Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mam problem - piwo z dodatkiem słodu karmelowego ciemnego 200-400 (około 5% zasypu), czy dodatek takiego słodu może powodować problemy z wydajnością, zaznaczę że z jasnymi słodami nie mam problemów.

Mógł by ktoś doradzić co robić.

Edytowane przez BC BROWAR DOMOWY
uzupełnienie danych
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na planowane 12stopni po gotowaniu wyszło około 10, piwo jak każde u mnie ważone w podobnych warunkach - a teraz wyskoczył taki problem, może nie uwzględniłem korekt wydajności słodów ciemnych bo mało nimi robie w jasnych już takie korekty mam i może przez to wyszło tak a nie inaczej, tak mi się wydaje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

planowałem 22l gotowego piwa 

woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C

zacieranie 52 st. 15 min

                   62 st. 90 min (aż do zatarcia)

                   podgrzanie do 72 na minute i masch out

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, BC BROWAR DOMOWY napisał:

planowałem 22l gotowego piwa 

woda do wysładzania jakieś 18l 78st. C

zacieranie 52 st. 15 min

                   62 st. 90 min (aż do zatarcia)

                   podgrzanie do 72 na minute i masch out

 

fakt z tego powinno wyjąc spokojnie nawet 13blg. W jaki sposób robisz 1min przerwe w 72'C?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.