Jump to content
Janciuncio

S-04 odfermentowaly 12 blg w 72h?

Recommended Posts

Jak w temacie.

Taka szybka fermentacja jeszcze mi sie nie trafila. Przewaznie 5-7 dni bulga a tu stop. 

Wrzucilem balingometr do fermentora wiec widze ze juz po 48h stoi w miejscu... gdzies jakos przy 5blg (ciezko stwierdzic bo resztki piany oblepiaja) otworze, sprawdze to uzupelnie.

 

Pytanie: czekac? Mieszac? Czy zlewac na cicha?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Miałem podobnie teraz z Chocolate Milk Stoutem. Testowo zrobiłem na S-04 i po 2-gim dniu burzliwej nie wiele się już działo. Myślałem że trzeba będzie zadać nowe bo te nie dały rady. Nic bardziej mylnego. Po 7-miu dniach spławik potwierdził że fermentowało cały czas i to bardzo sprawnie. Po tygodniu w 18'C zjechało z 14Blg do 6Blg

Pewnie nie wiele się zmieni bo poszło 0,5kg laktozy ale zamierzam trzymać jeszcze tydzień i zleję na cichą jeszcze na tydzień. Myślę że też powinieneś zaczekać i dać im spokojnie robić robotę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą)

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą)

Zawsze cicha

10-14 dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Ja odkąd mam możliwość, podnoszę drożdżom temperaturę fermentacji przykładowo moja ostatnia warka:

Start 10 blg

3 doby - 16,5 °C

2 doby - 18,5 °C - po tym czasie jest 3 blg.

dziś podniosłem na 19,5 °C - przypuszczalnie na 2 doby i do lagerowania.

Piszę oczywiście o S-04.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kazda warka robic test FG i nie ma problemow z zastanawianiem sie czy fermentacja dobiegla konca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś, jak pokazał ispindel, w 36 godzin (w tym 12 godz. lag) przefermentowały mi z 12 do 3 Blg.

Temperatura 17, otoczenie również. Ciekawe że temperatura nie skoczyła, może dlatego że użyłem odżywkę .

A może dlatego że podłoga w piwnicy zimna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...