Jump to content
Texas

RIS - pytanie o drożdże

Recommended Posts

Witam, planuję uwarzyć risa wg receptury Jacka Michny.

Informacje o recepturze

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 26,5
Brzeczka nastawna w litrach: 40

 

 

Surowce

Słody

słód pale ale 10,0 kg

słód monachijski 7,0kg

Jęczmień palony 1,2kg

Słód Caraaroma 1,0kg

Słód Caramunich II 1,0kg

płatki pszenne 0,8kg

płatki owsiane 0,8kg

płatki jęczmienne 0,8kg

słód Carafa I 0,8kg

Chmiele

Chmiel Marynka 7%AA - 160g

Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g

Drożdże

Drożdże WLP004 Irish Ale

Zacieranie

Infuzyjne w temp. 66-67°C - 90 min.

Czas gotowania

180 minut

Chmielenie

Dodajemy chmiel Marynka - 160 g - w 90 minucie gotowania.

Dodajemy chmiel Lubelski - 120 g - w 170 minucie gotowania.

Fermentacja

Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp. 14-15 °C,

Fermentacja cicha: 21 dni w temp. 14-15°C.

Rozlew

Butelkujemy z użyciem 160 g glukozy i łyżki mocnej gęstwy.

 

Moje pytanie o drożdże, czy suche dadzą sobie radę, np. 2-3 paczki, czy koniecznością będzie gęstwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minut temu, Texas napisał:

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

 

Po tych pytaniach nasuwa się - która to Twoja warka?

 

Na 20l 12°Blg z jednej fiolki potrzebujesz litrowego startera. Chcesz warzyć 40l 26°Blg - przelicz sobie, czy to się ekonomicznie  opłaca i czy nie lepiej zrobić wcześniej warkę jakiegoś dry stoutu dla gęstwy.

 

Stout ma być palony, więc wszystko wrzucasz na raz. Wody możesz dać mniej,  trudniej będzie mieszać zacier dla utrzymania równomiernej temperatury, większe ryzyko przypalenia i więcej wody potrzebujesz do wysładzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
58 minut temu, Texas napisał:

Czy dwie paczki suchych us04 dadzą radę?

Jeśli chcesz koniecznie robić to na sucharach z paczki to 4 sztuki to jest minimum. Ja bym dał 6. 

Potrzebujesz ok 800mld komórek na start. W paczce jest 150-200 mld. 

Dasz 2 paczki to za tydzień założysz temat że drożdże nie ruszyły 😀 albo za miesiąc że zjechało do 14blg i fermentacja się zatrzymała 😀

Masz rozkminiony cały proces perfekcyjnie oprócz najważniejszej jego część czyli drożdży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, esen1a napisał:

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

 

Ktoś wrzucał na forum jakiś czas temu artykuł o namnażaniu drożdży w starterze - musi być wielkością dostosowany do ilości namnażanych drożdży. Jeśli dobrze pamiętam, to dla standardowej paczki suchych drożdży odpowiednim starterem byłoby 10 czy 15l 9°Blg :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowiłem uwarzyć jedną warkę 20l (na dwóch trzech suchych us04 czy us05?) I do kolejnej już warki dodać gęstwy. Ostateczne pytanie czy suche już na te 20l dadzą radę

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Texas: Policz to sobie sam, bo inaczej nie uwierzysz: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Dla obydwu opcji high gravity ale wychodzi po 5-6 saszetek.

Zrób jak @esen1a radzi: małe piwo (10-12BLG) na jednej saszetce a potem mocarz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...