Jump to content
Sign in to follow this  
Piotr Ba

Royal Catering RCBM-40N

Recommended Posts

Dzień dobry.

Chciałbym zapytać czy warto kupić ten kocioł ?

Czy jest coś co denerwuje a np. w innych modelach jest lepiej rozwiązane, tzn dołożyć kilkaset złotych i inny model ?

Czy wysładzanie nie przebiega za szybko przez kosz i czy nie ma w związku z tym utraty wydajności - jak ma się to odbywać bo chyba nie zwyczajnie laniem wody do kosza? Na wężyku robię to bardzo powoli.

Czy nie ma kłopotów ze słodem pszenicznym ?

Czy nie lepiej zakupić 60 litrowy - 40 litrów piwa za jednym zamachem - 2-4 razy w roku warzę i  mam spokój.

Wprowadzam się do nowego domu z nową kuchnią i muszę się wynieść z piwem do piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Dzień dobry.

Chciałbym zapytać czy warto kupić ten kocioł ?

 

 

Czy jest coś co denerwuje a np. w innych modelach jest lepiej rozwiązane, tzn dołożyć kilkaset złotych i inny model ?

Czy wysładzanie nie przebiega za szybko przez kosz i czy nie ma w związku z tym utraty wydajności - jak ma się to odbywać bo chyba nie zwyczajnie laniem wody do kosza? Na wężyku robię to bardzo powoli.

Czy nie ma kłopotów ze słodem pszenicznym ?

Czy nie lepiej zakupić 60 litrowy - 40 litrów piwa za jednym zamachem - 2-4 razy w roku warzę i  mam spokój.

Wprowadzam się do nowego domu z nową kuchnią i muszę się wynieść z piwem do piwnicy.

Stosunek ceny do jakości jest dobry, w chwili obecnej chyba robiłbym swój od podstaw ale na pewno nie jestem niezadowolony.

O innych modelach się nie wypowiem ale nie za bardzo jest się czegoś czepić jak na taki kociołek.

 

Wysładzanie przebiega za szybko, jest utrata wydajności. Wodę leje się zwyczajnie do kosza zaciernego.

Nie zauważyłem problemów ze słodem pszenicznym.

 

Jeśli chodzi o wielkość to zwróć uwagę jeszcze na to czy podniesiesz kosz zacierny w 60. Kociołek zazwyczaj stawia się na jakimś podwyższeniu tak aby dało się zlać brzeczke do fermentora, od tej wysokości należy podnieść gorący kosz. Pozycja nie jest zbyt przyjemna.

Edited by Krzych132

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie do Pana mam pytanie o tą wydajność - w jaki sposób Pan wysładza ??

TZN 2-4 warek rocznie ale po 40 litrów każda na tej większej wersji.

Edited by Piotr Ba
piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...