Jump to content

Kveiki (a także ich odpowiedniki Litewskie i Łotewskie) - drożdże wiejskie


aldorn
 Share

Recommended Posts

W dniu 30.06.2020 o 22:30, M i c h a ł napisał:

Czyli gdybym był zadowolony efektem końcowym fermentacji po pierwszym ich użyciu i zbierał tylko z góry (mam na myśli pianę), można by oczekiwać od nich zbliżonego efektu i parametrów fermentacji za każdym kolejnym użyciem?

Źle to rozumiesz :)

Jeśli masz oryginalny kveik, znaczy taki, przekazywany z pokolenia na pokolenie przez dziesiątki lat, wtedy masz w tabeli czy zbiera się go z dołu czy z góry. Bo nie każdy kveik ma być zbierany z góry. No i wtedy jak masz konkretny szczep i chcesz mieć powtarzalność tak jak jego właściciel, to zbierasz tak jak on. Jak będziesz zbierał inaczej, to piwo wyjdzie inne, zapewne gorsze, bo jakieś powody są że zbiera się tak a nie inaczej. 

Ale jak masz szczep komercyjny, to bladego pojęcia nie masz, co to jest, do czego dążysz, a o tym że są tam ewentualne oryginalne bakterie to możesz zapomnieć. Więc nie ma powodu by szarpać się i zbierać z góry, oczywiście można, ale nie trzeba!

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, aldorn napisał:

Źle to rozumiesz :)

(...)

Więc nie ma powodu by szarpać się i zbierać z góry, oczywiście można, ale nie trzeba!

 

Dzięki Wam zaczynam rozumieć (mam nadzieję że innym też się przyda) 🙂👍

 

Pocieszyło mnie to bo czytałem że zbieraniem z góry łatwo o infekcje, skoro nic tym nie ugram po co ryzykować.

Link to comment
Share on other sites

14 godzin temu, M i c h a ł napisał:

Pocieszyło mnie to bo czytałem że zbieraniem z góry łatwo o infekcje, skoro nic tym nie ugram po co ryzykować.

Na grupie sporo ludzi zbiera z góry i jeszcze nikt nie poskarżył się na infekcję. Jak masz fejsa, a jeszcze Ciebie nie ma, to zachęcam:

https://www.facebook.com/groups/477095029612734/ 

Link to comment
Share on other sites

Panowie, to ja jeszcze w kwestii zbioru z góry/dołu. Dostałem trochę suszonych w piekarniku Oslo od kolegi z gruby na FB. Spytałem go o zbiór, powiedział mi że jeśli szczepię czystym Oslo to nie ma znaczenia i spokojnie mogę zebrać mikroby z dna fermentora. Teraz to trochę musztarda po obiedzie, bo piany już na powierzchni piwa nie ma, zostały jakieś smęty po boku fermentora (zadane w niedzielę wieczorem). Jak to w końcu z tym zbiorem jest?

Link to comment
Share on other sites

@Nathandrel Zbiór z góry jest wymagany tylko w przypadku niektórych (większości) oryginalnych kveików. To nie jest tak, że jak kveik, to musi bo się udusi z góry, musi to tak ale określone.

 

19 godzin temu, lukaschels napisał:

Na blogu Larsa jest tableka która to ładnie pokazuje

 

O właśnie ta tabelka:

http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Nastawiłem prosty zasyp pils z ale 24l 13,5blg zadałem drożdżami hornindal, po tygodniu zeszły do 2blg. Fermentowałem w 28st. W smaku i aromacie nie jest owocowe, alkoholowe jak na młode piwo  jest dość pijalne. Jutro idzie w keg i zobacze jak się będzię zmieniać z czasem. Poeksperymentuje teraz na innych temperaturach i na różnych wartościach Blg.

Edited by biervorkoster
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
W dniu 14.12.2019 o 13:22, aldorn napisał:

 

No tak, tak po prostu, walnę gęstwę na papier do pieczenia, włożę do piekarnika na minimum z termoobiegiem i otwartymi drzwiami i już. Po włożeniu do zamrażarki 20 lat przetrwają. Jak ktoś się bio suszyć, to podobno gęstwa w lodówce daje radę do dwóch lat, z doświadczenia, to mogę powiedzieć, że po 7 miesiącach była ok i dała dobre piwo.

 

 Spotkałem się z wpisem że zbierać trzeba pianę i ja suszyć, a gęstwa z dna nie ma już takiego składu bakteri jak z piany. Ja zebrałem swoje hornindale z dna po wysuszeniu 0,5l gestwy wyszło 30g. Wiesz jak zbierać gęstwę do suszenia?

Link to comment
Share on other sites

Każdy szczep inaczej się zbiera, tego się trzymasz, a suszysz tak samo, papier, piekarnik z termoobiegiem, ja jak wstępnie podsuszę, że już nie jest płynne, przykrywam drugim papierem (taki namiot robię) i spinam szczelnie brzegi (żeby nic nie wlazło i nie opadło z powietrza), następnie na słoneczko. Do susza idealnie w moment.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Co do zbierania to nie wiem czy kultra drożdży i bakteri jest różna pomiędzy fermentującym piwem a pianą na powierzchni. Ale inna sprawa... Pierwsze piwo fermentowałem wysuszonymi hornindalami w temp ok 28.  Zebrałem gęstwę i po 2 tygodniach zadałem ją do innego piwa ale przed zadaniem sprawdziłem organem węchowym i wyczułem dość silne "aromaty" siarkowe lekko kanalizacyjne. Pomimo to zadałem ją do 22l brzeczki, fermentacja ruszyła z kopyta ale utrzymywałem temp 19C wyjadły bardzo szybko ale przez cały czas z rurki było czuć ten sam nieprzyjemny aromat, pomimo 60g  chmielu na zimno. Piwo już spisałem na straty. Po 10 dniach blg nie zmieniało się więc poszło do lodówki na 2C po 2 dniach wszystko opadło i spróbowałem piwa...  Nic z kanalizacji nie zostało wyszło mango od drożdży i cytrusy od chmieli z lekką kwasowością. Drożdże zagadka....

Link to comment
Share on other sites

ja wysłałem w Polskę kilkanaście listów z kveikami. w każdym domu zachowują się inaczej. I to nie tylko Twoje problemy. Ja często miałem wiadra teoretycznie zarażone, i do kanału, a butelkowalem i jakieś były. Ale też z tego wiadra wysyłałem drożdże innym i często piwo miało zupełnie inny zapach w czasie fermentacji i po.
Myślę że na dobrych kilkanaście lat, jeśli jakiś piwowar będzie systematycznie warzył na danym szczepie to stworzy się nasz jakiś regionalny kveik.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.