Jump to content
koneser

Garnek elektryczny Hyundai PC 200

Recommended Posts

W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe :) ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Ok, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

25 minut temu, Robert87 napisał:

W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe :) ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Ok, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Dzięki za odpowiedź :) Można gdzieś poczytać jak złożyć taki zestaw o którym mówisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie, jest ich mnóstwo:) spróbuję na szybko coś podlinkowac, albo poszukaj "kadź zacierna z kega"

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam i korzystam, ale 20 l warkę ciężko będzie zrobić.

Raz, że te 27 l to trochę na wyrost, na robię wątki 12 - 15 l i jak gotuję ponad 17 l to mało wolnego u góry zostaje.

Dwa, zagrzanie i gotowanie ponad 20l będzie dość powolne albo ciężko będzie uzyskać wrzenie.

Termostat jest dość mało dokładny.

Mam zestaw, ten garnek, kosz od kolegi Lewatywa, pompka i sterownik z Ali. Czyli prawie jak automaty Cobra, Klarstein albo OneConcept. Ale drugi raz kupiłbym od razu taki automat, a nie składał zestaw.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi, każda dobra rada jest dla mnie na wagę złota, bo jestem początkującym piwowarem. Właśnie chyba zaliczyłem pierwsze zakażenie :,( dlatego nie chce się zniechęcać i szukam dobrych rad i chce korzystać z doświadczen innych piwowarów.
Myślałem o zakupie gotowego gara od Klarsteina, ale jednak to za duży wydatek jak dla mnie, przynajmniej teraz na poczatek. Szukam jakiejś alternatywy, bo gar ok. 30 l ciężko nagrzać na domowej gazowce. Myślę że taki elektryczny jakiś byłby dobry. Muszę poczytać o tych projektach z kegow, bo teraz wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem.
Dzięki jeszcze raz za pomoc i prosze o dalsze dobre rady


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

25 l pojemności, nierdzewka i 3 kW mocy:

 

https://allegro.pl/oferta/yato-yg-04321-warnik-podgrzewacz-do-wody-25l-3000w-7135729690?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZmJhY2Y5ZTgtNzYwYS00MzMwLWFhNDUtZDI2YmQxZDcwMDFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=99272272-2a3a-4654-bf2c-dc47234a6060

 

No i generalnie jest tych warników teraz od groma. Nawet takie o poj. 40 litrów, 3 kW, co za pionierskich czasów "garka z LIDLA" sie nawet fizjonomom nie śniło :)

 

EDIT:

 

Chociaż nie wiem jakiej one są jakości/kontsrukcji,  poza tym, że majfrendowej zapewne.

Edited by mjr_Kolicki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. 

Share this post


Link to post
Share on other sites



do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp.


No i to jest sensowna wypowiedź:)
Ja wolę PT100 niż cyfrówki które są teraz na topie:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. 


Dajesz radę zrobić w tym 20l warki? Czym to zaizolowales? Jaki dokładnie czujnik masz? I jak go podpiąłeś? Używasz tego kranika?


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najwiecej udalo sie zrobic 24l w tym, ale jakas apa czy cos w tym stylu bylo. Robilem tez risa 20l 24blg ale zacieranie na 2 razy. Izolacja z maty styropianowej pokryta warstwa alu taka do scian przy grzejnikach. Bez maty faktycznie ciezko sie gotowalo. 

Czujnik pt100 mam 2. Jeden za kranikem wkrecony w trojnik 1/2 cala okolo 15mm dlugosci on mierzy temp brzeczki wyplywajacej z garnka a drugi pt100 o dlugosci 200mm mam uzyty podczas zacierania do mierzenia temp. Szacierania. Podpiete po sterownik plc poprzez przetworniki pt100 na sygnal 0-10V. Temp grzania jest ograniczona temp od trojnika aby nie przegrzewac samej brzeczki a drugi kontroluje czy zloze nie ma zbyt malej temp. 

Edited by myszarafa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...