Jump to content
Sign in to follow this  
aldorn

Aldorn - luźne podejście do piwowarstwa

Recommended Posts

X

Starter z:

#11 Lida - oryginalne nieczyszczone kveiki, które dostałem od jednego piwowara, w postaci samodzielnie wysuszonej gęstwy po jakimś APA. 

Uwadnianie: dziadostwo twarde jak kamień, płatek drożdży z dwie godziny rozmiękał, w międzyczasie traktowany widelcem. Strasznie to waliło chmielem. Szkoda, że drożdże przed wysuszeniem nie były przepłukane z chmielin.

Starter: 1,2 l brzeczki 10 BLG, bez mieszadła. Dziwne, nim jakoś wyraźnie ruszyły minęły trzy dni. Niby suche kveiki powinny szybko wystartować, a tu taka niespodzianka. jak już zaczęły pracę, to dwa dni pracowały i się wszystko uspokoiło. Przed zadaniem do właściwej warki poszły na kilka dni do lodówki, w oczekiwaniu na wolny czas na warzenie. Starterowe "piwo" choć du..y nie urywało, to jak na starter, w smaku nawet podłe nie było. Żona stwierdziła, że niedobre, choć inaczej niż wszystko co dotychczas zrobiłem, jakby czerwona herbata. "Wszystko co dotychczas zrobiłem" znaczy górna fermentacja, bo Polskie jasne chmielowe na FM602 (warka X-2a) to pierwsze piwo jakie dała radę wypić i nawet smakowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

X+1

SMaSH Pal Ale Bestmalz, Marynka (stara zwietrzała)

Surowe ala domowe Norweskie wariant 2

 

Zasyp: 7 kg Pal Ale Bestmalz 

Chmiel: 50 g starej zwietrzałej Marynki

Dodatki: 300 g gałęzi jałowca, było dużo kulek, większość oberwałem zawczasu

Drożdże: #11 Lida - oryginalne kveiki ze startera X, zadana po jakimś czasie w lodówce

 

Woda gotowana z chmielem i jałowcem 90 min. posłużyła do zacierania.

 

Zacieranie:

3,5 l na kilo słodu. O ja frajer jeden, zapomniałem, że jak się planuje 18 BLG, to nie daje się tyle wody do zacierania, szczególnie jak się nie planuje brzeczki gotować...

2h 72 stopnie, 76-78 stopni cholera wie ile (pewnie ze 2h), wypadek przy pracy - trzeba było oderwać się od warzenia do innych rzeczy.

 

Wysładzanie czystą wodą o temp. 78 stopni.

Wyszło 17 l 17,25 BLG (plus kilka litrów odpadu 13 BLG, będzie na startery).

 

Filtracja bezpośrednio do fermentora, o dziwo tym razem wcześniej odkażonego. Chłodzenie fermentora w garze z przelewającą się wodą przez cholera wie ile i z jakim zużyciem wody.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 25 stopni.

Pierwszy dzień fermentacji w temp otoczenia 22 st, temp. brzeczki 25 st., ale wali jajami...

Edit:

Walenie jajami zanikło po wietrzeniu i już się nie pojawiło. Gwałtowna fermentacja około półtorej doby.

W niedzielę (15.12) butelkowanie, bez zlewania na cichą, we wtorek już nagazowane. 

Odfermentowało do 7 BLG.

Gęstwa wysuszona poszła do zamrażarki.

Edited by aldorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

X-1 (odtworzenie z pamięci)

Dry Stout

Zasyp:

2 kg Red Activ Viking Malt

2 kg Pal Ale Viking Malt

2 kg Grodziski Viking Malt

300 g Jęczmień prażony

500 g czekoladowy jasny

 

Chmielenie:

Nie pamiętam

 

Zacieranie:

60 min 68 stopni, 10 min 76 stopni 

 

Wyszło coś koło 30 l 12 blg, podzielone na dwa fermentory:

a) gęstwa FM 602 z X-2a, fermentowane w 20/22 stopniach (lepsze)

b) gęstwa US-04 z X-2b fermentowane w 14 stopniach (gorsze)

Edited by aldorn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...