qwerty01 Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Dzień dobry. Jako, że pierwsze piwo jakie uwarzyłem wszystkim smakowało szukam piwa, które mogę uwarzyć zimą (temp w pokoju ok 21°C). Chcę uzyskać 20-30l piwa. Piwo z gotowych zestawów (ekstrakty odpadają). Wymagania: - delikatne w smaku i nie ciężkie na żołądku - lubię dużo piany (tak naprawdę to mógłbym spijać tylko piankę z piwa :D) - ilość gazu: obojętne, ale bez przesady (robiłem Witbier Biére blanche 11°Blg i niektóre piwa po otwarciu butelki aż wywalało połowę butelki z piwa od gazu - nie wiem dlaczego). - preferują mniejszą ilość IBU (chmiel wyczuwalny,ale nie za dużo) - zawsze mogę dodać mniej chmielu lub więcej wysłodzić. Macie jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 (edited) Biorąc pod uwagę pogodę, jaką zapowiadają na grudzień, to możesz spróbować fermentować pilsa lub lagera na balkonie 😉 Z tego, co opisujesz, to dobrze sprawdziłby się Hefeweizen. Będzie jednak problem z utrzymaniem porządanej temperatury (fermentacja w okolicach 18-20 stopni). Z drugiej strony fermentacja zajmuje tydzień czasu. Możesz zbić styropianową skrzynię i włożyć obok fermentora zmrożone butelki z wodą Edited December 8, 2019 by Grzegorz Żukowski Muchor 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 8, 2019 Share Posted December 8, 2019 Jak dodawałeś cukier na refermentacje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 Belgian Blond/Belgian Pale Ale/Saison, ewentualnie coś na kveikach. Czy takie delikatne i lekkie na żołądku to nie wiem, ale w tych temperaturach nic innego nie wymyślisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted December 9, 2019 Author Share Posted December 9, 2019 3 godziny temu, Oskaliber napisał: Belgian Blond/Belgian Pale Ale/Saison, ewentualnie coś na kveikach. Czy takie delikatne i lekkie na żołądku to nie wiem, ale w tych temperaturach nic innego nie wymyślisz. Dziękuję bardzo za propozycję. :) Pewnie w przyszłym tygodniu coś zamówię. Jak ktoś ma jeszcze propozycję to czekam. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.