Skocz do zawartości

Temperatura fermentacji drożdży Mangrove Jack's M47


TaziMala

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w piątek nastawiłem kolejną warkę. Na 20L piwka użyłem dwóch paczek drożdży Mangrove Jack's M47. Na opakowaniu mają napisane, że optymalna dla nich temperatura to 18-25 st. Kiedyś ktoś mi napisał, że zbyt wysoka temp. fermentacji spowoduje pojawienie się fuzli i innych nie pożądanych rzeczy. Wybór mam obecnie taki:

- fermentacja w domu w temp. 25-26 st.

- fermentacja w piwnicy w temp. 18-19 st.

 

Który z tych wariantów będzie lepszy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mniejsza produkcja estrów i fenoli. Ale generalnie przy belgach dobrze podnosić temperaturę w trakcie fermentacji.

Zacznij w tych niższych i jak fermentacja zwolni przenieś do cieplejszego miejsca.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W wyższej temperaturze drożdże zjedzą więcej wielocukrów, ale naprodukują różnych estrów, fenoli I wyższych alkoholi. Zatem lepiej fermentować w niższej temperaturze, a kiedy zobaczysz, że fermentacja mocno spowolni, przenieś fermentor do wyższej temperatury. Wtedy drożdże podojadają co mogą, ale tych fenoli i innych nie naprodukują wiele, i nie będzie Ci to przeszkadzać w smaku.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.