BC BROWAR DOMOWY Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 (edited) Witam Mam problem - piwo z dodatkiem słodu karmelowego ciemnego 200-400 (około 5% zasypu), czy dodatek takiego słodu może powodować problemy z wydajnością, zaznaczę że z jasnymi słodami nie mam problemów. Mógł by ktoś doradzić co robić. Edited December 2, 2019 by BC BROWAR DOMOWY uzupełnienie danych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Nie wpływa, napisz coś więcej o zasypie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Teraz, BC BROWAR DOMOWY napisał: 3750g pizneński 660g karmelowy 50 200g k. ciemny 200-400 około 3,5 litra wody na kilogram zasypu Program zacierania z trzema przerwami na koniec masch out i co z tego wyszło? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 Na planowane 12stopni po gotowaniu wyszło około 10, piwo jak każde u mnie ważone w podobnych warunkach - a teraz wyskoczył taki problem, może nie uwzględniłem korekt wydajności słodów ciemnych bo mało nimi robie w jasnych już takie korekty mam i może przez to wyszło tak a nie inaczej, tak mi się wydaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Ile L planowałeś a ile otrzymałeś, jak zacierałeś temp. ile wody do wysładzania itp? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał: planowałem 22l gotowego piwa woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C zacieranie 52 st. 15 min 62 st. 90 min (aż do zatarcia) podgrzanie do 72 na minute i masch out fakt z tego powinno wyjąc spokojnie nawet 13blg. W jaki sposób robisz 1min przerwe w 72'C? andy1856 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BC BROWAR DOMOWY Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 Jak się już zbliża temp do 72 zmniejszam ogień podbija do 72 na minute i później zwiększam gaz i do końca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.