eltomek Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 Hej, Chcę jutro uwarzyć Dubla wg receptury, którą stworzyłem z kompilacji różnych receptur (ale głównie inspirowałem się artykułem @dori http://blog.homebrewing.pl/dubbel-surowce/ OG: 16,112 Plato Kolor: 58,2 EBC IBU: 23,3 Składniki: ------------ 4,50 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 0,25 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,25 kg Viking Munich Malt Dark (22,0 EBC) 0,50 kg Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) 20,00 g Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min 1,0 pkg FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P) No i tak się zastanawiam czy warto z czegoś zrezygnować (no i z czego), żeby zejść kolorem bliżej stylu (20-35)? Na kolorze nie zależy mi tak, jak na tym, żeby piwo było dobre i ciekawe, ale nieprzekombinowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 Pytanie podstawowe - skąd masz wartości EBC poszczególnych składników? Pytanie pomocnicze - skąd masz Candi Suger Dark? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted December 14, 2019 Author Share Posted December 14, 2019 (edited) Wszystkie parametry wzięte wprost z BeerSmith 3. Przyznam, że wcześniej nie weryfikowałem ich poprawności ,nie skupiałem się na tym, bo wszystkie piwka do tej pory wklepywane przez mnie w BS były jasne A cukier kandyzowany ciemny mam z alepiwo.pl: https://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/cukier-kandyzowany-brazowy-0-5kg.html Edited December 14, 2019 by eltomek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 To zmniejsz zasyp Special B i wywal Caramunich Piwo jedzie na konkurs? Jeśli nie, to co się szczypiesz? Osobiście z receptury wywaliłbym ciemny z Viking Malt, Caramunich i zmniejszył Special B, im mniej tym lepiijj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 2 godziny temu, SynMojegoStarego napisał: wywaliłbym ciemny z Viking Malt Faktycznie, wywalę go, za dużo tych monachijskich, ale resztę jednak zostawię, żeby nudą nie wiało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 16, 2019 Share Posted December 16, 2019 (edited) Po pierwsze, dubbla moim zdaniem warto robić zdecydowanie w górnym zakresie widełek koloru BJCP, a nawet nieco go przekraczać. Jaśniejsze wychodzą zbyt puste jeśli chodzi o stronę słodową. Po drugie, nie wrzucałem tego w kalkulator, ale na pierwszy rzut oka ten wynik wydaje się być dosyć zawyżony. Candi sugar tutaj jest chyba brany pod uwagę jak 0.5kg słodu o takim EBC, a z mojego doświadczenia wnosi zdecydowanie mniej koloru. Edited December 16, 2019 by Oskaliber Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted December 16, 2019 Author Share Posted December 16, 2019 Uwarzyłem wczoraj to piwko wg poniższego składu (usunąłem 250g ciemnego monachijskiego), wyszło zdecydowanie mocno miedziane, na poziomie 25-30 EBC, zobaczymy co z tego zostanie po fermentacji. Składniki: ------------ 5,00 kg Viking Pilsner Malt (4,0 EBC) 0,25 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 0,25 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) 0,50 kg Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC) 20,00 g Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min 10,00 g Saaz [3,50 %] - Boil 5,0 min 1,0 pkg FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.