Jump to content

Recommended Posts

Witam 

Mam problem - piwo z dodatkiem słodu karmelowego ciemnego 200-400 (około 5% zasypu), czy dodatek takiego słodu może powodować problemy z wydajnością, zaznaczę że z jasnymi słodami nie mam problemów.

Mógł by ktoś doradzić co robić.

Edited by BC BROWAR DOMOWY
uzupełnienie danych
Link to post
Share on other sites

Na planowane 12stopni po gotowaniu wyszło około 10, piwo jak każde u mnie ważone w podobnych warunkach - a teraz wyskoczył taki problem, może nie uwzględniłem korekt wydajności słodów ciemnych bo mało nimi robie w jasnych już takie korekty mam i może przez to wyszło tak a nie inaczej, tak mi się wydaje.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

planowałem 22l gotowego piwa 

woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C

zacieranie 52 st. 15 min

                   62 st. 90 min (aż do zatarcia)

                   podgrzanie do 72 na minute i masch out

 

fakt z tego powinno wyjąc spokojnie nawet 13blg. W jaki sposób robisz 1min przerwe w 72'C?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.