Jump to content
esen1a

Jaką chłodnicę wybrać?

Recommended Posts

Cześć, prośba o doradzenie.

Zastanawiam się nad zakupem chłodnicy. Szukałem, czytałem, patrzyłem i mam kilka wątpliwości. "Samoróba" w moim wykonaniu nie wchodzi w grę chyba, że zrobi to ktoś kto robi to zawodowo i będzie to jako tako wyglądało. Warzę warki zazwyczaj 20l. Garnek Tadar 36.6l o wymiarach 36x36 cm. Budżet ~200 zł 

Myślę o chłodnicy zanurzeniowej z rury karbowanej - jeden z kolegów tutaj robi takowe

image;s=644x461

 

Wydaje mi się, że lepiej będzie jak zlikwidował bym te prześwity bo wtedy chłodnica będzie całkowicie zanurzona w brzeczce, ewentualnie zmniejszyć je do minimum

Podobny obraz

 

A może bardziej wydajna będzie na wzór takiej

post-14108-0-40338400-1453469853.jpg

 

zyskuję wtedy to, że czy warzę warki 20l czy 10l warki i uzyskuję pełne zanurzenie co przekłada się na pełną wydajność. Problemem chyba byłoby mycie.

 

Myślałem też o wymienniku płytowym ale jakoś zniechęca mnie mycie i dezynfekcja tego no i chyba problem jeśli będę chmielił na zimno + whirpool gdzie tego chmielu będzie bardzo dużo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te prześwity pomagają w chłodzeniu bo brzeczka się między nie dostaje i wyeliminowanie ich chyba nie jest dobrym pomysłem (choć to pewnie mało istotny szczegół). Myciem nie ma się co za bardzo przejmować, bo i tak chłodnicę wstawia się do wrzącej brzeczki na 15 minut przed końcem gotowania, więc wystarczy ją utrzymać w schludnym stanie. Ja swoją miedzianą (TU) po wyjęciu z gara od razu wstawiam do fermentora z wodą, którą przed chwilą odebrałem z chłodzenia. Wtedy brzeczka na niej nie zaschnie. Lekko opłukać i gotowa na następne warzenie.

Taką płaską to pierwszy raz widzę. Nie wiem czy nie jest wręcz za długa. Pewnie trzeba bardzo szybko puścić przepływ wody, żeby się ona już w połowie z powrotem nie ogrzała.

 

A co do zrobienia samemu. Robiłem sobie miedzianą i koledze taką z rurki karbowanej i też wiązałem miedzianym drutem. To miedzianą robi, zagina się ciężej. Z karbowaną idzie dość prosto, materiał jest giętki. Dasz radę. Tylko ja nie zrobiłem takich ładnych śrubunków. Ja na koniec wsunąłem wąż ogrodowy 1/2 cal. Ledwo wszedł, dopiero po wsadzeniu do gorącej wody. Końcówkę owinąłem teflonem i skręciłem opaską. Było szczelne. Można od biedy skręcić wąż 3/4 i potem dać sobie gdzieś redukcję na wężu do 1/2 cala. Znalazłem zdjęcia to wrzucam. A estetyka jest tu akurat mało istotna liczy się efekt 😉 

20171002_113405.jpg

20171002_113415.jpg

20171002_100703.jpg

Edited by darinho

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niedawno stałem przed podobnym dylematem i zdecydowałem się na opcję DIY z rury karbowanej z nierdzewki.

W tej chwili mam tylko gar 15l, ale wymiary planowałem pod Tadara, którego używasz.

 

Moje zamówienie wyglądało następująco:

Elastyczna karbowana rura nierdzewna DN12 - 9 sztuk     112,50 zł
Zakucie elastycznej karbowanej rury nierdzewnej - 2 sztuki     10,64 zł
Złączka mosiężna nakrętka GW 1/2 " DN12 GEBO - 2 sztuki     9,12 zł
Przesyłka - 20 zł

Razem 152, 26 zł

 

Do skręcenia drut miedziany 2mm wyłuskany z trzyżyłowego  przewodu elektrycznego.

Do tego adapter do kranu Gardena (8187-20), wąż ogrodowy, żeby doprowadzić najzimniejszą wodę z łazienki do kuchni (także z myślą o podlewania balkonowych chaszczy w sezonie) i złączki na węże Greenmill i Gardena. 

 

Chłodnica ma wymiary:
Wysokość zwojów max - 22 cm

Średnica zew. - 29 cm

Długość odcinków z do/odprowadzeniem wody - 43 cm (bezpiecznie wystają poza obwód gara i kuchenki - nic się nie przypali, nie nakapie do brzeczki, gdyby pociekło)

 

Złożenie tego do kupy zajęło trochę czasu, ale nie było to specjalnie trudne czy skomplikowane. Trochę cierpliwości, kombinerki, trytki, żeby sobie ułatwić pracę przy formowaniu okręgów. Pozostawienie przerw między zwojami pozwala na skręcenie drutu, co usztywnia konstrukcję i ułatwia mycie. Wątpię, żeby miało bezpośredni wpływ na wydajność chłodzenia. Chyba żeby liczyć ewentualne dwa zwoje, które można by dołożyć w ramach tej samej wysokości przy rezygnacji z prześwitów.

Chłodzi bardzo wydajnie, jeżeli nie pozwoli się zaschnąć brzeczce w zakamarkach, wystarczy opłukać pod prysznicem. Ewentualnie gąbka, czy szczotka i po chwili lśnij jak nowa. Najlepiej myje się w ciepłej wodzie odzyskanej na początku chłodzenia.

Generalnie polecam :)

 

20191209_170539.thumb.jpg.c0709d9a476b44251c056e1f3b8b38b3.jpg

 

20191209_170445.thumb.jpg.67f5c2a0cd4606dcddfaf7b58b7a05c5.jpg

 

20191209_170419.thumb.jpg.4680559bdf6353b852b3d3d7e682fcca.jpg

 

20191102_195913.thumb.jpg.3c726f3c1baa8d406e6c353e347fd368.jpg

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miedziana też się łatwo gnie, najlepiej na mniejszy garnek nawijać, plusem jest łatwość mycia, wystarczy opłukać, oraz sztywność- nie trzeba wiązać i można regulować wysokość. Mam chyba siedmio metrową fi 10 materiał ok 100 zł, na końce po prostu zakladam wężyki na wcisk.

chlodnica.jpg

Edited by x1d

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zmieniłem z gładkiej na karbowaną od kolegi z wątku https://www.piwo.org/forums/topic/22559-chłodnica-zanurzeniowa/

Jestem bardzo zadowolony. Czas chłodzenia znacznie krótszy, a jesli chodzi o mycie to wystarczy porządnie opłukać pod mocnym strumieniem wody od razu po chłodzeniu...

Polecam! :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że temat zatrzymał się na chłodnicy zanurzeniowej, natomiast ja ponieważ i tak muszę ulepszyć chłodzenie i ponieść koszt (zakup rurki miedzianej za 100zł) zacząłem się zastanawiać nad chłodnicą przeciwbieżną i jej odmianą, czyli wymiennikiem płytowym.

 

Chłodnica zanurzeniowa to spore zużycie zimnej wody, mnie schodzi aktualnie ok 100 L, żeby schłodzić brzeczkę do tych 20°C. To za dużo. Nie wiem czy kombinowanie z rurką miedzianą czy karbowaną ma sens.

 

Jeśli chłodnica przeciwbieżna, to na co zwrócić uwagę?

 

Jeśli wymiennik płytowy to ile płyt: 20, 30, 40, 60?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...