Jump to content
eltomek

Kosz do filtracji

Recommended Posts

Hej,  czy wiecie gdzie można kupić kosz do filtracji (taki jak w Grainfather) lub kto z Forumowiczów mógłby takie coś wykonać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez z Ali ma siatkę również z boku, w przypadku zbicia młóta - brzeczka 'przejdzie' bokiem. Można mieszać oczywiście, ale opcja z siatką tylko w dnie wydaje się lepsza. Ja też polecam kolegę Lewatywa8. Polecam, bo mam taki, zrobiony przez niego do garnka Hyundai PC200.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kanał na yt Clawhammer Supply używaja takich koszy w systemie RIMS. Sprawdzimy, zobaczymy jak sie bedzie z tego korzystać. Mam tez kosz zrobiony z fermentora i fałszywe dno z nierdzewki wycinane laserowo czasem potrafilo przytkać. Różnie z tym bywa stąd eksperyment z tym koszem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, myszarafa napisał:

Ja kupilem taki wynalazek na ali. Cena sie zmienia bo płaciłem 150zł z przesylka teraz znacznie drozej. Jeszcze nie testowalem

0,3mm, to bardzo drobny otwór i może się zapychać. Najtaniej znalazłem za $56 z przesyłką, fajna opcja, ale chyba wezmę u Lewatywy kosz z siatką 0,6-0,8mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 5.12.2019 o 12:03, anteks napisał:

Lewatywa

 

tez polecam! Zawsze szybko, fachowo i zgodnie z ustaleniami!

Share this post


Link to post
Share on other sites
0,3mm, to bardzo drobny otwór i może się zapychać. Najtaniej znalazłem za $56 z przesyłką, fajna opcja, ale chyba wezmę u Lewatywy kosz z siatką 0,6-0,8mm.
I jak masz już ten kosz?
Znów chce coś z Ciebie z gapić :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, lukaschels napisał:

I jak masz już ten kosz?
Znów chce coś z Ciebie z gapić :)

Nie, jeszcze go nie zamówiłem, chwilowo skupiłem się na kompletowaniu sprzętu do kegowania, w tym szukaniu odpowiedniej lodówki.

Dla mnie zacieranie w koszu (jako idea projektu) jest zależne od znalezienia odpowiedniej grzałki, a tej jeszcze nie znalazłem, więc póki co będę filtrował po staremu (będę, jak się zabiorę, od 2 miesięcy nic nie uwarzyłem :().

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebujesz zmieścić w Grainfatherze czy budujesz swój system? Fermentor z podziurawionym dnem i siatką Stabil z IKEA. Zacierałem w takim zanim zrobiłem RIMS. Najlepsze i najtańsze fałszywe dno ever. 13 złotych i rozmiar akurat pod fermentor albo keg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

buduje swój na podstawie gara, zacieranie w worku bardzo przypadło mi do gustu ale mam problemy z wysładzaniem i tak naprawdę sensowne rozwiązanie to kosz zacierny, a do tego mam mieszadło a w worku z niego nie moge korzystać

W sensie zacierałeś na lenia w tym wiadrze?  mam tą siatkę,  i zastawiałem się czy jej nie użyć do osączenia młóta ale w wiadrze z kranem jest dość wysoko i może słabo sie wypłucze słód.  A zależy mi aby nie przekładać młóta i czekać aż sie ułoży i wysładzać, po pierwsze to brudzi, po drugie wymaga czasu najmniej godziny

Druga że zbieram opinie, jak u każdego to wygląda, mam indukcje, teraz czas na zrobienie sterownika do niej, nie wiem może malinowy albo craftbeer pi, później kupie pompkę, jakiś kosz i bede miał hand made ziarnoojca.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zamiast kosza, potrzebuje drugiego gara bo zależy mi na przyspieszeniu procesu, tak aby w 10 godzin  dwie warki zrobić (lub jedna w 5). Mam rurkę miedzianą i mieszadło, tylko drugi gar potrzebny by odrazu do niego wysładzać, co z drugiej mniej ogranicza bo mam mało miejsca na browar w szafie. Na razie wszystko sie mieści jak matrioszki.

Poszukuje mojej drogi,  na razie spróbuje warzyć w worku, sprawdzić jej wady i zalety

. Swoja drogą najlepsza opcja to kupno gotowego automatu tak jak Twój, jednak moje sprzęty zazwyczaj używane i ciągle za cały mój browar nie dałem więcej niż 1000 zł i lubię dłubać przy tym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy można używać taki kosz podczas gotowania zamiast hop spidera?

Wydaje się że kontakt chmielu z brzeczką będzie większy, ale nie wiem czy zatrzymuje wystarczająco chmieliny po wyciągnięciu

Share this post


Link to post
Share on other sites

wydaje mi się że tu tez chodzi o kwestie wielkości oczek w siatce. ja do zacierania używam worka 120 mikronów a do chmielenia mam ponad 300 mikro, (zakładam na cały gar),  ale chmielenie w worku tez ma wady bo ostatnio mi się zapchał przełomem (zazwyczaj jest tak że wyciągam worek i gotowe. Na pewno można ale musi być drobna siatka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, lukaschels napisał:

to zamiast kosza, potrzebuje drugiego gara bo zależy mi na przyspieszeniu procesu, tak aby w 10 godzin  dwie warki zrobić (lub jedna w 5). Mam rurkę miedzianą i mieszadło, tylko drugi gar potrzebny by odrazu do niego wysładzać, co z drugiej mniej ogranicza bo mam mało miejsca na browar w szafie. Na razie wszystko sie mieści jak matrioszki.

Poszukuje mojej drogi,  na razie spróbuje warzyć w worku, sprawdzić jej wady i zalety

. Swoja drogą najlepsza opcja to kupno gotowego automatu tak jak Twój, jednak moje sprzęty zazwyczaj używane i ciągle za cały mój browar nie dałem więcej niż 1000 zł i lubię dłubać przy tym

 

Haha, podążamy tą samą ścieżką 🙂 I ja wymyśliłem sobie, że przydałby mi się drugi gar, do którego wysładzałbym i w którym bym warzył (taki mniejszy, 36 litrów). Dobrze, gdyby ten 36 litrowy garnek zmieścił się w 50 litrowym, żeby to wszystko schować do szafy - raczej się zmieści.

BIAB ma tę zaletę, że masz tylko jeden garnek, no i może cenę, ale jak weźmiesz pod uwagę, że kosz stalowy kosztuje tyle co garnek to już nie jest takie pewne. Ale znów, jeśli chcesz warzyć poza dostępem kuchenki to pasuje wmontować drugi zestaw grzałek. BIAB przy grzałkach to tylko kosz stalowy, bo inaczej plastikowa torba się przypali.

BIAB daje niższą wydajność jako cena za szybkość procesu.

Co do gotowego automatu, też o tym myślałem, ale nawet pomimo tego, że mógłbym sobie pozwolić na Grainfather'a to jednak lubię przy tym majsterkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli coś jak u kolegi @Gawron

ale warunek jest taki aby kran w tym mniejszym  można było odkręcić   w sumie dałeś mi do myślenia z tym garnkiem bo jednak gar to gar. Praktycznie moje problemy rozwiązane ale w dalszym ciągu pozostaje kwestia miejsca w miejscu warzenia. Konieczna pompka bo raczej nie mam ochoty z dołu podnosić gar z wrzątkiem by spuścić go przez wymiennik płytowy.

Chodź z drugiej strony chciałem dojść do efektu jaki ma piwny lab https://www.olx.pl/oferta/kociol-zacierno-warzelny-do-piwa-CID628-IDqqCuB.html

Przy następnym wrzeniu sobie pomierzę i po przymierzam

20171229_184205.thumb.jpg.313cd384cbbe662d9af7f2dab76e4550.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, potrzebuję namiar do osoby która może wykonać taki kosz filtracyjny. Czy ktoś zna kogoś lub wie gdzie można kupić ? Pomijając AliExpress 

 

pozdrawiam,

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

16 godzin temu, Cyslavv napisał:

Cześć, potrzebuję namiar do osoby która może wykonać taki kosz filtracyjny. Czy ktoś zna kogoś lub wie gdzie można kupić ? Pomijając AliExpress 

 

 Skontaktuj się z kol lewatywa on robi takie  rzeczy .

Share this post


Link to post
Share on other sites
46 minut temu, jac007 napisał:

 

 

 Skontaktuj się z kol lewatywa on robi takie  rzeczy .


masz jakiś namiar ? Czy wystarczy użytkownik Lewatywa ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Cyslavv napisał:

Czy wystarczy użytkownik Lewatywa ? 

 

Wystarczy lewatywa parę rzeczy mi robił i jestem  zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej wszystkim.

Teraz warze na keg 50 din, grzałki dwa razy po 1750 W po bokach kega (by zalać grzałki mi trzeba wody 19.5l), fałszywe dno a po dnim zawór a z boku kran , sterownik Pamel  PRM+ i mieszadło.

Aby przyśpieszyć proces warzenia kosztem wydajności. To chcę zamówić u kolegi Lewatywa kosz z siatki (dno i boki siatka) do zacierania  wymiary średnica 29cm wysokość 46cm. W środek kosza zamontuje mieszadło. Czujnik temperatury będzie mierzył temperaturę zacieru w koszu. 

Będę zacierał  metodą biab. Czyli bez wysładzania z pełno objętościowo wodo do zacierania. Wiem że wydajność spadnie ale będę więcej sypał słodu i trochę dłużej będę zacierał. 

N pewno będzie problem z temperaturo w koszu i na zewnątrz kosza. Czemu montuje mieszadło aby wyrównać temperaturę. Jak będzie 1- 1.5 stopnia różnicy to będzie ok ( enzymy tak działają w widełkach temperaturowych) .  

 

Czy taki kosz ma sens w takiej kadzi zacierno warzelnej? 

IMG_20200602_210242.thumb.jpg.7b1a68118143c4377edf4a2f2581f2e5.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.