Jump to content
Ituriel

Pierwsze piwo - fermentacja stanęła

Recommended Posts

Witam wszystkich,

 

popełniłem w poniedziałek wieczorem swoje pierwsze piwo (hefe wheat od coopersa + jasny ekstrakt zamiast cukru) - skończyłem w zasadzie we wtorek pół godziny po północy.

 

We wtorek obserwowałem jak zaczyna się pienić i koło 18 było pierwsze bulgnięcie. potem pięknie bulgało przez całą środę, w czwartek jakby zaczęło zwalniać, od wczoraj rana cisza w rurce. Drożdże zadane w temperaturze 21-22 stopnie, teraz termometr na pojemniku pokazuje mi okolice 19-20 stopni, w środę czwartek pokazywał 20-21 (ciekłokrystaliczny z browinu, nie jest przesadnie dokładny...) Powinienem zacząć się martwić? nie wiem jak mógłbym ogrzać ten zbiornik za bardzo. Piana na powierzchni zanika, drożdże opadają na dno z tego co widzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmierz ekstrakt. Przy moim pierwszym piwku się też zdziwiłem że po 4 dniach piana zeszła i ustało bulkanie. Prace robiły s04. Przez kolejne 1,5 tygodnia drożdże jeszcze 2 blg dojadły bez widocznych efektów. Wtedy fermentacja "stanęła" mi na ok 5-5,5 blg.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

w instrukcji pisali, że około tydzień ma to trwać. Pisali też żeby fermentować w 21-27 stopniach, myślałem, że może jest za zimno dla drożdży po prostu. Na jakich drożdżach to rośnie nie wiem, nie było chyba podane na saszetce, która była w zestawie, a używam tych właśnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisałem wyżej zmierz ekstrakt i za jakiś tydzień ponów pomiar. Nie wydaje mi się żeby fermentacja się zakończyła. Spróbuj pobujać wiadrem żeby podnieść drożdże z dna.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
43 minuty temu, Ituriel napisał:

Super, dzięki za info. Mam jeszcze jedno pytanko - jeśli producent mówi 21-27 stopni, to dlaczego 20-21 w pomieszczeniu to za dużo? Dla przyszłej własnej wiedzy

 

W większości gatunków drożdży fermentację najlepiej zaczynać w dolnych widełkach temperatury i ewentualnie później podnosić. I mówimy o temperaturze fermentującego piwa, a nie otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zastanawiam się w takim razie, czy nie zaszkodziłem produktowi jako takiemu, bo pojemnik stał jakieś myślę pół metra od kaloryfera. ale termometr na nim nie pokazywał wyżej 21 stopni, przynajmniej ja nie zauważyłem

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, Ituriel napisał:

Zastanawiam się w takim razie, czy nie zaszkodziłem produktowi jako takiemu, bo pojemnik stał jakieś myślę pół metra od kaloryfera. ale termometr na nim nie pokazywał wyżej 21 stopni, przynajmniej ja nie zauważyłem

 

Na przyszłość raczej unikałbym takiego miejsca. Możesz też sprawdzić wskazania termometru z fermentora (gdy będzie pusty) z jakimś innym, sprawdzonym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Ituriel said:

Mam jeszcze jedno pytanko - jeśli producent mówi 21-27 stopni, to dlaczego 20-21 w pomieszczeniu to za dużo?

 

Producent podaje nie temperaturę optymalną dla uzyskania smacznego piwa, ale taką, żeby każdy mógł pomyśleć: „O, to na spokojnie będę mógł fermentować w domu”. Jest to tak zwane nie-mówienie-całej-prawdy-żeby-nie-wystraszyć-klienta. Prawda jest, niestety, taka, że w temperaturze pokojowej tylko nieliczne drożdże dają dobry profil aromatyczno-smakowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piwnicy zaniesiesz po zabutelkowaniu, aby leżakowało kilka tygodni. Nie sugeruj się instrukcją, ona jest maksymalnie uproszczona aby, jak to już ktoś powyżej zauważył, nie odstraszyć klienta. Spokojnie ten tydzień w bieżącej temperaturze potrzymaj. 

Ale jeżeli masz w piwnicy około 10 stopni, to zrób sobie coś na dolniakach? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej ho! Będę się zbierał jutro do butelkowania, zmierzyłem właśnie blg, pokazuje ~3 stopnie, czyli wiele już tam się nie działo - jak mierzyłem ostatni 14.12 to było też w tych okolicach. w smaku spróbowałem i jest... średnio. ale ma 20 stopni i jest jeszcze nierefermentowane, więc brak gazu też pewnie nie pomaga. Pytanie - stoi to już 16 dni, jak by nie patrzeć, poziom cukru raczej niezmienny. Granatów raczej nie będzie i można śmiało butelkować jutro? Powierzchnia wygląda aktualnie jak na zdjęciu

piwo 26.12.jpg

Edited by Ituriel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...