Jump to content

Pierwsza Warka - pierwsze problemy


Macias1994
 Share

Recommended Posts

Witam, 
zakupiłem zestaw :
https://piwopiweczko.pl/zestawy-do-zrobienia-piwa/453-piwo-domowe-wypasiony-zestaw-oryginalne-opakowanie.html
+ Bruntal - Jasny Ekstrakt 1,7 kg - LIGHT
Przy warzeniu posiłkowałem się filmikami na youtubie i wszyscy uzupełniali wodą do ilości 20l więc zrobiłem tak samo...
Teraz zorientowałem się, że mój zestaw jest na 23 litry. 
Jakie będą konsekwencje? Czy piwo będzie nie do wypicia? Zbyt treściwe?

Proszę o wyrozumiałość, jestem naprawdę świeży w tym temacie.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Jaka temperatura powinna być przez pierwsze dni ? Różnie, ludzie piszą..
Spoko, 20l zamiast 23 nie będzie wielkiej różnicy - będzie mniej rozwodnione, bardziej esencjonalne i treściwe. Temperatura fermentacji zależy od gatunku drożdży, może być różnie - ale dla drożdży górnej fermentacji (zakładam, że od takich zaczynasz) raczej nie wyjdziesz źle fermentując brzeczkę w temperaturze 17-18 stopni. Pamiętaj, że fermentacja oznacza spore ilości ciepła - i temperatura fermentującej brzeczki może być nawet o 2-3 stopnie wyższa niż temperatura otoczenia.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Maciej Przybył napisał:

21 stopni , kurcze nie wiem czy to dobrze na drożdzach jest informacja fermentacja od 18 - 25 C  . 
Obawiam się, ze mam zbyt częste bulgotanie..

Jak bulgocze to znaczy, że fermentuje :) Nie otwieraj fermentora jeśli nie musisz by nie zakazić. Mi pierwszy Brewkit nie wyszedł, ale zaglądałem niepotrzebnie, za często mierzyłem blg i pewnie przez to coś się zepsuło, na początku smakowało chyba ok, ale potem jak przyszedł czas butelkowania to piwko było kwaśne.

Link to comment
Share on other sites

Jak bulgocze to znaczy, że fermentuje Nie otwieraj fermentora jeśli nie musisz by nie zakazić. Mi pierwszy Brewkit nie wyszedł, ale zaglądałem niepotrzebnie, za często mierzyłem blg i pewnie przez to coś się zepsuło, na początku smakowało chyba ok, ale potem jak przyszedł czas butelkowania to piwko było kwaśne.
To normalne, na początku ciężko powstrzymać radość z patrzenia na własne piwo.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Maciej Przybył napisał:

A jeśli teraz chodzi o etap fermentacji, ile dni do rozlania czekać ? 
Jak często sprawdzać próbkę ?

Po 10-12 dniach możesz zrobić pomiar cukru,  2-3 dni później powtórzyć. Jeżeli BLG się nie zmienia, to teoretycznie można butelkować (jeżeli nie dodajesz nic na cichą), a jeżeli BLG spada, to poczekaj kolejne 2-3 dni i powtórz pomiar.

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, Maciej Przybył napisał:

10-12 dni ? 
W opisie z zestawu to ok. 6-7 dni ?
 

Instrukcje z zestawów, szczególnie jeśli chodzi o czas i temperaturę fermentacji najczęściej można po prostu wyrzucić...

Link to comment
Share on other sites

 
Nagazowanie mniej więcej tyle powinno trwać.
Tak ze dwa tygodnie to dobry minimalny termin. Ja robię tak, że napełniam dwie skrzynki butelek 0.5 i kilka butelek 0.33 - te otwieram co tydzień i sprawdzam organoleptycznie, czy smak się już wystarczająco "zaokrąglił".

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, Maciej Przybył napisał:

Ok, to pózniej w butelkach ile powinno stać bo w instrukcji jest to ok. 14 dni 

 

po tygodniu sprawdź, jest duże prawdopodobieństwo że już się nagazuje.

U mnie zazwyczaj tydzień wystarczy, 10-14dni w temp. pokojowej później do chłodnego .

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.