Jump to content
Sign in to follow this  
ads

Browar Starling

Recommended Posts

Tu będę opisywał moje zmagania z piwowarstwem domowym.

Od czasu mojego zainteresowania tematem i zakupu pierwszych sprzętów minął prawie rok. Jakoś zabrakło czasu i chyba determinacji ale już jest! Pierwsza warka i pierwsze zmagania z brakiem odpowiedniego sprzętu ale na czymś trzeba się uczyć (brak chłodnicy doskwiera bardzo). Szczerze mówiąc myślałem, że sam proces zacierania i warzenia jest bardziej wyczerpujący ale może gdyby nie braki w sprzęcie wyglądałoby to jak lajtowy poradnik Kopyra :) 

Osobiście gustuję w gatunku IPA takich mniej owocowych z nienaganną goryczką.

Na pierwszy ogień leci coś w stylu (P)IPA ale pewnie nie wyjdzie tak jak powinno. Brewtarget trochę mnie okłamał z IBU z Marynki (miało być 45 nie licząc 10% od FWH i tej na 20min a będzie 34 i może coś odda ta na 20min) ale tak jak już wspomniałem na czymś trzeba się uczyć. Wyszło tylko 10L a plan był na 12L. Muszę poćwiczyć przelewanie z gara do fermentora.

 

Warka #1 PIPA no.1

15' BLG , 10L

 

Skład:

Słód Pale Ale 3,3kg

Słód Monachijski 0,33kg

 

Drożdże: US-05 suchary

 

Chmiel:

Marynka 50g

Sybilla 100g

 

Zacieranie:

62'C - 30min 

68'C - 30min

72'C - 10min

75'C - filtracja

 

Gotowanie: 70min

 

Chmielenie:

FWH - 25g Marynka

20min - 25g Marynka

Whirpool - 20g Sybilla

Na cichą 5 dni - 80g Sybilla

 

Fermentacja:

13 dni - burzliwa 15'C

5 dni - 17'C

14 dni - cicha 12'C

 

Zabutelkowane 6.01

Edited by ads

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 PIPA no.2
16' BLG , 9L

 

Skład:
Słód Pale Ale 3,3kg
Słód Monachijski 0,33kg

 

Drożdże: US-05 gęstwa po 15' BLG

 

Chmiel:
Marynka 50g
Perle 100g

 

Zacieranie:
50'C - 20min
64'C - 30min 
68'C - 30min
72'C - 10min
78'C - filtracja

 

Gotowanie: 60min

 

Chmielenie:
FWH - 25g Marynka
10min - 25g Marynka
Whirpool - 30g Perle
Na cichą 5 dni - 70g Perle

 

Fermentacja:
23 dni - burzliwa 17-19'C
14 dni - cicha 13'C

 

Zabutelkowane 26.03.2020

Edited by ads

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przedwczoraj nastąpiła pierwsza degustacja Warki #1. Jestem mile zaskoczony. Myślałem, że będzie kasztan i nie da rady pić a tu wręcz przeciwnie. Smak chmielu i goryczka pozostawia wiele do życzenia ale tego mogłem się spodziewać po tym co wrzuciłem do gara. Dużo farfocli na dnie butelki i później pływających w pokalu - to się wyeliminuje w następnych warkach. Pierwsza butelka wydawała się trochę przegazowana a to dziwne bo celowałem 1,7. Pierwsze koty za płoty na plus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 IPA no.1
14' BLG , 11L

uwarzona 17.03.2020 

 

Skład:
Słód Pale Ale 3,3kg
Słód Monachijski 0,33kg

 

Drożdże: US-05 gęstwa

 

Chmiel:
Simcoe 15g
Cascade 60g

Chinook 60g

 

Zacieranie:
50'C - 20min 
69'C - 60min
72'C - 10min
78'C - filtracja

 

Gotowanie: 60min

 

Chmielenie:
FWH - 25g Simcoe

FWH - 10g Chinook

Whirpool - 20g Cascade

Whirpool - 20g Chinook
Na cichą 2 dni - 40g Cascade
Na cichą 2 dni - 30g Chinook

 

Fermentacja:
14 dni - burzliwa 16-19'C
14 dni - cicha 15'C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...