Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[Kraftmagia]Mało procentów, dużo smaku – piwa niskoalkoholowe

Recommended Posts

Dawno minęły czasy, gdy to ilość procentów wyznaczała jakość piwa. Dziś coraz częściej wybieramy piwa z niższą zawartością alkoholu. Czy wręcz piwa bezalkoholowe.

Czy jednak takie piwo może mieć dobrze smakować? Przykłady piw niskoalkoholowych z małych browarów pokazują, że jak najbardziej tak!

Mało, a dobrze

Czym jest piwo niskoalkoholowe? Podział nie jest do końca przejrzysty i jednoznaczny. Zazwyczaj piwa o małym procencie dzieli się następująco:

  • piwa niskoalkoholowe (ok. 1-4%)
  • piwa bezalkoholowe (do 0,5%)
  • piwa 0%

Piwa niskoalkoholowe są to więc nieco lżejsze wersje normalnych piw. Bardzo trafne są używane w Stanach określenia takie jak „Micro IPA” – czyli „zmniejszona” IPA.

Czy może to smakować dobrze?

Otóż okazuje się, że tak! Lekkie nie musi oznaczać – wodniste. Piwa niskoalkoholowe mogą być pełne smaku. Oczywiście, wymaga to od piwowara nieco wysiłku, zwłaszcza jeśli piwo ma mieć ekstremalnie mało alkoholu – np. 1 czy 2%. W takich przypadkach często stosuje się surowce, które podnoszą odczucie pełni piwa. Dodatek owsa, żyta, czy zacieranie „na słodko” i niższe odfermentowanie powoduje, że nawet przy bardzo niskim ekstrakcie piwo może mieć akceptowalne ciało.

Super lekka IPA i super lekki kwas

Jednak ciało to nie wszystko – liczy się smak! Doskonale sprawdza się mocne wychmielenie. Niskoalkoholowe IPA – to naprawdę gorący temat! Bogactwo smaków i aromatów tych piw może się niemal równać z klasyczną, „pełnoprawną” wersją IPA.

Jak się okazuje, także bardzo dobrze sprawdzają się piwa kwaśne z owocami. W lekkim berlinerze czy gose, podbitym sokiem lub pulpą owocową – nie czuje się niedoboru alkoholu. Co więcej, te piwa są wręcz stworzone do niskiego woltarzu.

A to jeszcze nie wszystko! Powstają niskoalkoholowe piwa ciemne, stouty i także smakują bardzo dobrze. A piwowarzy nie ustają w wysiłkach. Można być pewnym, że w piwach niskoalkoholowych będzie się działo jeszcze wiele ciekawych rzeczy.

Foto: Jasmin Fine by Flickr

The post Mało procentów, dużo smaku – piwa niskoalkoholowe appeared first on Kraftmagia.

Przeczytaj cały wpis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...