Jump to content
Muchor

Altbier - S33 - szybka fermentacja w 3 dni?

Recommended Posts

Cześć,

 

Powoli przesiadam się z brewkitów na zacieranie i jako etap pośredni wybrałem sobie piwo Altbier z Esencji Smaku (https://esencjesmaku.pl/pl/p/ALTBIER-12-BLG-zestaw-na-bazie-ekstraktow-slodowych/467). Są tam użyte drożdże S-33 - pierwszy raz ich użyłem. We czwartek wieczorem zrobiłem brzeczkę, zadałem drożdże - zazwyczaj muszę czekać 24-48h na rozpoczęcie burzliwej a tutaj ruszyło mi z kopyta już po 12h. No i bardzo dobrze, temperatura fermentacji była 17-18 stopni. Dzisiaj rano sprawdzam, a tam już nic nie bulka - czyżby burzliwa fermentacja w takiej temperaturze zaszła tak szybko?

 

Nie zamierzam oczywiście nic na razie robić - niech sobie spokojnie drożdże wszystko podojadają, za tydzień pewnie jeszcze przeniosę do cieplejszego pomieszczenia 21-23 stopnie - ale czy to rzeczywiście możliwe, że te drożdże takie szybkojedzące są?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No rozumiem, że u mnie może być trochę inaczej, ale tak się złożyło, że było podobnie. Rzeczywiście, przefermentowało bardzo szybko.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...