Jump to content
coder

Płatki kukurydziane

Recommended Posts

Mam przepis na Bittera w którym wystepują płatki kukurydziane (corn flakes). Zajrzałem do sklepu i widze tam 2 zbliżone produkty: kasza kukurydziana i płatki sniadaniowe, takie chrupiace Corn Flakes w kolorowej torbie - jak myślicie, co lepiej się nada?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używałem kaszki kukurydzianej.

OK. Czy jakiejś specjalnej - szłyszałem coś o konieczności odtłuszczania (?).

Trzeba ją kleikować?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja używałem kaszki kukurydzianej.

OK. Czy jakiejś specjalnej - szłyszałem coś o konieczności odtłuszczania (?).

Trzeba ją kleikować?

Z tego co pamiętam, to najwięcej oleju jest w zarodku nasiona kukurydzy i jest on usuwany z przeznaczeniem na produkcję oleju kukurydzianego. Istnieje więc duże prawdopodobieństwo, że grysik kukurydziany jest właśnie z takiego przetworzenia i wystarczy go jednynie skleikować.

 

Raf.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Twoim Browarze kupiłem płatki kukurydziane. Może ktoś wie, czy trzeba je kleikować przed dodaniem do zacieru?

Sklep takowej informacji nie podaje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tych płatków bym nie kleikował. Ciekawe co po nich by zostało po kleikowaniu. Pewnie jakaś papka dla niemowląt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też tak myślę. Poza tym wyglądają jak ześrutowany słód. 0,5 EBC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytając skład jednych z tańszych płatków wyczytałem m.in. ekstrakt słodowy jęczmienny.

A nie można dać zamiast płatków śruty kukurydzianej? Widziałem na targu luzem po 2zeta za kilo albo i taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ale to się tyczy płatków pszennych nie błyskawicznych ? czyli nie obrobionych termicznie,

Płatki kukurydziane, o których mowa to co innego

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja bym skleikował jak to Czes radzi

nawet wówczas, kiedy są to płatki kukurydziane, a nie pszeniczne? tego jest zaledwie pół kilo...

 

widzę, że skybert był szybszy

Edited by Porter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie otrzymałem mejla z Twojego Browaru, odnośnie płatków:

Najlepiej jest skleikować płatki, wówczas uzyska Pan lepszy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można przyjąć taki schemat:

 

- płatki błyskawiczne - nie musimy kleikować. Można, ale nie da to żadnej poprawy

- płatki zwykłe, do gotowania - nie musimy kleikowac, ale kleikowanie im pomoże

- ziarno, śruta - bezwzlędnie trzeba kleikować

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja tych płatków bym nie kleikował. Ciekawe co po nich by zostało po kleikowaniu. Pewnie jakaś papka dla niemowląt.

Kleikowanie może i nie pomoże, ale też na pewno im nie zaszkodzi. A papka zrobi się z nich i tak w trakcie zacierania, bo temperatura kleikowania pokrywa się z temperaturą przerw scukrzających (bynajmniej w przypadku pszenicy i jęczmienia - pewnie z kukurydzą jest podobnie?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę marudzić ale Corn fleksy to są najczystsze płatki. Są robione z kukurydzy a nie z odpadpadków jak reszta płatków.

Brat ostatnio w pracy sprawdzał dla jaj z kumplem z laboratorium płatki droższe i tańsze i wyszło, że w tańczysz jest np. smar z maszyn.

W pasztecie znaleźli metal z maszyn bo było za mało smaru, który był też w pasztecie.

 

Weź zrób ślepą próbę z Corn Fleksami i tańszymi płatkami. Wyczujesz różnicę.

 

Czy ktoś robił coś a'la piwo na kukurydzie?

Edited by Marjan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Corn flakes są produkowane z mączki, środków spulchniających, soli i hgw czego jeszcze.

 

To, o co wam chodzi to "flaked maize" albo "flaked corn" (na podobieństwo "flaked barley" czy "flaked wheat"), nie "corn flakes" czy "breakfast cereals".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bo?

Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel".

Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Filtrowałeś kiedyś piwo z za dużym zasypem jęczmienia palonego? W młócie tworzy się "kisiel".

Przy płatkach kukurydzianych (podkusiło mnie przy amerykańskim piwie) młóto zamienia się w krochmal i nie da się go przefiltrować.

a robiłeś porządne kleikowanie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnośnie kleikowania. Czes radzi mieszaninę płatków pszenicznych i 10% słodu jęczmiennego trzymać najpierw 30' w temp. 48°C a dopiero potem podgrzać do 66°C i trzymać 20'.

 

Rozumiem, że jeśli w kukurydzy nie występuje beta-glukan (który rozpada się przy 48°C), mogę od razu kleikować w temperaturze 70°C przez (dajmy na to) 30'. Podgrzać do wrzenia i dodać do zacieru.

 

Dobrze kombinuję?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprostszy moim zdaniem sposób na kleikowanie to zagotować odpowiednią ilość wody, wsypać płatki i wymieszać, przykryć pokrywką i najlepiej gar czymś owinąć (stary śpiwór, koc), czekać aż temperatura spadnie na tyle by dodać resztę słodów. Nic przy takiej metodzie się nie przypala, nie trzeba stać i mieszać. Takie kleikowanie na lenia :D Jeszcze lepsza do tego jest lodówka turystyczna jak ktoś ma.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.