzie pierwsze piwo, w którym muszę sam ułożyć recepturę.
Nie jestem pewien jak zastosować te chmiele - na podstawie tego co przeczytałem to Simcoe i Amarillo powinny być dane na goryczkę czyli dłuższe gotowanie, a FF na sam koniec. Czy to sensowny schemat? Proszę o opinię jak powinienem najlepiej wykorzystać te chmiele. Z góry dziękuje. 

Link to comment
Share on other sites

Chłodzenie przy pomocy chłodnicy.
Filtrowanie: chmiel do hopspidera a podczas dekantacji używam brewbag.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

 

1 godzinę temu, INTseed napisał:

Ściągnij sobie kalkulator piwowarski z googla. On ci przeliczy ibu.

Racja, ale doświadczenie piwowarów jest cenniejsze w tym przypadku. Z kalkulatora otrzymam tylko IBU, a nie dostanę (chyba) informacji jak lepiej wykorzystać specyfikę danego chmielu.

Link to comment
Share on other sites

Co myślicie o takim schemacie chmielenia?

 

Użyto do

Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 20 g 50 min 11 %
Gotowanie Amarillo 20 g 30 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Falconer Flight 30 g 5 min 9 %
Aromat (koniec gotowania) Amarillo 10 g 5 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Simcoe 10 g 5 min 11 %
Link to comment
Share on other sites

52 minuty temu, pt123 napisał:

Co myślicie o takim schemacie chmielenia?

 

Użyto do

Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Simcoe 20 g 50 min 11 %
Gotowanie Amarillo 20 g 30 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Falconer Flight 30 g 5 min 9 %
Aromat (koniec gotowania) Amarillo 10 g 5 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Simcoe 10 g 5 min 11 %

 

50 i 30 minut wg mnie trochę bez sensu, szczególnie, że masz malutko chmielu. Dałbym simcoe na 60 minut do takiej goryczki, jaką chcesz, a resztę na 5 minut, albo nawet raczej na wyłączenie palnika.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.