Jump to content
TaziMala

Temperatura fermentacji drożdży Mangrove Jack's M47

Recommended Posts

Cześć,

w piątek nastawiłem kolejną warkę. Na 20L piwka użyłem dwóch paczek drożdży Mangrove Jack's M47. Na opakowaniu mają napisane, że optymalna dla nich temperatura to 18-25 st. Kiedyś ktoś mi napisał, że zbyt wysoka temp. fermentacji spowoduje pojawienie się fuzli i innych nie pożądanych rzeczy. Wybór mam obecnie taki:

- fermentacja w domu w temp. 25-26 st.

- fermentacja w piwnicy w temp. 18-19 st.

 

Który z tych wariantów będzie lepszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniejsza produkcja estrów i fenoli. Ale generalnie przy belgach dobrze podnosić temperaturę w trakcie fermentacji.

Zacznij w tych niższych i jak fermentacja zwolni przenieś do cieplejszego miejsca.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wyższej temperaturze drożdże zjedzą więcej wielocukrów, ale naprodukują różnych estrów, fenoli I wyższych alkoholi. Zatem lepiej fermentować w niższej temperaturze, a kiedy zobaczysz, że fermentacja mocno spowolni, przenieś fermentor do wyższej temperatury. Wtedy drożdże podojadają co mogą, ale tych fenoli i innych nie naprodukują wiele, i nie będzie Ci to przeszkadzać w smaku.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...