Janciuncio 1 Posted December 8, 2019 Jak w temacie. Taka szybka fermentacja jeszcze mi sie nie trafila. Przewaznie 5-7 dni bulga a tu stop. Wrzucilem balingometr do fermentora wiec widze ze juz po 48h stoi w miejscu... gdzies jakos przy 5blg (ciezko stwierdzic bo resztki piany oblepiaja) otworze, sprawdze to uzupelnie. Pytanie: czekac? Mieszac? Czy zlewac na cicha? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 125 Posted December 8, 2019 Jaka była temperatura fermentacji?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaAha, czekać dobre 10 dniWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted December 8, 2019 S-04 lubią po robię długo sprzątać, mi z reguły 12BLG zjadają w 5dni przy temperaturze 16-18* po czym później 2tygidnie dojadają Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 8, 2019 Temp 17-18 stopni. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OxyMoLot 5 1 Items Posted December 8, 2019 Hej. Miałem podobnie teraz z Chocolate Milk Stoutem. Testowo zrobiłem na S-04 i po 2-gim dniu burzliwej nie wiele się już działo. Myślałem że trzeba będzie zadać nowe bo te nie dały rady. Nic bardziej mylnego. Po 7-miu dniach spławik potwierdził że fermentowało cały czas i to bardzo sprawnie. Po tygodniu w 18'C zjechało z 14Blg do 6Blg Pewnie nie wiele się zmieni bo poszło 0,5kg laktozy ale zamierzam trzymać jeszcze tydzień i zleję na cichą jeszcze na tydzień. Myślę że też powinieneś zaczekać i dać im spokojnie robić robotę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzegorz Żukowski 50 Posted December 8, 2019 Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Janciuncio 1 Posted December 9, 2019 17 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą) Zawsze cicha 10-14 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted December 9, 2019 Cześć. Ja odkąd mam możliwość, podnoszę drożdżom temperaturę fermentacji przykładowo moja ostatnia warka: Start 10 blg 3 doby - 16,5 °C 2 doby - 18,5 °C - po tym czasie jest 3 blg. dziś podniosłem na 19,5 °C - przypuszczalnie na 2 doby i do lagerowania. Piszę oczywiście o S-04. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted December 13, 2019 Z kazda warka robic test FG i nie ma problemow z zastanawianiem sie czy fermentacja dobiegla konca. Quote Share this post Link to post Share on other sites
x1d 143 Posted December 13, 2019 Albo użyć technologii Quote Share this post Link to post Share on other sites
zielony07 92 Posted December 14, 2019 Kiedyś, jak pokazał ispindel, w 36 godzin (w tym 12 godz. lag) przefermentowały mi z 12 do 3 Blg. Temperatura 17, otoczenie również. Ciekawe że temperatura nie skoczyła, może dlatego że użyłem odżywkę . A może dlatego że podłoga w piwnicy zimna. Quote Share this post Link to post Share on other sites