Skocz do zawartości

Suska sechlońska


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Aktualnie jestem przed zlewaniem Porteru Bałtyckiego na cichą i zastanawiam się czy nie podzielić na pół i do jednej część dodać śliwki.

Moje pytanie czy jest ona dostępna w jakimś większym sklepie sieciowym, czy raczej trzeba kupować przez internet?

Drugie pytanie w jaki sposób dodawaliście do swoich piw.? Na cichą? Na koniec gotowania? Czy jeszcze inaczej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
2 godziny temu, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

23 minuty temu, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

z tego co znalazłem, to niektórzy podpiekają w piekarniku- 150* przez jakieś 2min, a inni pasteryzują w wodzie lub w piwie, do którego wrzucają

Edytowane przez Witold Studziński
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
W dniu 13.03.2021 o 13:56, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

 

W dniu 13.03.2021 o 16:42, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Najprościej zalać alkoholem, ja 200g śliwek właśnie z Lidla zalałem ginem i trzymałem tak bodajże 2 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Ja dodawałem 250 g śliwki wędzonej na 11 litrów Porteru Bałtyckiego. Moczyłem ją dobę w 70 % spirytusie. Później pociąłem (na pół) i wrzuciłem do fermentora na dwa tygodnie (samą śliwkę, bez spirytusu). Ostatnio otwarłem jedną butelczynę po dwóch miesiącach od butelkowania. Zakażenia, przynajmniej ja, nie widzę. Efekt zadowalający, czuć wędzonkę, czuć śliwkę, ale i czuć nuty charakterystyczne dla stylu.

Przed butelkowaniem zrobiłem solidny coldcrash, w okolicach 0 st. C. Śliwka fajnie opadła na dno.

Pozdrawiam, Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.