Jump to content

Pierwsza Warka - pierwsze problemy


Macias1994
 Share

Recommended Posts

9 godzin temu, Maciej Przybył napisał:

nic się nie rozczelniło :( Pokrywa zamknięta, woda w rurce jest. Wczoraj wieczorem bulgotało już trochę rzadziej, obudziłem się rano i już nic.
No nie wiem zobaczymy, pozostaje czekać

Jaką masz temperaturę fermentacji? 

Link to comment
Share on other sites

Niech w sumie co najmniej 2 tygodnie sobie postoi. Potem butelkuj. A czy będzie dobre? Na konkurs się pewnie nadawać nie będzie ale może coś pijalnego z tego wyjdzie. Powodzenia. 

Link to comment
Share on other sites

Hej

przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje.

mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier.

Link to comment
Share on other sites

10 godzin temu, udasie napisał:

Hej

przeglądam tego posta i ze swoim pierwszym piwem z brewkitu Coopersa mam identyczną sytuację - fermentacja stanęła po 3 dniach w temperaturze 23 stopni.w sobotę będzie tydzień od wstawienia.butelki przygotowane.nie nie otwierałem jeszcze fermentora ale widać przez ściankę, że piwo się klaruje.

mam zamiar butelkować w niedzielę jak zmierzę cukier.

W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie.

 

11 minut temu, technodrome napisał:

Mam podobnie. Mój Mexican Cerveza coopersa po kilku dniach (dokładnie 4) ucichł. Nie bulka ale wieko wypycha. Temperatura 21 stopni. Stoi już 13 dni więc jutro chyba butelkuje. Będzie ok? Czy czekać?

Zmierz dziś cukier, za dwa dni powtórz pomiar. Jeśli nie spada, to teoretycznie nadaje się do butelkowania. Jeśli spadnie, to czekaj kolejne 2-3 dni i powtórz pomiar.

Edited by tortoise
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, tortoise napisał:

W sobotę będzie tydzień fermentacji, a w niedzielę chcesz już butelkować? Rozważyłbym poczekać jeszcze przynajmniej z 4-5 dni, bo później może być zaskoczenie

Mierzyłem BLG - bliskie 0.

W smaku bardzo dobre .butelkować czy jeszcze czkać kilka dni?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam , kilka dni temu zrobiłem pierwszą warkę American Bitter 12BLG z zacieraniem zestaw od TB. zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją (przynajmniej mam taką nadzieję)

po schłodzeniu brzeczki do koło 25st dodałem wcześniej uwodnione drożdże(Mauribrew ale514), postawiłem fermentor w kuchni ,koło niego stał termometr temp otocznia wynosiła 

25-26 rurka zaczęła bulkać po 3godzinach, przez całą noc intensywnie bulgało wiec schłodziłem otoczenie do koło 22st po 2dniach ruch w rurce był znikomy , piany w fermentorze brak zmierzyłem BLG spadło do 10BLG , w międzyczasie wywaliłem fermentor do piwnicy tam jest temp stała 19stopni ..... bardzo zaniepokoiło mnie brak tej piany w fermentorze wiec myśląc ,ze zabiłem drożdże wysoką temp początkowej fermentacji dowaliłem kolejną saszetkę drożdzy US05 , minęły 2dni i nic , praktycznie wgl nie bulka ,brak piany w fermentorze.

będzie coś z tego czy pójdzie w kanał?

 

dziękuję za wszelkie odpowiedzi i podpowiedzi , pozdrawiam 

Edited by Kordian Głodek
Link to comment
Share on other sites

 Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka :) Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. 

Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę :)

dziękuję za pomoc!

20200106_001906.jpg

Link to comment
Share on other sites

W dniu 6.01.2020 o 17:39, Maciej Przybył napisał:

 Witam, moja pierwsza warka zakończona sukcesem po schłodzeniu butelki można otworzyć swobodnie i piwo nie ucieka :) Barwa i klarowność również dobra, a jeśli chodzi o smak to naprawdę jest dobre i dość głęboki. 

Fajne doświadczenie i napewno na tym nie poprzestanę. Teraz chcę zgłębić wiedzę i niedługo popełnić kolejną warkę :)

dziękuję za pomoc!

 

Gratuluję sukcesu :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.