Jump to content
Sign in to follow this  
fcwojtul

Pytanie o brewkity Brewferm

Recommended Posts

Witam!

 

Przygotowuję się do uwarzenia drugiej warki z brewkita firmy Brewferm.

W sklepie jest opis:

"W komplecie nachmielony ekstrakt 1.5 kg, drożdże oraz instrukcja obsługi.

Ilość piwa z tego zestawu: 12 litrów

Dodatek surowca fermentującego: cukier - 500g, ekstrakt słodowy - 600g"

Dla pewności umieszczam link do brewkita:

http://www.homebrewing.pl/brewferm-gallia-15kg-p-315.html

 

Teraz moje pytanie. Czy "Dodatek surowca fermentującego: cukier - 500g, ekstrakt słodowy - 600g" to opcja? Dodaję albo cukier, albo ekstrakt? A może jedno i drugie.

Dla ekspertów pytanie te pewnie będą retoryczne lub wręcz głupie, ale nie chcę schrzanić drugi raz:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten dodatkowy "surowiec" to opcja - albo jedno, albo drugie. Ja bym proponował ekstrakt, niekoniecznie suchy (bo drogi), możesz wziąć puszkę jasnego WES 1.2kg (na 19-20l) lub 1.7kg (na 22-23l). Cukru nie dodawaj, bo cukier do fermentacji z brewkita to zuo!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukru nie dodawaj, bo cukier do fermentacji z brewkita to zuo!

No właśnie się o tym przekonałem :) Niezbyt smaczny browar o smaku "Ruskoje igristoje" :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja nie wiem już o co kaman.

Piłem kity JohnBull i powiem, że zaskoczony byłem na plus smakiem. Dodatek cukru oczywiście. Piłem też kity z suchym ekstraktem, większej różnicy nie było (za wyjątkiem nieznacznie większej treściwości - ale jak chcę uzyskać lekkie piwo to o co chodzi ?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jeszcze jedno najważniejsze pytanie, bo już się pogubiłem.

Jak już wszystko dodam i zlewam do fermentatora, to oczywiście zakładam klapę i rurkę fermentacyjną tak?

I nie otwieram klapy, aż do zakończenia fermentacji pierwszej (burzliwej)? A po zakończeniu tej fermentacji (osiągnięcie 1°Blg) rozlewam do butelek (z dodatkiem 4g cukru/0,5l) i kapsluję i do piwnicy?

Pytania stąd, bo widziałem kilka fot na forum z otwartymi wiadrami, o próbowaniu w trakcie fermentacji, a z drugiej strony słyszałem, że jak wiadro złapie tlen, to łatwo zakazić warkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ja nie wiem już o co kaman.

Piłem kity JohnBull i powiem, że zaskoczony byłem na plus smakiem. Dodatek cukru oczywiście. Piłem też kity z suchym ekstraktem, większej różnicy nie było (za wyjątkiem nieznacznie większej treściwości - ale jak chcę uzyskać lekkie piwo to o co chodzi ?)

W sumie nie dziwi mnie to, teroetycznie kity są przygotowane na dodatek cukru, są mocno dekstrynowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał że nie poleciłbym Coopersów. Bo po degustacji wytrawnych piwoszy było czuć goryczkę ale to na pewno nie był chmiel. A po paru próbach przerzuciłem się na zacieranie. Tylko czy taki np. Brewferm warto robić czasami? Co z nich wychodzi w porównaniu z zacieranymi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.