Jump to content
Tulis Manore

Pierwsza warka. Jak temperatura fermentacji?

Recommended Posts

Dzień dobry. Jestem tu pierwszy raz i byłbym wdzięczny za każdą podpowiedź.

Przymierzam się do mojej pierwszej warki. Na razie spróbuję z brewkitem i mam dwa pytania.

Chcę zrobić Belgian Pale ale. Ekstrakt ok 12-13.

W instrukcji brewkitu jest napisane żeby dodać 1kg cukru ( najlepiej kandyzowanego). chciałbym tego uniknąć i kupiłem suchy ekstrakt jasny 1,2 kg. Nie mogę znaleźć informacji czy taka ilość ekstraktu wystarczy. Czy może powinienem dodać więcej? A może zamiast 21 litrów piwa zrobić mniej np. 18 l i wtedy Blg będzie pomiędzy 12-13?

Drugie pytanie dotyczy temperatury fermentacji. Kupiłem drożdże płynne FM26 Belgijskie pagórki i chcę ich użyć zamiast tych dołączonych do brawkitu. Zakres temperatur tych drożdży to 18-24 stopnie C. Nie mam jeszcze możliwości sterowania temperaturą i fermentacja będzie musiała się odbyć w jednej temperaturze. Mam w domu kilkamiejsc, których temperatura wynosi: 10, 15, 18,22 stopnie C. Do którego miejsca najlepiej wstawić fermentor?

 

Edited by TuLisMaNorę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różne źródła różnie podają ilość Blg w ekstrakcie słodowym, spotkałem się że 1 kg ekstraktu ma od 66 do 77 % cukru, także chyba trzeba liczyć z grubsza. 

Z drożdży płynnych polecam zrobić starter. Może być w jakimś dużym słoiku (byle nie po ogórkach :)). 

Temperatura moim zdaniem 18 stopni na początku a za jakiś czas np. po tygodniu przenieść do 22 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz też zrobić 10l brewkitu bez dodawania ekstraktu, co pozwoli ci na

- rozwianie wątpliwości

- lepsze nachmielenie, chyba że planujesz dochmielić

- spokojnie możesz dodać płynne bez startera

- zachęci cię szybciej do zrobienia nowego piwa :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do piw belgijski, zwłaszcza tych o wyższym ekstrakcie dodaje się stylowo cukier aby uwytrawnic je w efekcie końcowym. Do takiego o 12plato nie trzeba dawać cukru bo pozbędziesz go ciała i tresciwosci więc może być ekstrakt zamiast cukru. Ekstrakt w przeciwieństwie do cukru ma też cukry złożone które nie zostaną przefermentowana przez drożdże. 

Na start możesz dać do 18C, później jak fermentacja zwolni po trzech, czterech dniach, możesz przenieść do 22C. Drożdże belgijskie maja to do siebie że dobrze jest startować z dolnego przedziału temp fermentacji i stopniowo podnosić do górnego ich zakresu. Więc fajnie jakbyś zaczął z 18 i później przeniósł do tych 22 które możesz uzyskać. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  

 

Mam jeszcze jedną wątpliwość co do temperatury. Czy jeśli wstawię fermentor do otoczenia 18 stopni, tak jak radzicie,  to czy kiedy ruszy fermentacja  to temperatura  w fermentorze nie będzie za wysoka np. 21 lub 22? Czytałem trochę o tych drożdżach zanim je kupiłem i podobno powyżej 24 stopni produkują jakieś nieładne nuty. Chciałbym tego uniknąć.

Edited by TuLisMaNorę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczkę schłodzić do 18-19°C, zadać drożdże i wstawić wszystko w 15°C. Dalej tak, jak opisuje @zasada

 

Jest też opcja pilnowania temperatury w bardzo prowizorycznej lodówce. Nadaje się na nią nawet pudło, w którym przyszło wiadro. Z zaskakującą skutecznością sam to stosowałem niedawno.

4 kartony po soku wypełnione wodą i zamrożone (rezerwa miejsca w kartonie na rozszerzanie się lodu), zalecam takie kartony z zaokrąglonymi narożnikami, łatwiej wkładać.

2 wkładasz do pudła obok wiadra (nie na wiadrze!), 2 czekają na swoją kolej w zamrażarce. Kontrola temperatury i wymiana w gdy trzeba (w najburzliwyszym okresie może nawet co 8h). Z czasem pewnie wystarczy 1 karton.

Ja tak robiłem w środku lata, bez klimy w domu, więc teraz tym bardziej dasz radę :)

Moje pudełko miało jeszcze wycięcie z boku (takie niepełne, trzeba było odchylić tekturę by zajrzeć), bo tam miałem termometr przyklejony, a i lubię popatrzeć jak się piana robi (przezroczyste wiadro)

Uwaga: kartony czasem pękają. Nie daje to gwałtownych wycieków, zwyczajnie przy wyjmowaniu okazywało się, że ubyło wody i pudełko jest lekko mokre (mokre jest też od rosy, więc nie panikuj od razu) Zwykle folia jeszcze trochę trzyma, ale dobrze jest mieć na co wymienić.

Uwaga nr 2: plastikowe butelki byłyby nawet lepsze, ale takie 1,5l się nie mieściły, a mniejszych nie miałem... no i ja już polubiłem te tetrapaki :)

Uwaga nr 3: jeśli masz możliwość staraj się by temperatura brzeczki nie spadła poniżej 17°C, ale unikaj noszenia w tę i z powrotem. Lepiej żeby już zeszła do 15°C niż żeby tym szarpać za dużo. (to moja bardzo osobista opinia i nie wykluczam, że jest bardzo błędna, aczkolwiek przenoszenie = napowietrzanie)

Edited by pogo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...