Skocz do zawartości

Lekkie cytrusowe


Nutado

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o takim składzie na lekkie cytrusowe piwo?

 

składniki na ok 4,2L piwa
Pale ale    0.6 kg 66.7%    
słód pszeniczny    0.2 kg 22.2%
bergamotka 4g  na ostatnie 10min gotowania
    

chmiele na ostatnie 10 min gotowania:
Mandarina Bavaria    3 g
Citra    3 g
WAI-ITI    4 g 

 

drożdże Safale S-04

 

sok z cytrusów    0.1 kg  - na cichą fermentację


w założeniu ma być ok  11.4 BLG i 16 IBU
Ma to być lekkie owocowo cytrusowe piwo.

 

Czy taki skład będzie OK? A może zamiast pale ale użyć pilzneńskiego?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Wuuu napisał:

Na prawdę chcesz poświęcić parę godzin na warzenie, a potem kilkanascie dni na fermentację, żeby uzyskać 4l piwa?

 

Niestety mam wolną tylko 1 damkę 5l do fermentacji

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Nutado napisał:

Niestety mam wolną tylko 1 damkę 5l do fermentacji

A nie masz w pobliży żadnej Castoramy - można tam kupić 15L wiadra do fermentacji i z 5 robi się już bardziej cywilizowana 10-12L warka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, korzen16 napisał:

A nie masz w pobliży żadnej Castoramy - można tam kupić 15L wiadra do fermentacji i z 5 robi się 

Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła. Tak, czy inaczej, warka już zaczyna fermentację . Dodałem jeszcze dodatkowy chmiel: cascade. Jeśli piwo wyjdzie dobre, to je powtórzę już w większej objętości. Potrzebuję gestwy na bardziej konkretne piwo, i ta warka idealnie się do tego nada. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Nutado napisał:

Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku

Rozumiem. Nie podzielam.

Wszystkie chmiele dales na 10 minut czy coś na wyłączenie przeniosłeś jednak?

 

Co planujesz następne? S-04 to pewnie barley wine.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie chmiele poszły na 10 min.

Co do kolejnego, to będzie to coś w stylu barleywine (ale bez nadmiaru słodów karmelowych i bez chmieli amerykańskich) z dodatkiem wiśni. 

Następnie w kolejce czeka koźlak i porter bałtycki (na W 34/70) 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I portera tez masz zamiar 5L Warkę zrobić? Fermentować ponad miesiąc następnie leżakować z pół roku żeby mieć 10butelek?? Ja dzisiaj zagrałem 22l baltyka, zeszło się praktycznie cały dzień nie wyobrażam sobie aby tyle dnia poświecić dla 5L ;) ale okej rozumiem, i przełam się do plastiku jest naprawdę okej, nie wprowadza żadnych posmakow, i jest łatwy w utrzymaniu czystości 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, Nutado napisał:

Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła.

Każdy ma swoje podejście do tematu - szanuję :good:

7 godzin temu, Juniorek napisał:

przełam się do plastiku jest naprawdę okej

Nie dla wszystkich - znałem kiedyś Inwestora, który był uczulony na tworzywa sztuczne, nawet telefon trzymał w słoiku

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 godzin temu, Nutado napisał:

Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła. Tak, czy inaczej, warka już zaczyna fermentację . Dodałem jeszcze dodatkowy chmiel: cascade. Jeśli piwo wyjdzie dobre, to je powtórzę już w większej objętości. Potrzebuję gestwy na bardziej konkretne piwo, i ta warka idealnie się do tego nada. 

 

 

Zainwestuj w nierdzewne fermentory  - bardziej praktyczne niz szklo. Jednorazowo wiekszy wydatek ale bedziesz zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.