Jump to content

Recommended Posts

Witam. Aktualnie jestem przed zlewaniem Porteru Bałtyckiego na cichą i zastanawiam się czy nie podzielić na pół i do jednej część dodać śliwki.

Moje pytanie czy jest ona dostępna w jakimś większym sklepie sieciowym, czy raczej trzeba kupować przez internet?

Drugie pytanie w jaki sposób dodawaliście do swoich piw.? Na cichą? Na koniec gotowania? Czy jeszcze inaczej?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
2 godziny temu, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Link to post
Share on other sites
23 minuty temu, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

z tego co znalazłem, to niektórzy podpiekają w piekarniku- 150* przez jakieś 2min, a inni pasteryzują w wodzie lub w piwie, do którego wrzucają

Edited by Witold Studziński
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...
W dniu 13.03.2021 o 13:56, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

 

W dniu 13.03.2021 o 16:42, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Najprościej zalać alkoholem, ja 200g śliwek właśnie z Lidla zalałem ginem i trzymałem tak bodajże 2 tygodnie.

Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja dodawałem 250 g śliwki wędzonej na 11 litrów Porteru Bałtyckiego. Moczyłem ją dobę w 70 % spirytusie. Później pociąłem (na pół) i wrzuciłem do fermentora na dwa tygodnie (samą śliwkę, bez spirytusu). Ostatnio otwarłem jedną butelczynę po dwóch miesiącach od butelkowania. Zakażenia, przynajmniej ja, nie widzę. Efekt zadowalający, czuć wędzonkę, czuć śliwkę, ale i czuć nuty charakterystyczne dla stylu.

Przed butelkowaniem zrobiłem solidny coldcrash, w okolicach 0 st. C. Śliwka fajnie opadła na dno.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.