Skocz do zawartości

Altbier - S33 - szybka fermentacja w 3 dni?


Muchor

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Powoli przesiadam się z brewkitów na zacieranie i jako etap pośredni wybrałem sobie piwo Altbier z Esencji Smaku (https://esencjesmaku.pl/pl/p/ALTBIER-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/467). Są tam użyte drożdże S-33 - pierwszy raz ich użyłem. We czwartek wieczorem zrobiłem brzeczkę, zadałem drożdże - zazwyczaj muszę czekać 24-48h na rozpoczęcie burzliwej a tutaj ruszyło mi z kopyta już po 12h. No i bardzo dobrze, temperatura fermentacji była 17-18 stopni. Dzisiaj rano sprawdzam, a tam już nic nie bulka - czyżby burzliwa fermentacja w takiej temperaturze zaszła tak szybko?

 

Nie zamierzam oczywiście nic na razie robić - niech sobie spokojnie drożdże wszystko podojadają, za tydzień pewnie jeszcze przeniosę do cieplejszego pomieszczenia 21-23 stopnie - ale czy to rzeczywiście możliwe, że te drożdże takie szybkojedzące są?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.