roberto_g 3 Posted December 14, 2019 (edited) Cześć, Jak w temacie, mam bardzo dziwny problem. Przede mną pierwszy RIS w życiu. Na początek znalazłem recepturę z mniejszą gęstością początkową, aby uniknąć potencjalnych problemów z uzyskaniem wysokiego blg, ale również z fermentacją. Kupiłem surowce, a teraz widzę, że... nie mogę odczytać receptury... Nie wiem czy tam było też wcześniej i nie zauważyłem, czy też coś przestawione mam w komputerze, ale widzę tak: Mill the grains, then mix with 5.8 gallons (21.9 L) of 165 °F (٧4 °C) strike water to reach a mash temperature of ١٥٢ °F (٦٧ °C). Hold this temperature for ٦٠ minutes. Cała receptura tutaj, trochę niżej, pod nazwą: SPEAKEASY ALES & LAGERS’ SCARFACE IMPERIAL STOUT CLONE file:///Z:/Pryw_Robert/Browar - Roberto warzy/Receptury/28 - Speakeasy Ales & Lagers’ Scarface Imperial Stout Clone/Russian Imperial Stout Clones & Brewing Tips - Brew Your Own.html Czy Wy też widzicie krzaczki? Pomożecie mi odszyfrować recepturę? 😉 Pozdrawiam, Robert Edited December 14, 2019 by roberto_g Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 729 1 Items Posted December 14, 2019 nic nie widzę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Joosto 59 Posted December 14, 2019 (edited) W BYO krzaki STEP BY STEPMill the grains, then mix with 5.8 gallons (21.9 L) of 165 °F (٧4 °C) strike water to reach a mash temperature of ١٥٢ °F (٦٧ °C). Hold this temperature for ٦٠ minutes. Vorlauf until your runnings are clear, and sparge the grains with enough water to obtain 7 gallons (25.6 L) of wort. Boil for 90 minutes, adding hops according to the ingredient list. After the boil, chill the wort to about 65 °F (18 °C). Aerate the wort with pure oxygen or filtered air and pitch yeast. Ferment at 66 °F (19 °C) for seven days, then free rise to 72 °F (22 °C) until the completion of primary fermentation. Once the beer completes fermentation, reduce temperature to 32 °F (0 °C), then bottle or keg the beer and carbonate to approximately 2.25 volumes. https://byo.com/article/the-king-of-stouts/ EDIT : w partial mash nie ma krzaków. Edited December 14, 2019 by Joosto Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 .... Bzdury... Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 14, 2019 Ups., nie wkleiłem poprawnego linku tylko taki, który sobie zapisałem już na dysku. Tu proszę: https://byo.com/article/the-king-of-stouts/ Dot: SPEAKEASY ALES & LAGERS’ SCARFACE IMPERIAL STOUT CLONE Dziękuję Robercie87 za pomoc, ale to trochę inna receptura. Czy zobaczycie czy mozecie ją przeczytać? Robert 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 Zaraz wkleje poprawna recepturę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 ... bzdury... Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 14, 2019 Robercie, Prawie już to mamy 🙂 Tylko prośba jeszcze o analogiczną recepturę z tej samej strony, ale dla: all-grains. Ta powyżej wklejona jest dla: extract version 🙂 A swoją drogą to jak to jest, że ty widzisz poprawnie, a ja nie? Robert 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 A jakiej przeglądarki używasz? Telefon? Komputer? Czcionki po prostu nie masz zainstalowanej Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 Shit happens, zaraz to naprawie widzisz człowiek chce pomóc to jeszcze pod górkę Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 All grain - tak jak miało być od początku;) Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 14, 2019 No tak, tylko u Ciebie też są krzaczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 14, 2019 Nie zauważyłem Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka 1 roberto_g reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 96 Posted December 14, 2019 Mill the grains, then mix with 5.8 gallons (21.9 L) of 165 °F (74 °C) strike water to reach a mash temperature of 152 °F (67 °C). Hold this temperature for 60 minutes. wystarczyło arabskie znaczki do google wrzucić 😀 1 1 Robert87 and roberto_g reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
roberto_g 3 Posted December 15, 2019 Aj, aj, aj, wielkie dzięki! 🙂 Quote Share this post Link to post Share on other sites