Muchor Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 Ktoś podpowie, czy to normalne, że dziś już nic nie słychać ? Trochę szybko, burzliwa to raczej do tygodnia. Ale może czasem to stać się szybciej. A może coś się rozszczelniło i dlatego nie bulka? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 (edited) nic się nie rozczelniło Pokrywa zamknięta, woda w rurce jest. Wczoraj wieczorem bulgotało już trochę rzadziej, obudziłem się rano i już nic. No nie wiem zobaczymy, pozostaje czekać Edited December 15, 2019 by Maciej Przybył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Nie stresuj się, to tylko piwo Prawdopodobnie przefermentowało już większość, teraz się układa. Możesz podnieść nieco temperaturę, np postawić wyżej lub bliżej źródła ciepła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 9 godzin temu, Maciej Przybył napisał: nic się nie rozczelniło Pokrywa zamknięta, woda w rurce jest. Wczoraj wieczorem bulgotało już trochę rzadziej, obudziłem się rano i już nic. No nie wiem zobaczymy, pozostaje czekać Jaką masz temperaturę fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 temperatura aktualna to 22 stopnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Uuu, wysoko. Nic dziwnego, że drożdże przejadły już większość cukrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted December 15, 2019 Author Share Posted December 15, 2019 I co w tej sytuacji? Czekać do 10 dnia zeby sprawdzic probke? Nie będzie do spozycia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Niech w sumie co najmniej 2 tygodnie sobie postoi. Potem butelkuj. A czy będzie dobre? Na konkurs się pewnie nadawać nie będzie ale może coś pijalnego z tego wyjdzie. Powodzenia. Macias1994 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 15, 2019 Share Posted December 15, 2019 Nie przejmuj się. Będzie dobrze. Konkursu nie wygra, ale będzie twoje Macias1994 and Muchor 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udasie Posted December 19, 2019 Share Posted December 19, 2019 Hej przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje. mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
technodrome Posted December 20, 2019 Share Posted December 20, 2019 Mam podobnie. Mój Mexican Cerveza coopersa po kilku dniach (dokładnie 4) ucichł. Nie bulka ale wieko wypycha. Temperatura 21 stopni. Stoi już 13 dni więc jutro chyba butelkuje. Będzie ok? Czy czekać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted December 20, 2019 Share Posted December 20, 2019 (edited) 10 godzin temu, udasie napisał: Hej przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje. mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier. W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie. 11 minut temu, technodrome napisał: Mam podobnie. Mój Mexican Cerveza coopersa po kilku dniach (dokładnie 4) ucichł. Nie bulka ale wieko wypycha. Temperatura 21 stopni. Stoi już 13 dni więc jutro chyba butelkuje. Będzie ok? Czy czekać? Zmierz dziś cukier, za dwa dni powtórz pomiar. Jeśli nie spada, to teoretycznie nadaje się do butelkowania. Jeśli spadnie, to czekaj kolejne 2-3 dni i powtórz pomiar. Edited December 20, 2019 by tortoise Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udasie Posted December 20, 2019 Share Posted December 20, 2019 6 godzin temu, tortoise napisał: W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie Mierzyłem BLG - bliskie 0. W smaku bardzo dobre .butelkować czy jeszcze czkać kilka dni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted December 21, 2019 Share Posted December 21, 2019 Bliskie 0? Czym mierzysz i jakie miałeś początkowe BLG? Ja bym czekał, pośpiech w tym fachu to najgorszy doradca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udasie Posted December 21, 2019 Share Posted December 21, 2019 (edited) 2 godziny temu, tortoise napisał: Bliskie 0? Czym mierzysz i jakie miałeś początkowe BLG? Mierzę najprostszym cukromierzem. Niestety nie zmierzyłem na początku. Edited December 21, 2019 by udasie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tortoise Posted December 21, 2019 Share Posted December 21, 2019 Może niech się wypowie ktoś bardziej doświadczony, bo tak mocnego odfermentowania nigdy nie spotkałem. Tak czy inaczej poczekaj jeszcze kilka dni z butelkowaniem, na pewno nie zaszkodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted January 2, 2020 Author Share Posted January 2, 2020 Piwo już rozlane, już 9 dni w butelkach, nie wytrzymałem i już jedną sztukę otworzyłem, jednak po otwrciu piwa, momentalnie unosi się piana i wylatuje. Smak piwa super , kolor również jednak problem przy otwarciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Piwo przegazowane (niedofermentowane jednak lub za dużo surowca do refermentacji) lub nieodfiltrowane z chmielu (gushing). W pierwszej opcji ryzyko granatów, więc trzymaj w chłodzie i pij szybko Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kordian Głodek Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 (edited) Witam , kilka dni temu zrobiłem pierwszą warkę American Bitter 12BLG z zacieraniem zestaw od TB. zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją (przynajmniej mam taką nadzieję) po schłodzeniu brzeczki do koło 25st dodałem wcześniej uwodnione drożdże(Mauribrew ale514), postawiłem fermentor w kuchni ,koło niego stał termometr temp otocznia wynosiła 25-26 rurka zaczęła bulkać po 3godzinach, przez całą noc intensywnie bulgało wiec schłodziłem otoczenie do koło 22st po 2dniach ruch w rurce był znikomy , piany w fermentorze brak zmierzyłem BLG spadło do 10BLG , w międzyczasie wywaliłem fermentor do piwnicy tam jest temp stała 19stopni ..... bardzo zaniepokoiło mnie brak tej piany w fermentorze wiec myśląc ,ze zabiłem drożdże wysoką temp początkowej fermentacji dowaliłem kolejną saszetkę drożdzy US05 , minęły 2dni i nic , praktycznie wgl nie bulka ,brak piany w fermentorze. będzie coś z tego czy pójdzie w kanał? dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi , pozdrawiam Edited January 3, 2020 by Kordian Głodek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 jesteś pewien tych 10blg? Żeby zabić drożdże to trzeba sie naprawdę postarać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kordian Głodek Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 2 minuty temu, anteks napisał: jesteś pewien tych 10blg? Żeby zabić drożdże to trzeba sie naprawdę postarać Tak , sprawdzalem 2 razy , jutro wieczorem znowu sprawdzę ,dam znać czy coś się zmieniło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Withereggie Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 1 minutę temu, Kordian Głodek napisał: Tak , sprawdzalem 2 razy , jutro wieczorem znowu sprawdzę ,dam znać czy coś się zmieniło Czym sprawdzasz te 10blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kordian Głodek Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 2 minuty temu, Withereggie napisał: Czym sprawdzasz te 10blg? Aerometrem Ballinga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macias1994 Posted January 6, 2020 Author Share Posted January 6, 2020 Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę dziękuję za pomoc! Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 W dniu 6.01.2020 o 17:39, Maciej Przybył napisał: Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę dziękuję za pomoc! Gratuluję sukcesu Macias1994 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.