Jump to content
Sign in to follow this  
franko

Pierwsza warka Coopers Innkeeper's Daughter Sparkling Ale

Recommended Posts

Cześć, 

 

ponad tydzień temu zacząłem warzyć moją pierwszą warkę piwa (25.11.2019). Kupiłem zestaw startowy z Browamatora oraz Brew-kit Coopers Innkeeper's Daughter Sparkling Ale. Prawdopodobnie popełniłem jeden błąd, ale mam nadzieje, że nie będzie skutkował on tak bardzo na jakość piwa. Chciałbym żebyście wyłapali moje ewentualne błędy oraz dodali swoje uwagi abym na przyszłość lepiej się przygotował.

 

Składniki które użyłem do robienia piwa:

- Brew-kit Coopers Innkeeper's Daughter Sparkling Ale 1.7 kg

- Drożdże z zestawu od Coopersa 7g

- 1 kg BA brew-kit PLUS 

- woda źródlana Ustronianka 

 

1. Dokładne wymycie wszystkiego oraz dezynfekcja

2. Wymieszanie ok. 2L zimnej wody z 1 kg BA brew-kit PLUS

 

I tu chyba nastąpił mój błąd. Na stronie Browamatora była informacja, że na 23 litry piwa potrzebuje 1 kg BA brew-kit PLUS. Natomiast na stronie Coopersa widnieje informacja, że potrzeba 1.5kg Coopers Light Dry Malt. Czyli prawdopodobnie dałem o 0,5 kg cukru za mało. 

 

3. Powolne gotowanie oraz dodanie ekstraktu z puszki Coopers Innkeeper's Daughter Sparkling Ale 1.7 kg

4. Zagotowanie wszystkiego do 100 stopni Celsjusza oraz gotowanie przez 10 minut

5. Po zagotowaniu do fermentora wlałem 5 L wody z lodówki (ok 1,4 stopni Celsjusza), następnie dolałem do tego gorącej brzeczki, po czym dolałem wody zimnej wody z lodówki do 23 L. Temperatura wody wynosiła wtedy ok 18,5 stopni Celsjusza

6. Uwodnienie drożdży w 32 stopniach Celsjusza, odczekanie 20 min, schłodzenie drożdży do ok. 22 stopni poprzez dodanie ok. 100 albo 200 ml schłodzonej brzeczki 

7. Sprawdzenie BLG brzeczki o temp. 20 stopni Celsjusza. Wynosiło 9,5 BLG

8. Dodanie drożdży do brzeczki. 

9. Zamknięcie fermentora i odstawienie do pokoju w którym temperatura wynosi ok 20 stopni Celsjusza

 

Zrobiłem też szybki test fermentacji. Po 4 dniach próbka ta wynosiła 1 BLG

 

Jutro chcę przelać na cichą. Wiem, że sporo osób odradza robienie tego dla Brew-kitu, ale chciałbym przećwiczyć to przed ewentualną kolejna warką którą chcę już zrobić z ekstraktów z częściowym zacieraniem. 

 

Poradzicie mi czy błąd którego dokonałem dodając mniej ilość cukru będzie skutkował czymś poważniejszym niż tylko mniejszą ilością alkoholu?

 

Z góry dzięki za pomoc. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo będzie mniej ekstraktywne i będzie zawierało mnie alko. Mogłeś po prostu dać mniej wody na koniec (uzupełnić do 20l zamiast 23l). Pilnuj teraz temp. fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety zauważyłem, że coś jest nie tak dopiero jak zmierzyłem BLG brzeczki która zamiast 10,5 wynosiła 9,5. Zastanawia mnie tylko czemu na stronie Browamatora podawane są informacje wprowadzające w błąd. Myślę, że dokładna informacja o ilości cukru potrzebna jest zwłaszcza dla początkujących piwowarów. Co do temperatury fermentacji to pierwsze kilka dni miałem 22 stopni Celsjusza teraz mam 21.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, franko napisał:

Jutro chcę przelać na cichą. Wiem, że sporo osób odradza robienie tego dla Brew-kitu, ale chciałbym przećwiczyć to przed ewentualną kolejna warką którą chcę już zrobić z ekstraktów z częściowym zacieraniem. 

Większość piw jakie będziesz robił nie będzie wymagała przelewania na cichą więc na razie niepotrzebna Ci ta "umiejętność" po co ryzykować .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy moglibyście mi pomóc z określeniem poziomu nasycenia dla mojego Brew-kitu? Wiem, że jest to rodzaj Ale, ale nie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej bardzie nagazowane. Ale nie chce przesadzić bo to moja pierwsza warka i nie chcę wyprodukować granatów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, franko napisał:

Raczej bardzie nagazowane. Ale nie chce przesadzić bo to moja pierwsza warka i nie chcę wyprodukować granatów :)

 

Mocniej nagazowane to celowałbym w okolice 2,5v. Chyba, że mówisz o poziomie nagazowania weizenów, wtedy bliżej 2,8-3, wg mnie do większości ale'i to już zbyt wysoki poziom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, franko napisał:

Raczej bardzie nagazowane. Ale nie chce przesadzić bo to moja pierwsza warka i nie chcę wyprodukować granatów

 

Wrzuć więc 120g cukru do refermentacji na te 23l. Upewnij się tylko, że piwo jest dofermentowane.

Edited by Jancewicz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...