Jump to content
Maciej Mazurek

Ocena zasypu Stout Owsiany

Recommended Posts

Witam, proszę o ocenę zasypu i ewentualne wskazówki. 

2.5 kg pale ale

1 kg płatki owsiane

0.5 kg słód pszeniczny

0.4 kg jęczmień palony, Carafa III

0.25 kg czekoladowy ciemny 

0.25 kg karmelowy 150

Chmielenie tylko na goryczkę 30 gramów Marynki.

Oczekuje 20 litrów piwa o ekstrakcie początkowym 12 blg.

Edited by Maciej Mazurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fundamentalnie nie ma nic zlego z tym przepisem.

Uwarz doladnie to piwo i popraw co ci osobiscie nie smakuje.

 

W tej zabawie wazna jest droga, nie efekt koncowy pojednynczej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Makaron napisał:

Fundamentalnie nie ma nic zlego z tym przepisem.

Uwarz doladnie to piwo i popraw co ci osobiscie nie smakuje.

 

W tej zabawie wazna jest droga, nie efekt koncowy pojednynczej warki.

Dzięki za odpowiedź, nie myślisz tylko że płatków owsianych jest za dużo? Czy ok?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Maciej Mazurek napisał:

Dzięki za odpowiedź, nie myślisz tylko że płatków owsianych jest za dużo? Czy ok?

 

 

Procentowo jest ich dość sporo - możesz mieć nieco utrudnioną filtrację.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, Maciej Mazurek napisał:

Dzięki za odpowiedź, nie myślisz tylko że płatków owsianych jest za dużo? Czy ok?

 

 

Faktycznie troche duzo, wszystko zalezy od sprzetu i jak słod jest zesrutowany. Mozesz zamienic z Pale Ale do komfortowego poziomu, mozesz go nawet w ogoe zamienic z pale ale na poczatek, a w kolejnych warkach dodawac po 0,25kg i zobaczyc jak ci idzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem ostatnio stouta owsianego. Wyszło mi 25 litrów 12 blg. W zasypie było 3.5kg pale ale, 1kg płatków owsianych i 0,6 ciemnych słodów. Filtracja przebiegła bez problemu.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.