Jump to content
Tatasek

Pierwsza warka European Lager

Recommended Posts

Jutro zaczynam swoje pierwsze piwko z kitu. I chce Wam przedstawić swoją ścieżkę, abyście ewentualnie wyłapali błędy lub mogli dodać swoje uwagi.

 

To będzie lager

 

Skladniki

1.7 kg coppers europen lager

1.7 kg jasny ekstrakt slodowy w syropie 

drozdze w 34 70

22 litrów wody

 

1.Rozpuszczam kit i ekstrakt w 3 litrach wody

2.Wlewam na dno Fermentora 5 litrów zimnej wody

3.Wlewam do fermnetora brzeczke

4. Uzupełniam do 22 litrów 

5. Zadaje  wcześniej zrehydratyzowane drożdże w około 30 stopniach

I tutaj przerwę. Martwi mnie różnica temperatur brzeczki i zrehydratyzowanych drożdży. Czy będzie to miało jakieś istotne znaczenie? Jeśli tak, to jak sobie z tym poradzić? Chce, aby brzeczka miała już na starcie odpowiednia temperaturę fermentacji.

6.Wstawiam Fermentor do piwnicy (temp 6 - 9 stopni)

7.Fermentuje 2 - 3 tygodnie

8. Gdy zacznie opadać piana podnoszę temperaturę fermentacji do około 20 stopni (przerwa diacetylowa) na 2 dni

I tutaj kolejne pytanie. Po tych dwóch dniach przerwy wstawić Fermentor dalej do piwnicy, aby sobie fermentowal czy już po tym zlewać na cicha?
9. Zlewanie na. Cicha w temperaturze 6 -9 stopni

10. Tydzień cichej fermentacji. Dwa tygodnie cichej fermentacji 

11. Na dno fermentora wlewam roztwór glukozy i wody ( około 100 g glukozy na litr wody)

i tutaj znowu przerwę. Jaka przyjąć temperaturę w kalkulatorze do refermentacji? Maksymalna jaka została osiągnięta z przerwy diacetylowej czy ta z rozlewu? I tak po za tym co oznaczona stwierdzenie zielone piwo to jest to samo co piwo prosto z fermentora?

12. Wsadzam wężyk na dno fermentora, aby ruch cieczy rozprowadził równomiernie glukozę w młodym piwku.

13.  Butelkuje.

14. Odstawiam piwko na 3-5 dni w temperaturze 20 stopni

15. Przenoszę piwko do temperatury 6-9 stopni na okres 2 miesięcy 

 

PS.

 Chce zmierzyć blg początkowe brzeczki, ale wyniki będzie troszkę zakłamany przez niższa temperaturę, będzie to miało istotne znaczenie w wyliczaniu glukozy do refermetacji czy olać?

 

 Mam nadzieje, ze nie pominąłem nic istotnego. Bardzo bym prosił o uwagi i porady.

Dzięki 

Edited by Tatasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie robiłem nigdy piwa z brew kitu to się wypowiem😀

Kilka pierwszych punktów pominę ale reszta jest uniwersalna. 

AD. 5 Drożdże po uwodnieniu w 30C szybko się schłodzą do ok 10-15C w lodówce. Wtedy wlejesz to fermentora. Skoordynuj schladzanie brzeczki z schlodzeniem drożdży po uwodnieniu. Przy blg powyżej 12 daj 2 paczki drożdży. 

AD. 8 Po skończonej fermentacji nie musisz piwa przelewać na cichą. Możesz je po prostu zabutelkować.

AD. 11 Do nagazowania temperatura z przerwy diacetylowej. 

AD 14 Nie nagazuje się w takim czasie. Potrzebujesz ok 10 dni. 

AD 15 Zamierzasz czekać na swoje pierwsze piwo aż 2 miesiace? 😀 Po miesiącu leżakowania możesz zacząć spożywać. Ba nawet tuż po nagazowaniu zacząłbym już spożywać. 

Tam się nie ma co układać więc możesz spijać świeże. Owszem zostaw buteleczki na dłużej żeby sprawdzić co się z nim dzieje, jak się zmienia. 

Powodzenia. Pamiętaj o dezynfekcji wszystkiego co się da😃 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również nigdy nie używałem BrewKitów.

Proszę wiedzieć że Brew Kit jest nieopłacalny - za 70 zł ja mam prawie 2 warki 40 litrów z zacieraniem na 1 gęstwie

Lager - dobry pomysł bo są niskie temperatury otoczenia - u mnie w trakcie fermentacji są 2 - a 1 dopiero zabutelkowane - wszystkie na 1 gęstwie.

Na 1 paczce w34/70 może się fermentacja ślimaczyć - dokupić i dodać drugą żeby spać spokojnie że napewno dofermentuje.

Z gęstwy która zostanie polecam zrobić piwo z zacieraniem słodów - na początek proste np. 100 % słód pilzneński - chmiele do wyboru.

Kiedyś trzeba zacząć zacieranie gdyż brewkity są poprostu drogie. Lagery są ok. bo jest zima i łatwo uzyskać około 10 stopni.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Piotr Ba napisał:

Na 1 paczce w34/70 może się fermentacja ślimaczyć - dokupić i dodać drugą żeby spać spokojnie że napewno dofermentuje.


zaryzykuje, napaliłem się na jutro z tym piwkiem

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Tatasek napisał:

1.Rozpuszczam kit i ekstrakt w 3 litrach wody

2.Wlewam na dno Fermentora 5 litrów zimnej wody

3.Wlewam do fermnetora brzeczke

4. Uzupełniam do 22 litrów 

Nie bedziesz chmielil, ani gotował brzeczki?

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 30.11.2019 o 00:52, Kaniutek napisał:

Nie bedziesz chmielil, ani gotował brzeczki?


Gotowal tak

chmielil nie

 

@edit

Zwieksze czas cichej do 2 tygodni, aby jedna paczka W3470 miała czas zjeść cukry i inne metabolity, zmniejszy to szanse na granaty.

 

@edit2

Cicha należy przeprowadzić w temperaturze fermentacji burzliwej (6-9 stopni) czy można podnieść ja do okolic 20 stopni?

 

@edit3

@Piotr Ba miałeś racje, pare osób mi mówiło, że lepiej by było gdyby na ta temperaturę i blg (około 12) dać druga paczkę drożdży. Miałbym lepszy start. Teraz przy temperaturze 6 stopni podstawilem pod fermentor termofor :D, aby nawet ogrzać brzeczkę o ten głupi stopień, przez cały dzień, dodatkowo lekko zaizolowalem go kocykiem.

 

@edit4

Ruszylo. Okrylem fermentor kocem grzewczym. 

Edited by Tatasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głupi uczy się na własny błędach, a mądry na cudzych.

 

Popelnilem błąd, zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze 20 stopni i odrazu wstawiłem do piwnicy o temp otoczenia 5-6 stopni. Temp spadła gwałtownie, a drożdże położyły lagę na moje piwo. 

 

Uzylem jednej paczki w3470

blg 12 stopni

drozdze uwodnione w temp 25 stopni

 

 

Użyłem koca grzewczego. Fermentacja ruszyła, ale na ta chwile jest to jedno „bulkniecie” na 90 sekund.

 

Co radzicie?

Edited by Tatasek

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Tatasek napisał:

Głupi uczy się na własny błędach, a mądry na cudzych.

 

Popelnilem błąd, zadałem drożdże do brzeczki o temperaturze 20 stopni i odrazu wstawiłem do piwnicy o temp otoczenia 5-6 stopni. Temp spadła gwałtownie, a drożdże położyły lagę na moje piwo. 

 

Uzylem jednej paczki w3470

blg 12 stopni

drozdze uwodnione w temp 25 stopni

 

 

Użyłem koca grzewczego. Fermentacja ruszyła, ale na ta chwile jest to jedno „bulkniecie” na 90 sekund.

 

Co radzicie?

 

Warka 20l? Na przyszłość zadać przynajmniej 2x tyle drożdży i po schłodzeniu do docelowej temperatury fermentacji (a nawet z 1-2 stopnie niżej).

Jaką masz obecnie temperaturę brzeczki? 20l nie ochłodzi się tak szybko do temperatury otoczenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo pyka sobie teraz raz na 15 sekund w temperaturze otoczenia 5-6 stopni. Dobrze zaizolowałem fermentor, aby ciepełko które drożdże wytworzą szybka nie wypromieniowało. Wiem, ze miara „pyknięcie” na 15 sekund to słaba miara, ale jak myślicie. Paczka w3470 w temperaturze 5-6 stopni z początkowym 12 blg przerobi brzeczkę w 3-4 tygodnie?

Edited by Tatasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem żadnym specem, ale nasuwa mi sie pytanie,  po co izolowałes fermentor?

W ten sposób, masz w nim warunki takie, jak być wstawił go do pomieszczenia o kilka, lub kilkanaście stopni cieplejszego.

Edited by Kaniutek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napewno nie kilkanaście. Maks dwa stopnie. Izolacja jest zrobiona ze starych kocy. W temp bez izolacji brzeczka nie chciała wystartować przez 40h, chociaż przyznaje ze pewnie poczęsci z mojej winy.

 

@Kaniutek

Edited by Tatasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozwiązanie tego problemu znajduje się w karcie charakterystyki drożdży w34/70 (dostepne jako plik pdf na google). Czyli 1 gram drożdży na litr powyzej 10 stopni, i 2 gramy na litr poniżej 10 stopni. A więc powinienieś niezwłocznie podnieść temp. otoczenia do 13 stopni jeśli ma tam pracować 1 paczka,

Można dać wiadro do wielkiej miski z wodą o temp. 12-13 stopni. Nie robiłem tego ale to chyba najlepszy sposób.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Rozwiązanie tego problemu znajduje się w karcie charakterystyki drożdży w34/70 (dostepne jako plik pdf na google). Czyli 1 gram drożdży na litr powyzej 10 stopni, i 2 gramy na litr poniżej 10 stopni. A więc powinienieś niezwłocznie podnieść temp. otoczenia do 13 stopni jeśli ma tam pracować 1 paczka,

Można dać wiadro do wielkiej miski z wodą o temp. 12-13 stopni. Nie robiłem tego ale to chyba najlepszy sposób.


Na ta chwile zostawię jak jest. Mleko się rozlało, nie będę już kombinował. Pracuje ładnie w temp. 7 stopni na ten moment. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

blg początkowe 12 
Sprawdzałem w poniedziałek blg było 5.

Dziś jest piątek sprawdzałem i spadło do 3 blg. Piwo już prawie nie pracuje, wziąłem próbkę wygotowanym kubkiem i muszę Wam powiedzieć ze jestem zadowolony. Bawic się z tym jeszcze w wrzucanie na cicha i do piwnicy w temp 5 stopni? Czy na weekendzie już dodać 100 g glukozy rozrobioną z odpowiednia ilością wody i do butelek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...