Nutado 3 Posted December 6, 2019 Co myślicie o takim składzie na lekkie cytrusowe piwo? składniki na ok 4,2L piwa Pale ale 0.6 kg 66.7% słód pszeniczny 0.2 kg 22.2% bergamotka 4g na ostatnie 10min gotowania chmiele na ostatnie 10 min gotowania: Mandarina Bavaria 3 g Citra 3 g WAI-ITI 4 g drożdże Safale S-04 sok z cytrusów 0.1 kg - na cichą fermentację w założeniu ma być ok 11.4 BLG i 16 IBU Ma to być lekkie owocowo cytrusowe piwo. Czy taki skład będzie OK? A może zamiast pale ale użyć pilzneńskiego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wuuu 155 1 Items Posted December 6, 2019 Na prawdę chcesz poświęcić parę godzin na warzenie, a potem kilkanascie dni na fermentację, żeby uzyskać 4l piwa?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Robert87 126 Posted December 6, 2019 Trawa cytrynowa na ostatnie 5 minut warzeniaWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted December 6, 2019 Godzinę temu, Wuuu napisał: Na prawdę chcesz poświęcić parę godzin na warzenie, a potem kilkanascie dni na fermentację, żeby uzyskać 4l piwa? Niestety mam wolną tylko 1 damkę 5l do fermentacji Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 6, 2019 Ja dałbym chmiele na wyłączenie palnika/ na chłodzenie zamiast na 10 minut. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted December 6, 2019 A czy danie na chłodzenie nie pójdzie tylko na zapach? (tak przynajmniej wyczytałem). Chciałbym, by w smaku też było coś czuć. Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted December 6, 2019 1 godzinę temu, Nutado napisał: Niestety mam wolną tylko 1 damkę 5l do fermentacji A nie masz w pobliży żadnej Castoramy - można tam kupić 15L wiadra do fermentacji i z 5 robi się już bardziej cywilizowana 10-12L warka. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted December 7, 2019 15 godzin temu, korzen16 napisał: A nie masz w pobliży żadnej Castoramy - można tam kupić 15L wiadra do fermentacji i z 5 robi się Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła. Tak, czy inaczej, warka już zaczyna fermentację . Dodałem jeszcze dodatkowy chmiel: cascade. Jeśli piwo wyjdzie dobre, to je powtórzę już w większej objętości. Potrzebuję gestwy na bardziej konkretne piwo, i ta warka idealnie się do tego nada. 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
dorme 1 Posted December 7, 2019 super temat :) 1 Robert87 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 532 2 Items Posted December 7, 2019 8 godzin temu, Nutado napisał: Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku Rozumiem. Nie podzielam. Wszystkie chmiele dales na 10 minut czy coś na wyłączenie przeniosłeś jednak? Co planujesz następne? S-04 to pewnie barley wine. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted December 7, 2019 Wszystkie chmiele poszły na 10 min. Co do kolejnego, to będzie to coś w stylu barleywine (ale bez nadmiaru słodów karmelowych i bez chmieli amerykańskich) z dodatkiem wiśni. Następnie w kolejce czeka koźlak i porter bałtycki (na W 34/70) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Juniorek 45 Posted December 7, 2019 I portera tez masz zamiar 5L Warkę zrobić? Fermentować ponad miesiąc następnie leżakować z pół roku żeby mieć 10butelek?? Ja dzisiaj zagrałem 22l baltyka, zeszło się praktycznie cały dzień nie wyobrażam sobie aby tyle dnia poświecić dla 5L ale okej rozumiem, i przełam się do plastiku jest naprawdę okej, nie wprowadza żadnych posmakow, i jest łatwy w utrzymaniu czystości Quote Share this post Link to post Share on other sites
Nutado 3 Posted December 7, 2019 Na portera mam szkło 10L Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted December 8, 2019 18 godzin temu, Nutado napisał: Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła. Każdy ma swoje podejście do tematu - szanuję 7 godzin temu, Juniorek napisał: przełam się do plastiku jest naprawdę okej Nie dla wszystkich - znałem kiedyś Inwestora, który był uczulony na tworzywa sztuczne, nawet telefon trzymał w słoiku Quote Share this post Link to post Share on other sites
Hanys93 78 Posted December 8, 2019 21 godzin temu, Nutado napisał: Jestem przeciwnikiem fermentacji w plastiku, dlatego używam tylko szkła. Tak, czy inaczej, warka już zaczyna fermentację . Dodałem jeszcze dodatkowy chmiel: cascade. Jeśli piwo wyjdzie dobre, to je powtórzę już w większej objętości. Potrzebuję gestwy na bardziej konkretne piwo, i ta warka idealnie się do tego nada. Zainwestuj w nierdzewne fermentory - bardziej praktyczne niz szklo. Jednorazowo wiekszy wydatek ale bedziesz zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites