Jump to content
xŁukaszx

Apa Single Hop Citra prośba o sprawdzenie.

Recommended Posts

Witam. Na razie popełniłem 2 warki. Obie zacierane obie z zestawów: Apa i American amber ale. Chciałbym przy zestawach pozostać  (idzie do mnie AIPA) żeby poznać style . Ale jestem zielony w temacie a chciałbym sobie co nieco rozjaśnić i wpadłem na pomysł kilku warek single hop żeby poznać chmiele. na początek APA z Citrą prosiłbym o ocenę przepisu i ogólnie wszelkie rady.

Przepis wygląda tak

https://brewness.com/pl/recipe/apa-single-hop-citra-3/view

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje oko, jeśli zależy Ci na poznaniu chmielu to lepiej wywalić monachijski z receptury i zrobić SMaSH. Piwo będzie miało mniej smaków i aromatów pochodzących ze słodu które mogą przykrywać Ci chmiel

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie wedle uznania i własnego doświadczenia. Ja osobiście do gotowania daje całość na 60min bez rozbijania na 30 i 15min co załatwia mi goryczkę. Resztę sypie na 0 i na przerwę w 70st podczas chłodzenia. Na zimno 30g jak dla mnie chyba trochę mało, ale to też kwestia gustu i opanowania w sumie nie łatwego procesu jakim jest chmielenie na zimno. Osobiście przekonałem się że sypanie 200g na 20l nie gwarantuje fajnego aromatu, więc trzeba próbować i wyciągać wnioski

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może:

30 na 60 m

30 na 0 min

40 na zimno

Przy okazji mam pytanie o różnice w chmieleniu w 60 min a 30 czy 15 wszystkie zwiększają goryczkę  im dłużej tym bardziej jak rozumiem a im krócej to bardziej podbijają aromat? Czy to jest wyczuwalne bez jakiś nadzwyczajnych uzdolnień "sensorycznych"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ilu piwowarów tyle opinii... Kiedyś chmielono 60-goryczka 30-smak 15-aromat. Dziś wielu uważa że nie ma to większego sensu i że lepszy efekt daje chmielenie na 0 i hopstand. Dla mnie osobiście szkoda chmielu na 30 i 15 bo ani goryczki ani smaku/aromatu z tego. Ale podkreślam że to moje zdanie poprostu próbowałem tak i tak i wybrałem co mi pasuje

 

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

A jeszcze zapytam jak chlodzisz brzeczkę po gotowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, xŁukaszx napisał:

Przy okazji mam pytanie o różnice w chmieleniu w 60 min a 30 czy 15 wszystkie zwiększają goryczkę  im dłużej tym bardziej jak rozumiem a im krócej to bardziej podbijają aromat? Czy to jest wyczuwalne bez jakiś nadzwyczajnych uzdolnień "sensorycznych"?

Teoretycznie w 60 minutach gotowania danej porcji chmielu wszystkie alfakwasy (goryczka) przedostają się do brzeczki. Natomiast prawie wszystkie olejki smakowo-aromatyczne w tym czasie wyparują. Dlatego rozróżniamy chmielenie na goryczke i na smak/aromat. Najwięcej olejków smakowo-aromatycznych zostaje jak daną porcje wrzucimy po wyłączeniu palnika. Musimy tutaj znaleźć kompromis pomiędzy szybkością ekstrahowania się olejków do brzeczki a szybkością się ich ulatniania. 

Godzinę temu, Mikas86 napisał:

 Osobiście przekonałem się że sypanie 200g na 20l nie gwarantuje fajnego aromatu

😲 

To chyba coś z chmielem albo czymś innym jest nie tak. Gdzie się zaopatrujesz w chmiele? Zakładam że są świeże i przechowujesz je jak trzeba. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodnica jest w planach ale ostatnio udało mi się schłodzić w 1.5h do 18 c pomogła temp. na zewnątrz. Gar do zbiornika 100l zimna woda + zamrożone butelki pet. Dlatego nie mogę chmielic w trakcie chłodzenia za duże ryzyko. 

Edited by xŁukaszx

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, anatom napisał:

Teoretycznie w 60 minutach gotowania danej porcji chmielu wszystkie alfakwasy (goryczka) przedostają się do brzeczki. Natomiast prawie wszystkie olejki smakowo-aromatyczne w tym czasie wyparują. Dlatego rozróżniamy chmielenie na goryczke i na smak/aromat. Najwięcej olejków smakowo-aromatycznych zostaje jak daną porcje wrzucimy po wyłączeniu palnika. Musimy tutaj znaleźć kompromis pomiędzy szybkością ekstrahowania się olejków do brzeczki a szybkością się ich ulatniania. 

 

 

 

Ok ale czy warto rezygnować z chmielenia na "smak" tak jak proponuje Mikas jak ty robisz? i ogólnie co sądzisz o ilościach chmielu?

Edited by xŁukaszx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel najczęściej mam z Alepiwo lub TB. Poprostu przy 200g więcej wniósł trawy niż aromatu.
Łukasz moim zdaniem zamiast "na smak" wrzuć na zero czy nawet po chwili chłodzenia i wyjdzie na to samo a nawet śmiem twierdzić że efekt będzie lepszy

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
48 minut temu, xŁukaszx napisał:

jak ty robisz? i ogólnie co sądzisz o ilościach chmielu?

Ja najczęściej w ipach daje 3g/l  na 15'

Tyle samo na 0' lub na 80C przy chłodzeniu (zależy jak stoję z czasem). Na goryczke na 60' na tyle IBU ile chce uzyskać. 

Na zimno ok 4-5g/litr. 

18 minut temu, Mikas86 napisał:

Chmiel najczęściej mam z Alepiwo lub TB. 

Wiele osób, w tym ja, narzeka na jakość chmielu z TB (można znaleźć posty na forum) że jest kiepskiej jakości mało wnosi tego co ma wnosić jeśli chodzi o aromat/smak. Pewnie nie jest to wina sklepu tylko kwestia dostawcy, partii czy cholera wie czego. 

Edited by anatom

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnie trzy mocno chmielone piwa zrobiłem na chmielu z Browamatora. Za kilka dni będą gotowe do picia więc zobaczę czy jest poprawa

Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Panowie za rady. Coś z tego wykombinuję, jest łatwiej a to dużo. Najlepsze jest że myślałem o single hopach że to masa roboty żeby poznać jakieś najbardziej charakterystyczne smaki a tu wychodzi że było by dobrze ten sam chmiel zrobić w rożny sposób :) To jeszcze jak mogę zapytałbym jakie Wy byście  wybrali np 5 różnych najbardziej charakterystycznych nadających się na takie wareczki chmieli. Ale tak żeby piwko z tego było pijalne i nie marnowało się w piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Mikas86 napisał:

na chmielu z Browamatora

Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć że będzie dużo lepiej. Daj koniecznie znać. 

10 minut temu, xŁukaszx napisał:

 jakie Wy byście  wybrali np 5 różnych najbardziej charakterystycznych nadających się na takie wareczki chmieli. 

Poczytaj charakterystyki i coś wybierz. Trochę cytrusowych, trochę tropikalnych i zobaczysz co Ci podejdzie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...