Saladyn 0 Posted December 11, 2019 Witam po prawie roku zajrzałem do pudła z Red Flanders Ale i zastałem taki widok czy to normalne czy to infekcja? dodam tylko że w smaku mocno kwaśne Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 11, 2019 Wygląd jest mało istotny, ważne jak smakuje. Jak ma dobry smak i nie zrobił się z tego ocet to butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leonzn 32 Posted December 11, 2019 23 minuty temu, Saladyn napisał: Witam po prawie roku zajrzałem do pudła z Red Flanders Ale i zastałem taki widok czy to normalne czy to infekcja? dodam tylko że w smaku mocno kwaśne ta "korona" jest zapewne od sachow. ciezko natomiast powiedzieć co to jest za zawiesina w toni. Jak wyzej - nie ma octu (duzo), apteki, plesni to jest git. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 11, 2019 Od sacchów jest to beżowe wyżej, przy tafli to już wygląda biofilm. Co oczywiście nie jest niczym dziwnym, jak się robi piwo na brettach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Saladyn 0 Posted December 19, 2019 Postanowiłem zabutelkować to piwo, czy mogą być problemy z nagazowaniem ? czy lepiej użyć świeżych drożdży ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
dziedzicpruski 320 Posted December 19, 2019 ja butelkuję bez cukru flandry, traktuje je jak coś w rodzaju wina, gaz je trochę badziewi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 21, 2019 W dniu 19.12.2019 o 17:25, Saladyn napisał: Postanowiłem zabutelkować to piwo, czy mogą być problemy z nagazowaniem ? czy lepiej użyć świeżych drożdży ? Po pół roku to raczej się nagazuje spokojnie. Inna sprawa, że to zdecydowanie za szybko na butelkowanie flandersa. Quote Share this post Link to post Share on other sites