Jump to content
eltomek

Belgian Dubbel - trochę za wysokie EBC?

Recommended Posts

Hej,

Chcę jutro uwarzyć Dubla wg receptury, którą stworzyłem z kompilacji różnych receptur (ale głównie inspirowałem się artykułem  @dori http://blog.homebrewing.pl/dubbel-surowce/

 

OG: 16,112 Plato

Kolor: 58,2 EBC
IBU: 23,3

Składniki:
------------
4,50 kg          Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
0,25 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)
0,25 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)
0,25 kg          Special B Malt (354,6 EBC)
0,25 kg          Viking Munich Malt Dark (22,0 EBC)
0,50 kg          Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC)
20,00 g          Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min
1,0 pkg          FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P)

No i tak się zastanawiam czy warto z czegoś zrezygnować (no i z czego), żeby zejść kolorem bliżej stylu (20-35)? Na kolorze nie zależy mi tak, jak na tym, żeby piwo było dobre i ciekawe, ale nieprzekombinowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystkie parametry wzięte wprost z BeerSmith 3. Przyznam, że wcześniej nie weryfikowałem ich poprawności ,nie skupiałem się na tym, bo wszystkie piwka do tej pory wklepywane przez mnie w BS były jasne :) A cukier kandyzowany ciemny mam z alepiwo.pl: https://www.alepiwo.pl/?produkty/dodatki/cukier-kandyzowany-brazowy-0-5kg.html

Edited by eltomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zmniejsz zasyp Special B i wywal Caramunich :) Piwo jedzie na konkurs? Jeśli nie, to co się szczypiesz?

Osobiście z receptury wywaliłbym ciemny z Viking Malt, Caramunich i zmniejszył Special B, im mniej tym lepiijj.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, SynMojegoStarego napisał:

wywaliłbym ciemny z Viking Malt

Faktycznie, wywalę go, za dużo tych monachijskich, ale resztę jednak zostawię, żeby nudą nie wiało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze, dubbla moim zdaniem warto robić zdecydowanie w górnym zakresie widełek koloru BJCP, a nawet nieco go przekraczać. Jaśniejsze wychodzą zbyt puste jeśli chodzi o stronę słodową.

 

Po drugie, nie wrzucałem tego w kalkulator, ale na pierwszy rzut oka ten wynik wydaje się być dosyć zawyżony. Candi sugar tutaj jest chyba brany pod uwagę jak 0.5kg słodu o takim EBC, a z mojego doświadczenia wnosi zdecydowanie mniej koloru. 

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem wczoraj to piwko wg poniższego składu (usunąłem 250g ciemnego monachijskiego), wyszło zdecydowanie mocno miedziane, na poziomie 25-30 EBC, zobaczymy co z tego zostanie po fermentacji.

Składniki:
------------
5,00 kg          Viking Pilsner Malt (4,0 EBC)
0,25 kg          Biscuit Malt (45,3 EBC)
0,25 kg          Caramunich Malt (110,3 EBC)
0,25 kg          Special B Malt (354,6 EBC)
0,50 kg          Candi Sugar, Dark [Boil] (541,8 EBC)
20,00 g          Iunga [12,50 %] - Boil 45,0 min
10,00 g          Saaz [3,50 %] - Boil 5,0 min
1,0 pkg          FM27 Artefakty Trapistów (gęstwa po Trappist Single 12*P)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.